Grip aşısında risk kriteri ne

Grip aşısında risk kriteri ne
Kış mevsiminin yaklaşmasıyla, koronavirüs ve gribin bir arada daha kötü bir tablo ortaya çıkaracağı konusunda uzmanların uyarısı arttı. Uyarılar, grip aşısına talebi de artırdı.Türkiye’ye bu yıl bir hafta gecikmeli olarak...

Kış mevsiminin yaklaşmasıyla, koronavirüs ve gribin bir arada daha kötü bir tablo ortaya çıkaracağı konusunda uzmanların uyarısı arttı. Uyarılar, grip aşısına talebi de artırdı.
Türkiye’ye bu yıl bir hafta gecikmeli olarak 1 milyon 350 bin doz aşı geldi. Son aylarda grip aşısı olmak isteyenler hem aşı bulamıyor hem de sıra beklemek zorunda kalıyordu. Aşı olmak isteyenler eczanelere giderek adlarını sıraya yazdırıyordu. Eczanelerde ‘Charlson Risk Skoru’ isimli taslak bir algoritmayla 5 puanı geçen vatandaşlar aşıya hak kazanıyordu.
BAKANLIK SİSTEME BAĞLADI
Dün bir açıklama yayınlayan Sağlık Bakanlığı, grip aşısı alabileceklerin isimlerinin e-Nabız sistemine yükleneceğini, aile hekimlerinin yalnızca bu isimlere reçete yazacağını açıkladı. Aşı fiyatı 72.64 lira olarak duyuruldu.
RİSK GRUPLARINA YAPILACAK
Bakanlık aşının peyderpey temin edilmeye devam edeceğini, belirlenen risk gruplarına aşı yapılacağını duyurdu. Ancak öncelikli grubuna kimlerin girdiğiyle ilgili bir açıklama yapılmadı. Kronik hasta ve 65 yaş üstü nüfus toplamının 10 milyon kişi civarında olduğu biliniyor.
AİLE HEKİMLERİ SUÇLANIYOR
Önceden aşı karşıtlığıyla mücadele edildiğini ancak şimdi de aşıya talebi karşılayamamakla suçlandıklarını belirten İstanbul Aile Hekimliği Derneği Başkan Yardımcısı Dr. Mustafa Tamur, aşı talebinin karşılanmasında sorun yaşanacağını önceden öngördüklerini belirtti.

AŞI TEMİNİNDE GEÇ KALINDI

‘Bidebunuizle’ yayınında Yavuz Oğhan’a konuşan ve Aşı temininde gecikme olduğunu söyleyen Tamur, “Sağlık kurumlarına dağıtılmış, sağlıkçılara aşı yapılmış olmalıydı. Bu dönemde bir algoritma olmasında bir sorun yok, tıpta öncelik sırası hep vardır. Ancak biz bu ihtiyaç sıralamasının ne olduğunu bilmiyoruz. Biz bu önceliği reçetelendirmenin son kısmında öğrenebiliyoruz” dedi.

HEKİMLER REÇETE YAZAMIYOR

“Diğer taraftan bizim reçete yazma özgürlüğümüz elimizden alınıyor” diyen Tamur, “Hukuken hekimler reçete yazmakta özgürdür ve özerktir. Sen bu ilacı yazamazsın denemez. Bir hastaya aşıyı yazıyoruz fakat sonlandırma aşamasında yazdığımız reçete kabul edilmiyor. Bu hasta bir süre sonra grip olduğu ve bana dava açtığında benim elimde ‘Ben ilacı yazdım ancak devlet izin vermedi’ diyebileceğim bir kanıt yok. Bakanlığın bu duruma çözüm bulması gerek” ifadelerini kullandı.