Haldun Solmaztürk

Haldun Solmaztürk

Giresun’daki bu telaş ne için?

Joseph De Maistre (1753-1821) “Bir demokraside, insanlar hakettikleri hükümeti ve liderleri bulurlar” der. Çünkü demokrasilerde insanlar—tamahkâr, cahil insanlarsa—toplumun tümünün ortak çıkarlarına öncelik verenleri değil, sadece kendilerine ve kendi gruplarına en fazla çıkar sağlama sözü veren siyasetçileri seçerler. Böylece onları hak eder—sonuçlarına da katlanırlar.
AKP Genel Başkanı’ndan beklenen, Giresun’da yaşanan felaket için özür dilemesi, sorumluların cezalandırılacağı sözü vermesi VE Karaahmetli Köyü’ndeki o vatandaşa teşekkür etmesiydi.
Hiçbiri olmadı…
Bunları yapmak yerine, salgın ortamında Dereli’de seçim (!) mitingi yaptı ve ‘keyif çayı’ dağıttı.
Miting meydanına polis güvenlik ve kontrol turnikelerinden giriliyor. Kadınlar ve erkekler polis bariyerleriyle yönlendiriliyorlar. Pankartlar, bayraklar, Erdoğan posterleri.. İnsanlar üst üste.
Atatürk posterleri de unutulmamış; ama üç katlı bina yüksekliğindeki en büyük posterler belediye başkanının: “Her zaman umudumuz sizsiniz. Dereli halkı size minnettardır.”
Ortaya ‘Cumhurbaşkanlığı’ forslu seçim otobüsü çekilmiş, dev bir ekran bile hazırlanmış.!
Bunlar belki vatandaş ‘teveccüh eder, gelir’ diye elbette; yoksa planlı, organize bir miting değil.!
(Fındık) yerseniz iyi gelir, gibi…
“Rabbimiz bir düzen kurmuş; dere yataklarını evlerle, iş yerleriyle işgal edersek sel gelip bunları alıp götürür-müş”.. Dere yataklarından “920.000 m3 rüsubat (kaya, moloz ve çamur)” gelmiş..
Evleri gösteriyor, “Bunlar plana uygun mu?” diye soruyor, cevabı da kendisi veriyor: “Değil.!”.
“Dere yataklarını ıslah edeceğiz haa.! Yıkımsa yıkım, inşaysa inşa, ihyaysa ihya” yapacak-mış.
Harşit Çayı vadisindeki “Tüm kum, çakıl ocakları kapatılacak, derelere yapılacak müdahaleler mutlak kontrol altına alınacak-mış”. O kadar.! HES’leri ağzına bile almıyor.
Sonra müjdelere (!) geçiyor. Esnafa 50.000 TL ‘hibe’ olarak verilecek.. Ayrıca KOBİ’lere 100.000 liraya kadar faizsiz kredi.. Belediyelere alt yapı çalışmaları için 25 milyon TL hibe desteği. Köylerde ‘köy’ konutları.. “Girişte ahır yapıyoruz, ahırın üstüne de konut” diyor.
Ekrandaki propaganda klibinde dijital ‘evler’ bile kondurulmuş—sanki Kanal İstanbul..
Bütün bunların asli sorumlusu Dereli Belediye Başkanı’nı aklıyor: “Dere yatağına bina yapma baskısından bunalıp” pes etmiş-miş. Vatandaşın da anlayış göstermesi şart-mış. Ohh ne ala!…
Keşif bedeli 1 milyar 290 milyon lirayı bulan proje hayata geçirilecek, Dereli’yi yeniden inşa edecekmiş—hepsi bütçeden, yani bizim ödediğimiz vergilerden..
Kötü yönetimin, yaratılan—ve üleşilen—rantın, derelerden sorumsuzca kaldırılan kaçak çakıl ve kumun, HES’lerin bedelini bize—hepimize—ödetiyor.
“Dereli seninle gurur duyuyor.!” nidaları yükseliyor, ‘keyif çaylarını’ da dağıtıp veda ediyor.
Israrla ‘Felaket gelecek” diye dilekçe veren vatandaşa rağmen görevini yapmayan Karayolları 10. Bölge Müdürü’ne gelince.. Bu olaydan üç gün sonra Trabzon-Aşkale Yolu Zigana İkmal İnşaatı işini yine ‘Millete a’sından z’sine hizmet eden’ arkadaşa veriyorlar—ve yine ‘pazarlık’ usulüyle.. Bu ihalelerin kontrolunu 10. Bölge Müdürü yapacak, geçici ve kesin kabülleri, hak edişleri imzalayacak, teminatları serbest bırakacak.. Anladınız siz onu.!
Ölenlerin, şehit jandarmaların, iş makinesi operatörünün vebali de ortada kalıyor AMA “Unutmayın, kaza ve kader bizim imanımızın gereğidir.!” (a.b.).
“Bütün bunları görüp resen soruşturma başlatacak bir Cumhuriyet Savcısı kalmadı mı bu ülkede” diyenler olabilir. O iş biraz zor.! Delillerin tümü temizlendi—hem de bakanların nezaretinde…
Ulaştırma ve Altyapı, Çevre ve Şehircilik, Tarım ve Orman bakanları bir haftadır oradalar. Ülke 1930’lar Şikago’suna dönmüş, sokaklarda her gün infaz, silahlı saldırı, çatışma var, ama ‘Orantılı güç’ bakanı bile orada.. Giresun Valisi yetmiyor, Sivas, Ordu, Gümüşhane’den vali getiriyorlar.
Tam bir seferberlik (!) hali.. TRT Haber de görev başında: vatandaş eve yatmaya gidiyor ama “Bütün bakanlarımız çarşı, sokak ortasında (onların) yaralarını sarmaya çalışıyorlar-mış”..
Esnaf kredilerini TESKOMB (Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği) dağıtacak.. Başında eski bir AKP milletvekili var. Siz onu da anladınız.
Tek başına tüm devlet kurumlarından daha fazla çabalayan—kötü (!) örnek olan—Karaahmetli köyündeki o vatandaşa ne oldu derseniz, bir daha ortaya çıkmadı… Allah yardımcısı olsun.
Bu akıl dışı vakanın içinde en anlaşılmaz olan ‘majestelerinin’ muhalefetinin tutumu…
Onlar da garip bir utangaçlık, ürkeklik, pısırıklık içindeler…
İşte “Bir demokraside, insanlar hakettikleri hükümeti ve liderleri” böyle buluyorlar.
Giresun bize ayna tuttu. O görüntüyü saklamaya, üstünü örtmeye çalışıyorlar. Telaş bundandır.!
Ama Türkiye artık eski Türkiye değil.. Türk halkı da çok değişti..
Bu bozuk düzen ve ahlâksız sarmalın daha fazla sürmeyeceğini hep birlikte göreceğiz.!

Önceki ve Sonraki Yazılar
Haldun Solmaztürk Arşivi