Gözlerini kaybetseler de umutlarını kaybetmiyorlar

Gözlerini kaybetseler de umutlarını kaybetmiyorlar
Elahe Tavokolian, Eylül ayında İran’ın Meşhed kentindeki protestolar sırasında İran güvenlik güçleri tarafından vuruldu. Doktora öğrencisi olan Elahe sağ gözünü kaybetti.BBC Türkçe’nin haberine göre, yaşadığı büyük...

Elahe Tavokolian, Eylül ayında İran’ın Meşhed kentindeki protestolar sırasında İran güvenlik güçleri tarafından vuruldu. Doktora öğrencisi olan Elahe sağ gözünü kaybetti.

BBC Türkçe’nin haberine göre, yaşadığı büyük zorluğu, Instagram hesabından paylaşacak kadar cesur hissetmesi için üç ay geçti. Yaptığı paylaşımda, “Gözlerime nişan aldın ama kalbim hala atıyor” diye yazdı:
“Benim bir gözümü kapatarak birçok insanın gözlerini açtığınız için size teşekkür ediyorum. Kalbimdeki ışık ve gelecek güzel günlerin umudu beni gülümsetmeye devam edecek. Ama sen ve senin komutanının kalbi her geçen gün daha da fazla kararıyor. Ben yakında camdan bir takma göz alacağım ve sen de bir madalya alacaksın.”

Kör olan gençler hedef alındıklarını söylüyor
BBC, benzer şekilde hedef alınan bir düzine protestocuyu daha tespit etti. 2022 Eylül ayında başlayan Mahsa Amini protestolarına onbinlerce İranlı genç katıldı. Ülke geneline yayılan protesto dalgasını, yaklaşık 20 bin kişinin tutuklandığı ve en az 500 kişi hayatını kaybettiği polis müdahaleleri izledi.

Gösterilerde kör olan gençler ise hedef alındıklarını söylüyorlar.

İran’da çevik kuvvet biriminin başı olan Tuğgeneral Hasan Karami, İran medyasında da yer bulan bu iddiaları yalanlıyor. Protestocuların yüzüne “kasıtlı olarak” ateş etme suçlamasının “propaganda” olduğunu savundu.

Hukuk fakültesi öğrencisi olan Ghazal Ranjkesh yüzünden vurulan göstericilerden biriydi. Kasım ayında güneydeki Bender Abbas şehrinde vuruldu.

21 yaşındaki Ranjkesh, gözünü kaybettiği olayla ilgili sosyal medyada açık bir şekilde paylaşım yapan ilk kişi oldu. Hastane yatağından paylaştığı videoda, sağ gözünden kan akarken yine de zafer işareti yapıyordu.

İranlı protestocuların güvenlik güçleri tarafından nasıl hedef alındığını gösteren bu video, ülkedeki ve yurtdışındaki İranlılar arasında viral oldu. Ghazal videosuna, “Beni vururken neden gülümsüyordun?” diye yazdı. Daha sonra bu videoyu, sesleri seçilebilen sağlık personelini korumak için sildi.

Ama Ghazal’ın bu paylaşımı, benzeri olmayan bir akım başlattı.

Benzer şekilde yaralanan genç kadınlar ve erkekler, internet üzerinden bir araya gelerek yaşadıkları travmayı paylaşmaya başladılar.

Ghazal, Instagram’da yaptığı Farsça paylaşımda, “Gözlerin sesi herhangi bir çığlıktan daha yüksek” mesajını verdi.