Hades’in Cehennem Kapısı açıldı

Hades’in Cehennem Kapısı açıldı
Denizli’de, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan Pamukkale’nin yanı başındaki Hierapolis Antik Kenti’nde yapılan kazılarda, 2013’te ortaya çıkarılan ve antik dünyada ‘ölüler ülkesine geçiş kapısı’...

Denizli’de, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan Pamukkale’nin yanı başındaki Hierapolis Antik Kenti’nde yapılan kazılarda, 2013’te ortaya çıkarılan ve antik dünyada ‘ölüler ülkesine geçiş kapısı’ kabul edilen Hades’in Cehennem Kapısı, ziyarete açıldı.

İtalyan kazı heyetinin araştırma ve buluntularında, Pamukkale›ye beyazlığını veren termal suyun çıktığı Cehennem Kapısı›nın, Frigler döneminde ‹kutsal alan› olarak düzenlendiği belirlendi. Antik dönemde ‹ölüler ülkesine geçiş kapısı› olarak adlandırılan ve yer altından 34 derece sıcak suyla birlikte karbondioksit de çıkan antik yapıda bulunan fay hattındaki kırıklar nedeniyle bu alandan su ve gaz çıktığı tespit edildi.

Antik dönemde kutsal sayılan bu alanda görev yapan rahiplerin nefeslerini tutup, yanlarında canlı hayvanla içeri girdikleri ve gaz nedeniyle hayvanlar zehirlenerek ölürken, rahiplerin ise sağ çıktığı; bu nedenle din adamları kutsal sayılırken, ölen hayvanların da ‘Hades’e ‘kurban’ olarak sunulduğu kaydedildi.

Cehennem Kapısı, keşfin ardından zehirli gaz yaydığı gerekçesiyle ziyaretçilerin güvenliği için kapatıldı ve kazı çalışmalarına başlandı. Araştırmaların ardından gizemi çözülen Cehennem Kapısı’nda restorasyon çalışmaları tamamlandı.

Önemli kısmı ayağa kaldırılan yapıya, ‹yer altı tanrısı› ‹Hades› ve cehennemin 3 başlı bekçi köpeği ‹Kerberos›un heykeli de yerleştirildi. İlk kez önceki gün turizme açılan Cehennem Kapısı’nın çevresine ziyaretçiler için zehirli gazın etkilemeyeceği uzaklıkta yürüyüş bandı da yapıldı.