Güneştekin’in Gâvur Mahallesi İZMİR’de…

Son Güncellenme Tarihi: Kasım 4, 2022 / 08:00

Ressam Ahmet Güneştekin’in mübadele temasıyla hazırladığı ve “en büyük boyutlu enstalasyon” diye tanımladığı, video ve heykel çalışmalarının yer aldığı “Gâvur Mahallesi” adlı sergi, İzmir Kültürpark Atlas Pavyonu’nda açıldı.

Sergiye, sanatçı Ahmet Güneştekin, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, eski Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, belediye bürokratları, sanat ve iş dünyası temsilcileri katıldı. Güneştekin, sanatını götürdüğü her yeri, kendi mahallesi ve kendi evi olarak gördüğünü söyledi.


MÜBADELE COĞRAFYASI
Güneştekin, İzmir’in bir mübadele coğrafyası olmasını çok önemsediğini söyledi, “Bu kentte bir sergi hazırlama fikri üzerine çok mutlu oldum” diye konuştu.
Güneştekin, Diyarbakır’da açtığı Hafıza Odası sergisinin her gün binlerce insan tarafından ziyaret edilmesine rağmen çok eleştiri aldığını, Başkan Soyer’in eleştirilere rağmen İzmir’deki sergi önerisinden ve heyecanından vazgeçmediğini anlattı.


HAFIZA…
Kapsamlı bir sergiyi sanatseverlerle buluşturduğunu aktaran Güneştekin, “Her coğrafya benim için farklı şey ifade ediyor ve hafıza odasında birikiyor. Bence Hafıza Odası’nı güçlendiren ve dolduran da İzmir oldu.” diye konuştu.


SOĞUK VE SERT
Güneştekin, sergide mübadeleyi anlatırken soğukluğu ve sertliği anlatmak için taşın gücünü, göç ile çekilen acıları anlatmak için de 20. yüzyılın ilk yarısından kalma kullanılmış valizleri kullandığını ifade etti.


Başkan Soyer: Her şeyi ile sanat bizim
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Ahmet Güneştekin’in evrensel bir sanatçı olduğunu, “Gâvur Mahallesi” adlı sergisinde bir kez daha cesareti ve vicdanı ile gösterdiğini belirtti.

Güneştekin’in eserini, her izleyenin farklı yorumladığına işaret eden Soyer, “Sanatı herkesin malı oldu. Her şeyi ile o sanat bizim. Hepimiz ayrı ayrı kendi yaratıcılığımızla hissiyatımızla onu anlamlandırıyoruz ve Ahmet Güneştekin’e ev sahipliği yapmaktan gurur duyuyoruz.” dedi. Konuşmaların ardından serginin açılışı gerçekleştirildi ve katılımcılar Atlas Pavyonu’ndaki eserleri ziyaret etti.


5 MART’A KADAR AÇIK
Kültürpark Atlas Pavyonu’nda, 5 Mart 2023’e kadar ziyaret edilebilecek serginin küratörlüğünü Şener Özmen üstleniyor. Güneştekin Vakfı iş birliğiyle açılan sergide, büyük boyutlu enstalasyonlar, video işleri ve metal formların taşla tamamlandığı heykel çalışmaları sergileniyor.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top