Gezi başladı tartışma bitmedi

Gezi başladı tartışma bitmedi
ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi ve liderlik ettiği Kongre heyeti, tartışma yaratan Asya gezisinin ilk durağı Singapur’da temaslarına başladı. Üst düzey bir Tayvanlı hükümet yetkilisi ile bir ABD yetkilisine göre...

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi ve liderlik ettiği Kongre heyeti, tartışma yaratan Asya gezisinin ilk durağı Singapur’da temaslarına başladı. Üst düzey bir Tayvanlı hükümet yetkilisi ile bir ABD yetkilisine göre Pelosi’nin, Çin’in itirazlarına rağmen Tayvan’ı ziyaret etmesi bekleniyor. Pelosi’nin ofisinden dün yapılan açıklamada ziyaretin Singapur, Malezya, Güney Kore ve Japonya’yı kapsayacağı belirtilmiş, Tayvan’dan söz edilmemişti.

Pelosi, dün Singapur’da Başbakan Lee Hsien Loong ile bir araya geldi. Singapur Dışişleri Bakanlığı, görüşmede ikili ilişkilerin yanı sıra Ukrayna savaşı ve iklim değişikliği gibi konuların ele alındığını bildirdi. Görüşmede Lee’nin ABD-Çin ilişkilerindeki istikrarın bölgesel barış ve güvenlik için önemine dikkat çektiği kaydedildi.

BUGÜN TAYVAN’DA OLMASI BEKLENİYOR
CNN’de yer alan özel habere göre Pelosi, Asya seyahatinde yer almamasına karşın bugün Tayvan’ı ziyaret etmesi bekleniyor. İsminin açıklanmasını istemeyen Tayvanlı yetkili, Pelosi›nin gece boyunca Tayvan›da kalmasının beklendiğini de sözlerine ekledi.

ZİYARET ETMEYE HAKKI VAR
Pelosi, Tayvan’ı ziyaret etmesi durumunda bunu 25 yıl sonra gerçekleştiren 2. Temsilciler Meclisi Başkanı olacak. Dün Beyaz Saray basın toplantısında konuşan Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Kirby, Pelosi’nin herhangi bir seyahat planını alenen onaylamadığını ve Çin hükümetinin son kılıç sallamalarına rağmen adayı ziyaret edip etmeme konusundaki kararın kendisine ait olduğunu söyledi.

Pelosi’nin Tayvan’ı ziyaret etme hakkı olduğunu da belirten Kirby, «Meclis Başkanı Tayvan›ı ziyaret etme hakkına sahip ve Meclis Başkanı, bu yıl dahil olmak üzere birçok Kongre üyesi gibi daha önce olaysız bir şekilde Tayvan›ı ziyaret etti» dedi.