Gülşen cezaevinde

Gülşen cezaevinde
Şarkıcı Gülşen Bayraktar Çolakoğlu, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın hakkında "halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama" suçlamasıyla soruşturma başlatmasının ardından tutuklandı. Gülşen, Bakırköy...

Şarkıcı Gülşen Bayraktar Çolakoğlu, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın hakkında "halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama" suçlamasıyla soruşturma başlatmasının ardından tutuklandı. Gülşen, Bakırköy Kapalı Cezaevi'ne gönderildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Gülşen'in sahnede imam hatip liselilere yönelik sarf ettiği sözlerinden dolayı TCK'nın 216. maddesi kapsamında resen soruşturma başlatmıştı. Savcılık tarafından yapılan açıklamada, "Gülşen'in kolluk görevlilerince mevcutlu olarak hazır edilmesi" talimatı verildiği belirtildi. Talimatın ardından Gülşen, dün Beşiktaş'taki evinde gözaltına alındı. Gülşen ifadesinin ardından tutuklama talebiyle adliyeye getirildi.

ÖZÜR DİLEDİ
Gülşen adliyeye getirildiği sırada sosyal medya hesabı üzerinden açıklama yaparak özür diledi. Gülşen, “Sözlerimin ülkemizdeki kutuplaştırmayı hedefleyen kötü niyetli kimselere malzeme vermiş olmasından dolayı üzgünüm. İnandığım özgürlüğü savunurken, eleştirdiğim radikal uca kendimin savrulduğunu görüyorum. Videodaki söylemimden rahatsızlık duyan ve incinen herkesten özür diliyorum. Daha başka bir dil bulmalıydım; bulacağım." ifadelerine yer verdi.

TUTUKLAMAYA SEVK EDEN TANIDIK, TUTUKLAYAN VE GEREKÇESİ BİR GARİP
Gülşen hakkında tutuklama kararı veren hakim İbrahim Eroğlu, İstanbul 2. Sulh Ceza Hakimliği'ne HSK tarafından 12 Ağustos'ta atandı. 13 günlük Sulh Ceza Hakimi, göreve 15 Temmuz darbe girişiminden sonra başladı. Tutuklamayı talep eden savcı da tanıdık çıktı. Basın Suçları Soruşturma Bürosu’ndan Türkşad Kunthan Uçuk. Hâkimler ve Savcılar Kurulu (HSK) 30 Eylül 2021 kararıyla Osmaniye’ye atanan Uçuk, 6 Ekim 2021 tarihinde Adli Yargı Kararnamesi’yle yani altı gün sonra İstanbul başsavcılığına atandı. Görevde henüz bir yılı bile dolmayan savcının ‘sicili’yse kabarık. Savcı Uçuk, daha önce de gazeteci Sedef Kabaş’ı ‘cumhurbaşkanına hakaret’ suçlamasıyla tutuklamaya sevk etmişti. İkilinin yürüttüğü ve Gülşen’in tutuklanmasıyla sonuçlanan süreçte tutuklama kararındaki bir ifade de dikkat çekti. Mahkeme Gülşen’in sözlerinin “.. birçok hesap ve grup tarafından olumsuz yorumlar ile birçok defa paylaşılması..”nı tutuklama gerekçesi saydı.

YAPTIĞIM ESPRİNİN KIŞKIRTICI ŞEKİLDE YORUMLANMASINI KABUL ETMİYORUM
"İmam hatiplileri kötülemek, onlara hakaret etmek amacıyla konuşma yapmadığını" belirten Gülşen, "En yakın arkadaşımla yaptığım esprinin insanları kışkırtıcı bir şekilde yorumlanmasını kabul etmiyorum. Şakalaşmanın herhangi bir gruba yönelik nefret içerikli olarak algılanması beni çok üzmüştür. Suç işleme kastım yoktur" dedi.

Gülşen'in ifadesinin ise şu şekilde olduğu kaydedildi: "Hatırladığım kadarıyla 30 Nisan 2022 tarihinde Ataşehir'de konserde bu konuşma geçmiştir. Benim kadromda klavye müzisyeni olarak yer alan Miraç isimli arkadaşımın lakabı 'imamdır'. Ayrıca arkadaşlarla kendi aramızda aptal, salak, sapık olarak şakalaşırız. Talihsizlik olarak bu iki kelime bir araya gelmiştir. Bu konuşma Miraç ile aramızda geçen bir konuşmadır. Ben orkestrama hitaben, 'Beni seyircilerimin arasında, omuzlarınızda taşıyın' demem üzerine bana orkestra arasından 'Seni imam taşısın' şeklinde cevap gelince bahse konu konuşma Miraç'la aramızda geçmiştir."

"Bu konuşma konsere katılanlara ya da medyaya hitaben yaptığım bir konuşma değildir. Ben ülkesini seven, fırsat eşitliğine inanan, kimseyi ayırıp örselemeyen bir sanatçıyım. Bu kısa görüntü aylar sonra kim tarafından ne amaçla servis edildi bilemiyorum. Ancak provokatif amaçlı servis edildiğini düşünüyorum."

İTİRAZDA BULUNACAĞIZ
Gülşen'in avukatı Emek Emre ise, "Yarın sabahtan ilgili mercilere itirazda bulunacağız, konunun da takipçisi olacağız. Kendisi gayet güçlü durumda, tabii ki üzgünüz, böyle bir karar çıkmasını beklemiyorduk. Tutuklama tedbirinin orantısız olduğunu düşünüyoruz" açıklamasında bulundu.


EŞİ ÇOLAKOĞLU VE AVUKATI EŞLİK ETTİ
Gülşen'e müzik yapımcısı eşi Ozan Çolakoğlu ile avukatının da eşlik ettiği, emniyetten ayrılan Çolakoğlu'nun herhangi bir açıklama yapmadığı aktarıldı.

TUTUKLAMAYA GİDEN SÜREÇ ADIM ADIM ÖRÜLDÜ
Gülşen'in 30 Nisan'da verdiği bildirilen bir konser sırasında sahnedeyken bir kişi hakkında söylediği, “İmam hatipte okumuş bence daha önce kendisi, sapıklığı oradan geliyor” şeklindeki sözleri dün akşam sosyal medyada yayıldı.

Kime söylendiği belli olmayan söz konusu ifadenin yer aldığı videonun yayılmasının ardından Twitter’da #GülşenTutuklansın diye etiket açıldı.

Milli Eğitim Bakanlığı da Gülşen hakkında suç duyurusunda bulundu. Bakanlığın açıklamasında şu ifadelere yer verildi: "Kuruluşundan bu yana ülkenin milli ve manevi değerleriyle nesillerin yetiştiği bu kurumlara veya herhangi bir okul türümüze ya da bu okullarımızda eğitim gören öğrencilerimize yönelik aşağılayıcı ve ötekileştirici sözlerin sarf edilmesi asla kabul edilemez. Bakanlığımızca söz konusu şarkıcının hakaret ve iftira içeren bu sözlerinden dolayı hukuki süreç başlatılmıştır."


ÖNDER İmam Hatipliler Derneği de Gülşen hakkında hukuki süreç başlatılacağını duyurdu.Bunun üzerine Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve AKP Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, Gülşen'i kınadı.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik ise Gülşen'i "nefret suçu işlemekle" suçladı. Çelik, "Nefrete karşı insanlık değerlerini savunmaya devam edeceğiz" dedi.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş da Gülşen'i kınadı, "İmam Hatip Okullarına ve mensuplarına hakaretin kabul edilemeyeceğini" söyledi.

Twitter’da #GülşenTutuklansın etiketi 24 saatten fazla en çok konuşulan etiket olarak yer aldı. AK Partili olduğu bilinen hesaplar bu etiketi kullanarak birden fazla paylaşım yaptı.


TUTUKLAMAYA TEPKİ YAĞDI
CHP lideri Kılıçdaroğlu ile Gülşen'in tutuklanmasına, "Amacını aşmış bir şakayı alıp, gençlerimizi birbirine düşürmektir hedef. Biraz daha iktidarda kalmak için, daha çok çalmak ve çırpmak için. CHP lideri Kılıçdaroğlu ile Gülşen'in tutuklanmasına, "Amacını aşmış bir şakayı alıp, gençlerimizi birbirine düşürmektir hedef. Biraz daha iktidarda kalmak için, daha çok çalmak ve çırpmak için" diyerek tepki gösterdi" diyerek tepki gösterdi.

DEVA Partisi lider Ali Babacan, “Hiçbir hakaret tasvip edilemez. Ama bunun karşılığı tutuklama olmamalıydı. Özür dileyen birine ceza sopasıyla çullanan zihniyet ne adalet ne de merhamet sahibidir” diyerek tepkisini gösterdi.

Demokrat Parti Ordu Milletvekili Cemal Enginyurt ise “Gülşen tutuklandı. Sıra namaz kılmayanlar öldürülmeli diyende değil mi?” diyerek Ebubekir Sifil’in ifadelerini hatırlattı.

Twitter’dan paylaşım yapan AK Parti MKYK üyesi Şamil Tayyar, “Gülşen’e tek ses tepki gösterenlerin tutuklamada ayrışmaları, kararın vicdanlarda tam karşılık bulmadığını gösteriyor. Suç ve ceza arasında doğru orantı kurulmadığında doğal sonuç budur. Kaş yaparken göz çıkarmak, böyle bir şey olsa gerek” ifadelerini kullandı.

Gazeteci Nagehan Alçı, “Gülşen’in tutuklanması tam bir hukuk cinayeti. Yargısal aşırılık bu. Yapmayın etmeyin sayın savcılar, sayın hakimler” ifadelerini kullandı.

SANATÇILARDAN GÜLŞEN’E DESTEK: BUNCA ŞÖHRETİYLE NEREYE KAÇACAKTI
Tiyatro oyuncusu Orhan Aydın, Gülşen ile ilgili sosyal medyada yapılan paylaşımlara tepki gösterdi. Aydın, “Gülşen ile ilgili yazılan küfürler-hakaretler; 20 yıllık AKP döneminin ötekileştirme-kin-nefret ile nasıl çüründüğünün belgesidir” dedi. Rapçi Şanışer de "Gülşen’in söylemine hemen harekete geçen yargı, açık giyinenlerin sapık olduğunu - namaz kılmayanların öldürülmeyi hak ettiğini söyleyenlere karşı hiç harekete geçmiyor" dedi.

Müzisyen Aynur Aydın ise sosyal medya hesabından şu paylaşımı yaptı:
Sedat Peker yaptığı açıklamada, SPK Başkanının rüşvet almadan iş yapmadığını iş adamlarından toplam 180 Milyon Dolar sermaye yaptığını söylüyor ve soruşturacak bir tane savcı bile çıkmıyor! Gülşen espri yapıyor! Evet espri ve anında Savcılar devreye giriyor! Bence asıl fıkra bu

Selda Bağcan da “Gülşen’i hemen serbest bırakın. Bunca şöhreti ile nereye kaçacaktı” mesajını paylaştı.

Sıla Gençoğlu, Armağan Çağlayan, Harun Tekin ve daha birçok sanatçı tutuklama kararına sosyal medya üzerinden tepki gösterdi.

FENERBAHÇE TRİBÜNLERİNDEN GÜLŞEN’E DESTEK
UEFA Avrupa Ligi play-off turu ikinci maçında kendi sahasında Austria Wien'i ağırlayan Fenerbahçe'de taraftarlar, mahkeme tarafından tutuklanan Gülşen'in şarkısını söyledi.