Hablemitoğlu iddianamesi kabul edildi

Hablemitoğlu iddianamesi kabul edildi
Necip Hablemitoğlu cinayetine ilişkin 20 yıl sonra resmen açılan davada iddianame kabul edildi. İddianamede, eski İHD Başkanı Akın Birdal’a saldırının arkasında da “Levent Göktaş suç örgütü” olabileceğine işaret edildi.Ankara...

Necip Hablemitoğlu cinayetine ilişkin 20 yıl sonra resmen açılan davada iddianame kabul edildi. İddianamede, eski İHD Başkanı Akın Birdal’a saldırının arkasında da “Levent Göktaş suç örgütü” olabileceğine işaret edildi.

Ankara Cumhuriyet Savcısı Zafer Ergün tarafından hazırlanan 11 Kasım tarihli “Necip Hablemitoğlu iddianamesi” Ankara 36. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.


AKIN BİRDAL DETAYI
DW Türkçe’den Alican Uludağ’ın haberine göre iddianamede emekli Binbaşı İhsan Güven ve eşinin öldürülmesi ile eski İnsan Hakları Derneği (İHD) Başkanı Akın Birdal’a suikast olaylarının da arkasında “Levent Göktaş suç örgütü” olabileceğine işaret edildi. İhsan Güven ve eşinin öldürülmesine ilişkin ayrı soruşturma yürütülürken, Akın Birdal suikastı konusunda ise zamanaşımı süresi dolması nedeniyle soruşturma yapılamadığı ifade edildi.

HABLEMİTOĞLU’NU KİM ÖLDÜRDÜ
364 sayfalık iddianamede, “Necip Hablemitoğlu kim tarafından neden öldürüldü” sorusunun yanıtı ayrıntılarıyla anlatıldı. 10 sanıklı iddianamenin bir numaralı sanığı Fethullah Gülen oldu. Gülen yapılanması yöneticisi Mustafa Özcan, eski MİT mensubu Enver Altay ve emekli Albay Levent Göktaş ve eski Özel Kuvvetler Subayı Nuri Gökhan Bozkır isimleri dikkat çekti. Fethullah Gülen, Mustafa Özcan ve Enver Altaylı cinayeti azmettirmekle suçlandı.

Dönemin Özel Kuvvetler Komutanlığı Muharebe Arama Kurtarma (MAK) Alay Komutanı Emekli Albay Levent Göktaş’ın çıkar amaçlı bir suç örgütü kurduğu ve cinayeti işlediği anlatıldı. “Levent Göktaş suç örgütünün üyeleri”nin ise kendisine bağlı olduğu belirlenebilen eski askerler Nuri Gökhan Bozkır, Tarkan Mumcuoğlu, Mehmet Narin ve Fikret Emek olduğu iddia edildi.

CİNAYET NEDENİ ‘KÖSTEBEK’ KİTABI
İddianamede, Hablemitoğlu’nun öldürülmesinin nedeni olarak “Devlet içindeki Gülen yapılanmasını anlattığı Köstebek kitabı” gösterildi.


GÖKTAŞ NEDEN CİNAYETİ İŞLEDİ?
İddianamede, Göktaş’ın cinayeti organize etmesinin nedeni olarak ise Hablemitoğlu’nun adının MİT Müsteşarlığı için geçmesi gösterildi. Levent Göktaş’ın da bu dönemde MİT Müsteşarı olmak talebinin olduğuna işaret edildi.

İddianameye göre, cinayet öncesinde Hablemitoğlu’nu eski Özel Kuvvetler Subayı Nuri Gökhan Bozkır takibe aldı ve olay yerinde keşif yaptı. Cinayetin tetikçiliğini ise iddianameye göre Tarkan Mumcuoğlu yaptı.

GÖREVİNİ KÖTÜYE KULLANARAK ÖRGÜT KURDU
İddianamede, Levent Göktaş ve kendisine bağlı askerlerin, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) bünyesinde özel bir birlikte görev yapıyor olma durumunu kötüye kullanarak, elde ettikleri kamu gücü ile hukuksuz, konusu suç teşkil eden eylemler içerisinde yer alan “silahlı bir suç örgütü” halini aldıkları vurgulandı.

“Söz konusu bu suç örgütü, sivil ya da TSK ile iş yaptığını iddia eden şüpheli Aydın Köstem gibi sözde paramiliter kişiler ile gerektiğinde irtibat halinde olan bir yapıdadır” denildi.

ALMAN VAKIFLARI İDDİASI
İddianamede, savcılık cinayetle ilgili Alman vakıfları iddialarına da değinildi. Cinayet sırasında Hablemitoğlu’na isabet eden iki kurşundan birinin Alman menşeli olarak seçildiğine işaret edilen iddianamede, bu durum için “dikkat çekici” ifadesi kullanıldı. Hablemitoğlu’nun “Alman Vakıfları ve Bergama Dosyası” adlı kitap yazdığına işaret edilen iddianamede, olayda Alman menşeli merminin kasıtlı olarak tercih edilmiş olabileceği öne sürüldü. İddianamede, böylece olayın arkasında yabancı bir orijin olduğu izlenimi yaratılmak istenmiş olabileceği belirtilerek, “Keza, maktulün ölüm tarihinin Alman Vakıflarına ilişkin görülecek olan dava tarihine çok yakın bir zaman olması ayrıca bu kanaati güçlendirmektedir” denildi.

GÖREVSİZLİK KARARI ÇIKTI
Öte yandan iddianameye kabul eden mahkeme, davada Fethullah Gülen ve Mustafa Özcan’ın sanık olması nedeniyle cinayette terör bağlanması olduğu, yargılamayı bu nedenle terör suçlarına bakan mahkemenin yetkisinde olduğunu belirterek görevsizlik kararı verdi. Savcılığın ise bu karara itiraz edeceği öğrenildi. İtirazı inceleyecek olan Ankara 37. Ağır Ceza Mahkemesi’nin vereceği karar, Necip Hablemitoğlu davasına hangi mahkemenin bakacağını belirleyecek.