Görsel temizlik

Görsel temizlik
İstanbul Üniversitesi (İÜ) Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Hidrobiyoloji Anabilim Dalı Plankton Araştırma Laboratuvarı›nda, 23 gün önce Marmara Denizi›nin çeşitli bölgelerinden alınan deniz salyası örnekleri incelendi.DHA’nın...

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Hidrobiyoloji Anabilim Dalı Plankton Araştırma Laboratuvarı›nda, 23 gün önce Marmara Denizi›nin çeşitli bölgelerinden alınan deniz salyası örnekleri incelendi.
DHA’nın haberine göre, incelenen salyada, çok sayıda evsel atık, bakteri ve müsilaja sebep olan tek hücreli canlılar tespit edildi. Tek hücreli canlıların, müsilajı artırmada büyük rol oynadığı saptandı.
İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Hidrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Neslihan Özdelice, «2007-2008 yıllarında gözlemlediğimiz türlerin çoğu, yine bu sene de müsilajdan sorumlu olan türler baskın. Onların dışında farklı olarak bir tür daha gördük. Bu türlerle denemeler yapacağız” dedi.
Özdelice, “Bu canlılar zaten suda olması gereken canlılar, suya oksijen veren canlılar. Buradaki olay bu canlıları strese sokan bir faktör var. Bu nedenle dışarıya müsilaj salınımı gerçekleşiyor. Bu algleri yok etmek yapabileceğimiz en kötü şey olur. Bizim bunları strese sokan faktörleri yaratmamız gerekiyor” dedi.
YOĞUN DETERJAN KULLANMAK BİLE ETKEN
Özdelice, «En çok azot, fosfor dediğimiz yükün fazla olması sorun. 2 seneye yakın hepimiz evde kaldık, yoğun deterjan kullandık. Deterjan içeriklerinde yoğun fosfor var. Korona dönemi hepimiz evde yoğun deterjan kullandık. Yeme içme alışkanlığı bile arttı bunlar bile etken” diye konuştu.

Mudanya’da ürperten görüntü

Bursa’nın Mudanya ilçesinde, diş hekimi Alper Altay, AA muhabirine, geçen ay, Güzelyalı Marina’daki teknesine bakmak için gittiğini ve sıra dışı bir manzarayla karşılaştığını söyledi.
İlk bakışta marinayı bir beton tabakanın sardığını düşündüğünü belirten Altay, «Bütün marina beton malzemeyle kaplı gibiydi. Yaklaşınca hafif bir hareket gördüm. Şaşırdım. Müsilajın o boyutta olacağı aklıma gelmemişti» dedi.
ÇANAKKALE DE KORKUTTU
Çanakkale Boğazı’nda özellikle nisan ayında yoğun olarak görülen ve mayıs ayı sonlarında kuvvetli poyrazın etkisiyle azalan müsilaj, bugünlerde yeniden artmaya başladı.

Salda’ya halen kanalizasyon mu akıyor

Salda Gölü’nü Koruma Derneği, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Salda’ya kanalizasyon suyunun aktığını gösteren görüntüleri yayınladı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, “basında yer alan kirlilik iddialarının doğru olmadığı, Salda Gölünü besleyen Düden deresinin berrak ve doğal olarak yosunlaştığı görülmüştür” açıklamasında bulundu.