Gezi’de at çuvala

Gezi’de at çuvala
Yargıtay 16. Ceza Dairesi, Gezi Parkı eylemleri sırasında hükümeti yıkmaya teşebbüs ettikleri iddiasıyla Beşiktaş Çarşı Grubu’na üye 35 kişi hakkında verilen beraat kararını, 6 yıl sonra bozdu.Yargıtay, bu davanın,İstanbul...

Yargıtay 16. Ceza Dairesi, Gezi Parkı eylemleri sırasında hükümeti yıkmaya teşebbüs ettikleri iddiasıyla Beşiktaş Çarşı Grubu’na üye 35 kişi hakkında verilen beraat kararını, 6 yıl sonra bozdu.
Yargıtay, bu davanın,
İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Gezi davası ile arasında irtibat bulunduğunu belirterek, dosyaların birleştirilip birleştirilemeyeceğine bakılmadan karar verilmesini hukuka aykırı buldu.
Yargıtay, sanıkların eylemlere katılıp katılmadıklarına yönelik Adli Tıp, TRT ya da TÜBİTAK’tan rapor alınmamasını, Cumhurbaşkanlığı’nın davadan haberdar edilmemesini de bozma gerekçesi olarak gösterdi.
Prosedür gereğince dosya İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilecek. Mahkeme, bozma kararına uyarsa, Gezi ana davasıyla, bu davanın birleştirilip birleştirilmeyeceğini İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi’ne sorulacak. Mahkeme uygun görürse davalar birleşecek.
FİRARİLERİN DOSYALARI DA BİRLEŞTİ
İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi ise dün, Gezi davasının firari sanıkları Can Dündar, Mehmet Ali Alabora ve Ayşe Pınar Alabora’nın da aralarında bulunduğu 7 sanıklı davanın, Osman Kavala’nın da içinde bulunduğu ana dava dosyasıyla birleştirilmesine karar verdi. Birleştirme kararlarıyla birlikte ilk duruşma 21 Mayıs’ta yapılacak.
TORBA GENİŞLEYECEK
Çarşı davası da ana dava ile birleştirilirse şimdiden iki ayrı dosyayla birleşen Gezi Davası daha da genişleyecek. Anadolu Kültür Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kavala ile birlikte casusluk suçundan hakkında dava açılan Henry Barkey ve Çarşı Grubu üyeleriyle birlikte 52 kişi, Gezi olaylarının ana davasında birlikte yargılanacak.
2015’DE BERAAT ETMİŞLERDİ
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, 29 Aralık 2015’te sonuçlanan Çarşı davasında, 35 sanık “yeterli, kesin ve şüpheden uzak delil” olmaması gerekçesiyle beraat kararı vermişti.