Gıda sektörü, ambalajı yeniden keşfetti: İnteraktif, minimalist ve akıllı ambalaj trendi geliyor

Son Güncellenme Tarihi: Kasım 30, 2022 / 10:55

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Gıda Mühendisliği ev sahipliğinde gerçekleştirilen, içerik ve koordinasyonu Karma Grup tarafından oluşturulan ve iki gün süren ‘Kalite ve Ürün Deneyimi’ semineri İTÜ Yerleşkesi’nde yapıldı.

Seminerde gıda sektörü temsilcileri, akademisyenler, üretici birlikleri, gıda güvenliği uzmanları ve öğrenciler bir araya geldi.

Gıdada tüketici deneyimi tamamen ‘kalite ve sağlık’ odaklı hale geldi. Ambalajda akıllı, sürdürülebilir, minimalist trendler geliyor. Tüketici etiketlerde potansiyel risklere karışı ‘uyarıcı bilgi’ istiyor.

“AMBALAJ ÖNEMLİ BİR MECRA HALİNE GELDİ”
Euromonitor International Piyasa Analisti Burcu Yiğiter, ‘Tüketici Kalite Algısı ve Tüketici Eğilimleri’ başlıklı sunumunda gıdada yükselen kalite trendinin sağlıklı yaşam olduğunu belirtti. Yiğiter, “Gittikçe artan fiyatlarla üründen beklenti yükseliyor. Kullanıcı deneyimi gittikçe daha kalite odaklı oluyor. Kullanıcının kalite farkındalığı artıyor. Yeni eğilimlerle eski kalite algısı sektör standardına dönüşüyor. Gıdada yükselen kalite trendi sağlıklı yaşam, bu da kalite beklentisini yükseltiyor” dedi.

Ambalajın gıdada kalite için önemli bir mecra haline geldiğini vurgulayan Yiğiter, “Ambalaj/etiket önemli bir bilgi kaynağı. Bilgi kaynaklarının tek elden kaynaklara kaydığını görüyoruz. Tavsiye ve kullanıcı yorumları artıyor. Küresel eğilimlerin gıdada kaliteyi sağlıkla ve ambalajla bağdaştırdığını söyleyebiliriz. Küreselde çoktan başlamış eğilimler 3-5 yıl içinde Türkiye’yi de sarıyor” diye konuştu.

Markanın kendisi artık kalite iletişimi haline dönüşmüş diyen Yiğiter, “Fiyat/etiket/sertifika ibareleri tek bir ambalajla tüketiciye sunulmalı. Çünkü ambalaj ve etiket artık kullanıcıya en çok yaklaştığımız ana dönüşüyor” diyerek sözlerini tamamladı.



SÜRDÜRÜLEBİLİR, KİŞİYE ÖZEL, AKILLI VURGUSU
Seminerin birinci gün oturumlarında konuşan Isparta Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Atıf Can Seydim, gıda sektöründe ambalajın yeniden keşfedildiğini söyledi. Prof. Seydim’in sunumunda öne çıkan noktalar şöyle:
“Ekonomide küçülme, sağlık bilincinin artması, sürdürülebilirlik regülasyonları ile sektör ambalajı yeniden keşfediyor. Sürdürülebilir kaynaklardan elde edilen malzemelerin kullanımı, akıllı ambalaj tasarımları, interaktif, kişiselleştirişmiş ambalajlar çalışılıyor. Nostaljik, ulusal gururu yansıtan ambalajlar, minimalist tasarım, pratik ve kullanışlı ambalajlama öne çıkıyor. Selüloz bileşenli, ürünün taşınması, depolanması, satışı esnasında ürünü izleme olanağı sunan akıllı ambalajlamanın trend oluyor.”


“RİSKLERE KARŞI UYARAN ETİKET ŞART”
Seminerde Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Barbaros Özer “Ürün Tasarım Sürecinde Risk Analizi” başlıklı sunumu gerçekleştirdi.

BİLİM TEMELLİ ÖNLEYİCİ YAKLAŞIM
Modern gıda güvenliği sistemleri oluşturulması gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Barbaros Özer, “Bu yaklaşım önleyici yaklaşımdır. Ortak sorumluluk içerir, çiftlikten-çatala süreklilik sağlar, bilim temelli bir yaklaşımdır. Yapılandırılmış risk analizini içerir, entegre gıda kontrolüne olanak verir. Proses kontrolüne dayalıdır” diye konuştu.

Prof. Dr. Özer, “Kimyasal katkılar ve kalıntı pestisit ve veteriner ilaçları için günlük alım limitlerinin belirlenmesi gerekir. Doğal toksinler dahil tolere edilebilir kimyasal kontaminant düzeyinin belirlenmesi, tüketiciyi potansiyel risklere karşı (alerjen gibi) uyarıcı etiket geliştirilmesi de elzem” ifadelerini kullandı.

“AMBALAJIN BİR ÜRÜNÜ SATTIRMA GÜCÜ YÜZDE 70”
Patiswiss Çikolata CEO’su Elif Aslı Yıldız, Kalite ve Ürün Deneyimi Semineri’nde markalarının başarı hikayesini anlattı. Bugüne gelmesinde aldığı inisiyatiflerin önemine değinen Yıldız, “35 yılda aldığım en cesurca inisiyatiflerimin beni buraya getirdiğine eminim. Şu an milyon dolarlık fikirler üretebilen, gurur duyarak söylüyorum, yüzde 70’i kadın olmak üzere 550’den fazla çalışanı olan, dünya devleriyle yarışan şirketin CEO’suyum” dedi.

Yıldız, inovasyonun bir lideri bir takipçiden ayırdığını söyleyen, Türkiye’de gıda endüstrisinde inovasyonun, büyük bir çoğunluğunun paket alanında gerçekleştirildiğini ve bunun da ürün farklılaşması olarak kabul edildiğini söyledi.


“RAFLARDA GÖRSEL ŞÖLEN”
Türkiye’de pazarlama bütçelerinde en düşük bütçeyi ambalaj tasarımına ayrıldığını dile getiren Yıldız, “Ambalaj, en etkin ve ekonomik pazarlama araçlarından biri. Ambalajın bir ürünü sattırma gücü yüzde 70. Bu oran, çocuklarda daha yukarı çıkabiliyor. Biz de öyle bir ambalaj tasarlamıştık ki; ilk bakıldığında o tasarımdan markanın duruşu, içindeki ürünün kalitesi, markanın kalite algısı, hedef kitlesi tarafından hemen fark ediliyor, ambalajın ürünü sattırma gücü yüzde 100’e yakın oluyordu. Ambalaj malzemesi ve baskı tekniğini firmalara uygulatmak tam 8 ayımızı aldı. Elinize aldığınızdaki o his, kullanım kolaylığı, boyutları, boyasındaki kalite, kullanılan her kat materyal… Tasarımla, moda ile birleşince ortaya çıkan bu minimal görsel şölen adeta raflara yeni bir soluk getirmiş, son tüketiciye bambaşka bir deneyim yaşatmıştı. O görüntü kalabalığının içinde kendine bambaşka bir alan açmıştı” ifadelerini kullandı.



KÂRI KADINLARA GİDEN ÇİKOLATA
Şu an 12 ana kategoride 400’den fazla inovatif ürünleri olduğu bilgisini veren Yıldız, “Bunlardan birkaçı patentli, birçoğu AR-GE merkezimizin koruması altında ve tescilli ve hepsi de bize tasarım olarak tescilli. 3 yıldır kalite algımızdan hiç vazgeçmeden ticari kaygılardan uzak inşa ettiğimiz, ileri teknoloji yazılım programlarıyla donattığımız markamızı her gün geliştiriyor kaliteyi son kaliteden çıkarıp prosese, ileri üretime indirgiyoruz. Sosyal sorumluluk projemiz olan EQUALITY ile yardıma muhtaç kadınlara, şirketimizdeki sadece kadınların ürettiği ürünleri Türkiye’de birçok noktada satıyor, tüm kârını bağışlıyoruz” dedi.

30 ÜLKEYE İHRACAT
Patiswiss Çikolata CEO’su Elif Aslı Yıldız, “Patiswiss, Türkiye’de 30 bin noktada, 30 ülkeye ihracat yapan, Türkiye’nin en güçlü firmalarına ürün üreten ve birçok firmaya inovasyon desteği yanı sıra yeni kurduğu ajansıyla birlikte ambalaj tasarımı yapan bir firma haline geldi” dedi.

“ÜRÜNÜNÜZ İÇİN ASIL KADER ANI ONU YARATTIĞINIZ ANDIR”
Seminerde Perfetti Van Mendelli (PVM) Tedarik Zinciri Direktörü Metin Erkaya da “Tüketici Satın Alma Süreci” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. Erkaya, Moment of Truth (MOT), Türkçe’ye “Kader Anı” olarak çevrilen; müşterinin ürünle deneyim aşamalarını anlatan süreç hakkında bilgi verdi. Erkaya, “Müşteri her kader anında eksiksiz bilgi, kolay ve kalite beklentisini karşılayan deneyim bekler. İlk satın alma kararı, tekrar satın alma kararı, ürün ve marka bağlılığı, ürünü övme veya kötüleme bu anları içine alır. Ürününüz için asıl kader anı onu yarattığınız andır” ifadelerini kullandı.

“SEKTÖR SPESİFİK GİDECEĞİZ, ‘RAFTA KALİTE’ DE KONUŞACAĞIZ…”
İçeriği Karma Grup tarafından oluşturulan semineri değerlendiren Karma Grup Satış ve Pazarlama Koordinatörü Sinem Bahtiyar, “Bizim gıdada önemli bir bilgi birikimimiz oluştu. Sektör spesifik programlar oluşturuyoruz, 2017 yılında özellikle gıda ve kimya endüstrisinde tecrübe sahibi profesyonel yöneticilerin bir araya gelerek oluşturduğu bir kuruluşuz. Örneğin sadece süt endüstrisini hedefleyen ‘Süt Akademisi’ni beş modül yaptık. En son İzmir’de yaptık ve tüm süt sanayii bu eğitimlere katıldı. Tamamen eğitim amaçlıydı, bir konferans değildi. Mesleki eğitim amaçlıydı” diyerek, eğitimin önemini vurguladı. Bahtiyar, “Tüm bu yaptığımız işlerde gıda endüstrisinde pazarlama, kalite ve AR-GE ekiplerinin birbirleri ile ortak bir dil oluşturamadıklarını gördük. Bu nedenle ‘Kalite ve Ürün Deneyimi Semineri’ ile tüm ekiplerin tüketiciye ortak bir dil üzerinden gitmelerini sağlayacak bir içerik oluşturduk” dedi. Sektör bileşenlerine tüketiciyi anlamalarını sağlayacak bir program oluşturduklarını anlatan Sinem Bahtiyar, “Bundan bir sonraki programımızda ‘rafta kalite’yi konuşacağız” diyerek sektöre spesifik odaklanmalarının süreceğini belirtti.

Gıda endüstrisinin Türkiye’de doğru teknolojilere sahip olduğunu ve her geçen gün daha da ilerlediğini belirten Sinem Bahtiyar, “Maalesef tarım tarafında ve hayvancılık tarafındaki uygulamalarda sorunlar yaşandığına tanık oluyoruz hep beraber” değerlendirmesini yaptı.

YARIN: Gıda sektöründe en büyük sorun

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top