Gizemli yapıda insan kalıntıları bulundu

Gizemli yapıda insan kalıntıları bulundu
Suudi Arabistan’daki arkeologlar, tarih öncesinde kullanılan bir ritüel alanı olan 7 bin yıllık bir çöl anıtının içinde yüzlerce hayvan kemiği ve insan kalıntıları keşfetti.Arkeofili’nin haberine göre, yaklaşık 30’lu...

Suudi Arabistan’daki arkeologlar, tarih öncesinde kullanılan bir ritüel alanı olan 7 bin yıllık bir çöl anıtının içinde yüzlerce hayvan kemiği ve insan kalıntıları keşfetti.

Arkeofili’nin haberine göre, yaklaşık 30’lu yaşlarında yetişkin bir erkeğe ait olan kalıntılar, adını Arapça dikdörtgen anlamına gelen bir yapı olan mustatil yapısında bulundu. Yapı, 1970’lerden beri Suudi Arabistan’da keşfedilen 1.600’den fazla mustatilden biri. Çoğunlukla kumun altına batmış olan bu yapılar, Arap Çölü’nün fillerin gezindiği ve suaygırlarının göllerde zaman geçirdiği yemyeşil bir otlak olduğu dönemde inşa edilmişti.

Mustatilleri inşa eden insanlar, bilinmeyen bir kültün üyeleriydi. Araştırmacılar, iklimdeki bir değişikliğin toprağı yavaş yavaş çöle dönüştürdüğü için, kült üyelerinin büyük olasılıkla sığırlarını bilinmeyen tanrılara kurban ederek onu korumak için toplandıklarını söylüyor.



PLOS One dergisinde yayımlanan bir çalışmada ayrıntıları verilen yeni bir mustatil kazısı, zaman içinde kaybolan gizemli yapılar ve onlara tapanlarla ilgili daha fazla ayrıntıyı ortaya çıkardı.

Çalışmanın baş yazarı Melissa Kennedy, “Mustatillere ve bunlarla ilişkili inançlara dair hemen hemen hiçbir şey yazılmadı. Bugüne kadar sadece 10 mustatil kazıldı ve bu çalışma ilk yayınlananlardan biri. Yani bu gelenek hakkında henüz pek bir şey bilmiyoruz” diyor.

Mustatillerin görünümleri farklılık gösteriyor, ancak tipik olarak yaklaşık 1,2 metre yüksekliğindeki alçak kaya duvarlarından oluşan uzun dikdörtgen yapılar. Kennedy, kazıların bazı kalıntıların içinde, muhtemelen ziyafet ve ritüel kurbanlar için ayrılmış merkezi odalara yol açan iç duvarlar ve sütunlar da dahil olmak üzere karmaşık yapıları ortaya çıkardığını söylüyor.

Al-Ula antik kentinin 55 kilometre doğusunda yer alan ve araştırmacılar tarafından kazılan mustatil, 140 metre uzunluğunda ve yerel kumtaşından inşa edilmişti. Baş kısmındaki kutsal sayılan taşı, araştırmacıların çevresinde 260 hayvan kafatası ve boynuz parçası buldukları büyük bir dikili taştı. Araştırmacılar, bazı parçaların evcilleştirilmiş keçiler, ceylanlar ve küçükbaş hayvanlara ait olduğunu söylese de, kemik parçaları çoğunlukla evcilleştirilmiş sığırlara ait çıktı.

Araştırmacılar, mustatil başının hemen kuzeyinde, Avrupa ve Orta Doğu’da Neolitik ve Tunç çağları boyunca inşa edilmiş bir tür mezar odası olan bir sanduka buldular. Adama ait gömülmüş kemiklerin analizi, öldüğünde 30’lu yaşlarında veya 40’lı yaşlarının başında olduğunu ve muhtemelen eklem iltihabının en yaygın şekli olan dejeneratif bir eklem hastalığı olan osteoartrit olduğunu ortaya çıkardı.