Giresun'da sel felaketi: En az 6 ölü

Giresun'da sel felaketi: En az 6 ölü
Giresun'un Piraziz ilçesinde etkili olan sağanak yağış nedeniyle Ordu sınırındaki Abdal Deresi ve Dereli ilçesindeki dere taştı. Yaşanan sel felaketinde en az 6 kişi hayatını kaybederken, 10 kişi kayıp. Diğer yandan, süren...

Giresun'un Piraziz ilçesinde etkili olan sağanak yağış nedeniyle Ordu sınırındaki Abdal Deresi ve Dereli ilçesindeki dere taştı. Yaşanan sel felaketinde en az 6 kişi hayatını kaybederken, 10 kişi kayıp. Diğer yandan, süren arama ve kurtarma çalışmalarında toplam 153 kişi kurtarıldı.

Bölgeye giderek incelemelerde bulunan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Dereli ilçesi hakkında, "Burada kullanılabilir durumda tek bir dükkan yok, hepsi tamamen tarumar olmuş. Devletimiz bütün gücüyle beraber hem buradaki yaraları saracaktır hem de vatandaşımızın yanında olacaktır" açıklamasında bulundu.

3 BAKAN BÖLGEDE

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli de şiddetli yağış dolayısıyla sel ve heyelanların yaşandığı bölgede incelemelerde bulundu.

118 KÖY YOLU KAPANDI

Sel nedeniyle 118 köy yolunun ulaşıma kapalı olduğunu belirten Soylu, Tirebolu-Doğankent yolunda menfezin çökmesi sonucu jandarma aracı ile iş makinesinin suya gömüldüğünü söyledi. Soylu, "Kapalı olan yollarımız var. Tirebolu-Doğankent yolu kapalı ve maalesef bu yol üzerinde Doğankent'e giderken içerisinde beş jandarmamızın bulunduğu araç, bir menfezde suların içinde gömülü olarak kaldı" ifadesini kullandı. 

'17 YIKIK, 361 HASARLI BİNA VAR’

Bakan Kurum, "Toplamda 17 yıkık, 361 az hasarlı bina tespit ettik. Çalışmalar aralıksız devam ediyor. 20 binayı boşaltıyoruz" ifadelerini kullandı. Bakan Pakdemirli ise, "Tarımsal hasar beklediğimizden daha az. Ama ciddi bir problem var burada. Bölgeye 5 milyon lira destek verilmesine karar verdik. Vatandaşlarımızın yaralarını sarması için her türlü talimatı veriyoruz." dedi.

BAKANLAR KEPÇEDE

Bölgede bulunan 3 bakan, Dereli ilçesinde bir mahallede mahsur kalan vatandaşlara iş makinesi operatörünün kepçesi üzerinde ulaştı. Yaklaşık 30 kişinin bulunduğu alana ulaşan bakanlar, vatandaşlara geçmiş olsun dileklerinde bulundu.

SOYLU DÜŞMEKTEN SON ANDA KURTULDU

Yanındakilerin desteğiyle suya düşmekten kurtulan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu daha sonra Dereli ilçesindeki incelemelerine devam etti. Soylu ayrıca bölgeyi helikopter ile havadan da inceledi.

AK Parti’liler hep bir ağızdan vatandaşı suçladı

Giresun'un Dereli ilçesinde sağanak nedeniyle derenin taşması sonucu cadde ve sokaklar su altında kaldı. Yağışın ardından ilçe merkezinde çok sayıda iş yeri hasar gördü. ( Gültekin Yetgin - Anadolu Ajansı )

6 kişinin can verdiği sel felaketi bölgesinde incelemelerde bulunan Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, faciadan vatandaşı sorumlu tuttu. Devletin sorumluluğunu unutarak dere yataklarındaki yapılaşmayı eleştiren Pakdemirli “Ciddi uyarılar yapmamıza rağmen vatandaşlarımız 'Nasıl olsa bana olmaz' düşüncesi içinde. Bu da can kayıplarına yol açabiliyor. Bu taşkınları tamamen önlemenin imkanı yok, dere yataklarına ev ve dükkanların yapmamak gerekiyor” dedi. AK Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Özhaseki de, Giresun'daki sele ilişkin, "Karadeniz tarafında o kadar çok derelerin içerisine, bina yapılmaması gereken yerlere on yıllardır yapılan binalar var. İşte onları siz göz ardı ederseniz yarın bir gün de ağlamakla karşı karşıya gelirsiniz" değerlendirmesini yaptı.

“Dere yataklarına ev yapmamak gerekiyor"

Bölgede incelemelerde bulunan Pakdemirli şunları kaydetti:

"Birçok afetin içerisinde hep beraberdik, bir aradaydık. Ben de ilk defa böyle bir taşkın, böyle bir doğal afet görüyorum. Gerçekten şehrin tamamen silüeti değişmiş durumda. Şehrin seviyesi değişmiş durumda. 2 metre, 3 metre belki şu an toprağa basıyoruz. Dükkanların gerçekten bazılarının neredeyse tavanına kadar kumla dolmuş durumda. Öncelikle can kayıpları son derece önemli. Üzülerek söylüyorum ki her defasında meteoroloji olarak ciddi uyarılar yapmamıza rağmen, bu uyarıların da muhtarlıklar, belediyeler, kaymakamlıklar, valilikler tarafından da defalarca tekrarlanıyor olmasına rağmen vatandaşlarımız 'nasıl olsa bana olmaz, nasıl olsa benimle alakası olmaz' diye bir düşünce içerisine giriyorlar. Maalesef bu da zaman zaman can kayıplarına yol açabiliyor."

‘Yapılmaması gereken yerlere bina yapılıyor’

Küresel ısınmaya dikkat çeken Özhaseki ise şu değerlendirmeyi yaptı

"Herkes tabiatı tahrip ediyor. Tabiatı tahrip ettikçe tabiatın dengesi bozuluyor. Tabiat da dönüp insanoğlundan intikam alıyor. Çok net. Küresel ısınma dediğimiz şey sadece böyle bir konuşma ya da bilimsel toplantılarda sosyetenin konuştuğu bir hadise değil, bir gerçeklik. Bu gerçekliği bilerek yaşamak durumundayız. İkincisi, Karadeniz tarafında o kadar çok derelerin içerisine, bina yapılmaması gereken yerlere on yıllardır yapılan binalar var. İşte onları siz göz ardı ederseniz yarın bir gün de ağlamakla karşı karşıya gelirsiniz. Müthiş şekilde acı verici, hüzün verici bir olay." 

CHP heyeti Giresun’da

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Giresun’a sel felaketinin yaşandığı bölgede incelemelerde bulunmak üzere heyet gönderdi.

Yağlıdere ilçesine giden heyette CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ordu Milletvekili Seyit Torun, milletvekilleri Uğur Bayraktutan, Kadim Durmaz, Barış Karadeniz, Mustafa Adıgüzel, Kemal Zeybek ve Necati Tığlı yer aldı. Heyet, felaket yerinde vatandaştan bilgi aldı.

KILIÇDAROĞLU’NDAN GEÇMİŞ OLSUN MESAJI

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise Giresun’da meydana gelen sel felaketi nedeniyle bir mesaj yayınladı. Kılıçdaroğlu, sel felaketinde yaşamını yitirenlerin ailelerine başsağlığı diledi, afetten etkilenen vatandaşlara geçmiş olsun dileklerini iletti.

‘ESAS AFET İMARA AÇMAK’

Twitter hesabından bu fotoğrafı paylaşan Candaş Tolga Işık, “Burası Giresun-Dereli! Burada sel 'doğal afet' değildir. Esasen afet de felaket de burayı imara açmak, yerleşime izin vermek/göz yummaktır.” mesajını paylaştı.