“Gizli duruşma” maddesine muhalefetten şerh

Son Güncellenme Tarihi: Haziran 10, 2020 / 07:28

Meclis’e getirilen “2. Yargı Paketi”ne göre “Korunmaya değer üstün menfaat” gerekçesiyle bazı duruşmaların gizli yapılabilecek olmasına CHP, HDP ve İYİ Parti muhalefet şerhi düştü.
Duruşmalardan bir kısmının veya tamamının , “yargılama ile ilgili kişilerin korunmaya değer üstün bir menfaatinin kesin olarak gerekli kaldığı haller”de gizli yapılmasına olanak sağlanmasını öngören maddeye CHP, “Korunmaya değer üstün menfaat’ tanımlaması belirsizdir ve hukuk devleti, hukuki belirlilik ve öngörülebilirliğe aykırıdır” diyerek itiraz etti.
HDP ise maddeye Man Adası örneğini vererek şerh düştü. “Gizli duruşmanın aleniyet ilkesine aykırı olduğunu vurgulayan HDP, “Özellikle muhalefetin siyaset kurumunun veya iktidarın taraf olduğu davalarda mevcut olan vakayı, mevcut olan durumu kamuoyundan kaçırmak, halktan kaçırmak gibi bir sonucu da doğuracaktır. Son dönemlerde tartışma konusu olan Man Adası ile ilgili olan bir davada tarafları ve mevcut olan siyasal iktidarı etkileyeceği kanaatiyle mahkeme burada bir gizlilik kararı verebilecek. En büyük sorun şu olacak; halkın, kamuoyunun, vatandaşın adaletten kuşku duyacak olmasıdır” ifadelerini kullandı.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top