Gezi Davası gerekçesi: 28 Şubat’ta tankların yürümesinden beter

Gezi Davası gerekçesi: 28 Şubat’ta tankların yürümesinden beter
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Anadolu Kültür Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kavala’yı, Gezi eylemlerini organize ederek hükümeti devirmeye çalıştığı gerekçesiyle ağırlaştırılmış müebbet, diğer 7 sanığı da bu...

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Anadolu Kültür Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kavala’yı, Gezi eylemlerini organize ederek hükümeti devirmeye çalıştığı gerekçesiyle ağırlaştırılmış müebbet, diğer 7 sanığı da bu eylemlere yardım ettikleri gerekçesiyle 18’er yıl hapse mahkum etmesine ilişkin davada gerekçeli kararını açıkladı.  

Mahkeme, gerekçeleri kararında, eylemlerin hükümeti devirmeye çalışmaya yönelik olduğunu, bu amaçla şiddet ve cebir kullanıldığını kanıtlamak için Yargıtay’ın “28 Şubat postmodern darbe” kararını gerekçe gösterdi. Bu davada, Yargıtay’ın doğrudan hükümeti hedef almayan, tankların Sincan’dan yürütülmesini bile cebir ve şiddet saydığına işaret eden mahkeme, İstanbul’da Başbakanlık Çalışma Ofisi’ndeki güvenlik güçlerine taş ve sopalarla saldırılmasının bundan daha ağır bir eylem olduğunu vurguladı. 

Mahkeme, dinleme kayıtlarındaki soyut ifadeler dışında delil olmamasına rağmen, bu eylemleri Kavala’nın ve diğer sanıkların organize ettiğini belirterek, suçun bu yolla işlendiğini savundu. Mahkeme, firari FETÖ polis, savcı ve hakimleri tarafından “suç işlemek için örgüt kurmak” eyleminden dinleme kararı çıkartılmasına rağmen, “hükümete karşı suç” suçundan, dinleme kayıtlarına dayanılarak ceza verilmesini ise “zaten hepsi örgüt” diyerek savundu. Kararda, “Cumhuriyet savcılığının bile bir iddianamede olayı anlatıp suçu vasıflandırmamış olması veya sevk maddesini yazmamış olması, iddianamenin ret gerekçesi sayılmazken, emniyet personelinden suçu vasıflandırmayı tam isabetle yapmasını beklemek hayatın olağan akışına aykırıdır” denildi.  

BABACAN VAR DAVUTOĞLU YOK 

Kararın, “mağdurlar” kısmında, avukatı aracılığıyla “mağduriyetim yok” dilekçesi veren Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu'nun ismi yer almazken, "Gezi Davası'yla ilgili şahsi bir mağduriyetim yok. Mağdur değilim. Bununla ilgili hiçbir başvurum yok ki geri çekileyim" diyen DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan'ın ismi mağdurlar listesinde yer aldı. 

DİNLEMELER HUKUKSUZ, BAŞKA DELİL YOK 

Karar, 1’e karşı 2 üyenin oyuyla alınmıştı. Karşı oy kullanan üye gerekçeli kararında, “Hükümete karşı suç üzerinden dinleme kararı alınmadığı, bu nedenle yapılan dinlemelerin kayıtlarının yasak delil mahiyetinde olduğu, yeterli başka kanıt da olmadığı” görüşünü belirtti.  

‘CAMİDE BİRA İÇİLDİ’ İDDİASI İÇİN  
ARAŞTIRMA KOMİSYONU ÖNERİSİ REDDEDİLDİ 

Gezi Parkı eylemlerinde ‘camide bira içildi’ iddiası için, HDP tarafından verilen 'Meclis’te araştırma komisyonu kurulsun' öneresi reddedildi. 

HDP Grup Başkanvekilleri Meral Danış Beştaş ve Saruhan Oluç tarafından Genel Kurul gündemine sunulan öneride, Erdoğan’ın başbakan olduğu dönemde dile getirdiği ve geçtiğimiz haftalarda da sürdürdüğü iddialarının kurulacak bir araştırma komisyonu ile araştırılması istendi. 

Önergenin doğrudan TBMM Genel Kurulu gündemine alınması ile ilgili öneri, AK Parti ve MHP oylarıyla reddedildi.