Gözaltı ABD İngiltere ve Fransa’ya mesaj

Gözaltı ABD İngiltere ve Fransa’ya mesaj
Montrö açıklaması nedeniyle 7 gündür gözaltında bulunan 10 emekli amiralden 7’sinin emniyet ifadesi tamamlandı. Amiraller, “Duyuru” başlığıyla hazırlanan açıklamaya eklenen “Yüce Türk Milleti” ifadesinden haberlerinin...

Montrö açıklaması nedeniyle 7 gündür gözaltında bulunan 10 emekli amiralden 7’sinin emniyet ifadesi tamamlandı. Amiraller, “Duyuru” başlığıyla hazırlanan açıklamaya eklenen “Yüce Türk Milleti” ifadesinden haberlerinin olmadığını belirtti. Emekli Koramiral Kadir Sağdıç’ın gözaltına alınmalarına ilişkin, “Bizim hakkımızda gözaltı kararı verilmekle, Montrö’nün yeniden düzenlenmesini isteyen ABD, Fransa ve İngiltere’ye Montrö’yü tartışırız mesajı gitmiştir. Bizim tutuklanmamız tarihi bir hata olur” dediği öğrenildi. Öte yandan emekli amirallerin el konulan dijital materyallerinin imajlarının alınmadığı ve avukatlarına da verilmediği ortaya çıktı.
Emekli Tümamiral Cem Gürdeniz’in ifadesinin de henüz alınmadığı öğrenildi. Emniyet kaynakları, buna gerekçe olarak Gürdeniz’in bilgisayardaki incelemesinin tamamlanmamasını gösterdi. Dijital raporun hazırlanmasından sonra Gürdeniz’in ifadesine geçileceği bildirildi. Atilla Kezek ve Ergun Mengi de henüz ifade vermedi.
Cem Gürdeniz’in eşi Rengin Gürdeniz dün “Şunu merak ediyorum, gözaltı süresi içinde kitap okumayı yasaklamak, gönderilen kitapları onlara vermeyi reddetmek insanlığa sığar mı?” mesajını paylaştı.
AMİRALLERE NE SORULDU?
Alınan bilgiye göre, sorgu sırasında emekli amirallere, “Bu metnin yeniden düzenlenmesinde katkınız var mı”, “sonradan ilave yaptınız mı”, “Yayın tarihi ve saatine siz mi karar verdiniz” gibi sorular yöneltildi. Ayrıca emekli amirallere, “Açıklamada geçen, ‘aksi halde’ diye başlayan cümleyle ne kast edildi? Bu görüşe katılıyor musunuz?” sorusu da yöneltildi.
‘EKLEMEDEN HABERİMİZ YOK’
Bu sorulara “hayır” yanıtını veren amiraller, “Sonradan düzenlenmesinde hiçbir katkımız yok” dedi. Metnin başına eklenen “Yüce Türk Milleti” ifadesinden haberlerinin olmadığını belirten amiraller, o akşam 16:00’ya kadar açıklamanın “duyuru” başlığını taşıdığını, saat 20:00’den sonra ise “Yüce Türk Milleti”ne dönüştüğünü öğrendiklerini kaydetti. “’Yüce Türk Milleti’ eklemesinden hiç haberimiz yok” diyen amiraller, açıklamanın da 6 Nisan’da yayımlanacaklarını bildiklerini ifade etti.

TUTUKLAMA TARİHİ BİR HATA OLUR

İfade sırasında en dikkat çekici sözler, emekli Korgeneral Kadir Sağdıç’tan geldi. Sağdıç’ın ifadesinde şunları söylediği öğrenildi:
“Bizim hakkımızda gözaltı kararı verilmekle, Montrö’nün yeniden düzenlenmesini isteyen ABD, Fransa ve İngiltere’ye Montrö’yü tartışırız mesajı gitmiştir. Biz bu açıklamada, Montrö’nün Türkiye’nin tapusu olduğunu anlattık. Bizim gözaltına alınmamız, onlara mesaj olmuştur. Onlar Montrö’nün yeniden düzenlenmesini istiyor çünkü. Şimdi bizi tutuklarlarsa hangi anlama gelecek? Gelin Montrö’yü tartışalım. Tutuklanmamız, tarihi bir hata olur.”

MAVİ VATAN FİKRİNİ ÜRETEN TÜM AMİRALLER GÖZALTINDA

Gözaltında olan, “Mavi Vatan”ın isim babası Cem Gürdeniz ise gözaltından şu mesajı paylaştı:
“Mavi Vatan doktrini 21. yüzyılda Türkiye’nin ana eksenlerinden birisidir. 14 amiralin gözaltı kararı, Yunanistan ve ABD örneklerinde de görüldüğü gibi bu doktrine büyük zarar vermiştir. Dilerim, bu gözaltılar gelecek dönemde Türkiye’nin Doğu Akdeniz ve Ege’deki çıkarlarının gerilemesine yol açmaz. Bu konuda fikir üreten tüm amiraller gözaltında.”

BUGÜN SAVCILIĞA SEVK EDİLMELERİ BEKLENİYOR

Öte yandan gözaltındaki 10 amiral ve ifadeye çağrılan diğer 4 emekli amiralin bugün Ankara Adliyesi’ne sevk edilerek, soruşturmayı yürüten başsavcı vekili tarafından da ifadelerinin alınması bekleniyor.