Gıda enflasyonu sadece Türkiye’de artıyor

Gıda enflasyonu sadece Türkiye’de artıyor
Küresel gıda fiyatlarında gerileme yaşanmasına karşın, Türkiye’de durum daha farklı. Türkiye’de gıda enflasyonundaki artış devam ederken, uzmanlar bunun sebebinin Türkiye’nin gıdayı ithal etmeye devam etmesi ve zaten yüksek...

Küresel gıda fiyatlarında gerileme yaşanmasına karşın, Türkiye’de durum daha farklı. Türkiye’de gıda enflasyonundaki artış devam ederken, uzmanlar bunun sebebinin Türkiye’nin gıdayı ithal etmeye devam etmesi ve zaten yüksek olan dolar kurunun salgın döneminde daha da yükselmesi olduğunu belirtiyor.

Dünya genelinde koronavirüs salgınının yarattığı olumsuz etkiler sebebiyle gıda fiyatlarındaki düşüş hızlandı. Ancak Türkiye’de gıda enflasyonundaki artış devam ediyor. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün raporuna göre gıda fiyatları endeksinde bir önceki aya göre 3,1 puan gerileme yaşanırken, bu Aralık 2018’den bu yana en düşük aylık ortalama oldu. Yıllık değişim ise mayıs ayında geçen yılın aynı dönemine göre gıda enflasyonu yüzde 6,5 geriledi.

Türkiye’de ise mayısta gıda fiyatları yıllık olarak yüzde 12,9 artış kaydederken, bu oran dokuz ayın en yüksek seviyesi oldu. Salgın döneminde küresel gıda talep üzerinde yarattığı baskı fiyatları düşürdü, Türkiye’de ise talep düşünce fiyatlar yukarı doğru çıkmaya devam etti. Bu durum aradaki makası iyice açtı.

Verilere göre şubat ayında küresel gıda fiyatları ile Türkiye’deki gıda fiyatları arasındaki fark 3 puana çıkarken, nisan ayında 14 puana, mayısta ise 19 puana kadar yükseldi.

Uzmanlar fiyatların yükselmesinde salgın nedeniyle üretim ve lojistik maliyetlerinin artmasının etkili olduğunu belirtirken, ithalatın sürmesi de bu durumdaki bir diğer önemli faktör olarak gösterildi. Ayrıca salgın süresince doların Türk Lirası karşısında hızla yükselmesi de ithalat maliyetlerini artırdı.