Göz yaşartan dayanışma

Göz yaşartan dayanışma
Büyük deprem felaketinin ardından “Yüzyılın Dayanışması” başladı. Enkaz altındaki canların kurtarılmasından tıbbi desteğe, depremzedelerin ihtiyaçlarının karşılanmasından konuk edilmesine dek tüm sorunları karşılamak...

Büyük deprem felaketinin ardından “Yüzyılın Dayanışması” başladı. Enkaz altındaki canların kurtarılmasından tıbbi desteğe, depremzedelerin ihtiyaçlarının karşılanmasından konuk edilmesine dek tüm sorunları karşılamak için herkes el ele verdi. Sivil Toplum Kuruluşları bağış kampanyası başlattı. Deprem bölgesindeki yaraya az da olsa merhem olmak için sanatçısından siyasetçisine, sporcusundan iş dünyasına herkes elinden geleni yapmaya çalışıyor. Yurttaşlar, soğukta evsiz kalanlara evini açtı. Çocuklar da harçlıklarını, oyuncaklarını duygusal notlarla afetzede yaşıtlarına ulaştırdı. Dayanışma ruhuyla 7’den 70’e herkes birlik oldu.

CEFAKÂR MADENCİLER
Yerin 7 kat altını çok iyi tanıyan cefakâr madenciler, enkaz altında da bu tecrübelerini konuşturuyor. Daha ilk günden itibaren Zonguldak’tan, Karabük’ten, Soma’dan toplanıp yardıma koştular, onlarca kişiyi enkazdan sağ salim çıkardılar.

SANATÇILARDAN TAM DESTEK
Kültür, sanat ve magazin dünyası da yardım seferberliğine katıldı. Bölgedeki vakıflar, dernekler kapılarını depremden etkilenenlere açtı. Diğer şehirlerdeki kültür sanat kurumları çeşitli yardım kampanyalarına destek oldu. Ahbap Derneği’nin kurucusu Haluk Levent, 850 milyon TL’lik bütçe ayırdıklarını duyurdu. Kenan İmirzalıoğlu, Oktay Kaynarca, Kıvanç Tatlıtuğ, Ezgi Mola, Elçin Sangu gibi isimlerle kamera karşısına geçen Levent, yapacaklarını şöyle anlattı: “2 bin konteyner için 400 milyon TL. Hasarlı okullar için ortalama 100 milyon TL. Yaşlılar için bakımevleri kurmak için 100 milyon TL.Öğrenci yurtları için 150 milyon TL.”

Mert Fırat’ın kurucuları arasında yer aldığı İhtiyaç Haritası kuruluşu da ihtiyaçları gidermeye çalışıyor. İhtiyaç Haritası’nın videolarında Merve Dizdar, Burcu Özberk, Pınar Deniz, Gülçün Kültür Şahin, Özge Özacar, Hazal Türesan, Sinem Ünsal, Kaan Yıldırım, Muharrem Türkseven, Melisa Sözen, Müge Boz gibi isimlerin DasDas’ta yardım çağrısı yaptıkları ve gelen yardımları organize ettikleri görüldü. İstanbul Kültür Sanat Vakfı, İhtiyaç Haritası’na destek vermek üzere Salon İKSV’yi malzeme toplama merkezi olarak kullanıma açtıklarını duyurdu.

DEPREMZEDELERE YARDIM İÇİN 8 ULUSAL KANALDAN ORTAK YAYIN
Depremin yaralarını sarmak için yardım kampanyaları devam ederken, Televizyon Yayıncıları Derneği’nden (TVYD) 15 Şubat Çarşamba günü saat 20.00’da depremzedelerin yaralarını sarmak amacıyla “Türkiye Tek Yürek” sloganıyla yardım kampanyası düzenleme kararı aldı. Yardım çağrısına yanıt veren KANAL D, ATV, STAR, SHOW, TV8, FOX, TRT ve KANAL 7 televizyonlarının katkısı ve ortaklığıyla düzenlenecek yardım kampanyası programı, tüm kanallar tarafından ortak yayınla izleyiciye ulaştırılacak. TVYD tarafından yapılan açıklamada Türkiye’nin medya kuruluşları olarak “Türkiye tek yürek” sloganıyla bir araya gelindiği vurgulandı.