‘Hakça paylaşım için oturup konuşalım’

‘Hakça paylaşım için oturup konuşalım’
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan İstanbul’da, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu İsviçre’de Akdeniz’deki gerilimi yorumladı. Erdoğan Merkel’in gerilimin azaltılması için devrede olduğunu söyledi Erdoğan Doğu Akdeniz’deki...

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan İstanbul’da, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu İsviçre’de Akdeniz’deki gerilimi yorumladı. Erdoğan Merkel’in gerilimin azaltılması için devrede olduğunu söyledi Erdoğan Doğu Akdeniz’deki kriz için MİT’in Mısır istihbaratı ile temasta olduğunu da açıkladı. Çavuşoğlu ise hakça paylaşım için Ankara’nın müzakereye hazır olduğunu duyurdu.

Ankara Akdeniz’deki gerilime kilitlendi. Cumhurbaşkanı Erdoğan Cuma namazı çıkışında konuştu gerilimdeki son durumu anlattı, “Malum durum son derece sıkıntılı” dedi. Erdoğan Merkel ile görüşmelerini anlatırken yeni bir müzakerenin başlayabileceğinin işaretini verdi, “Ayın 23’üne kadar burada Oruç Reis çalışmalarını sürdürecek. Sayın Merkel’le de bunları konuştum. Kendisinin de bizden ricası, buna söyleyecek bir şey yok. ‘28’ine kadar danışmanlarımızın yapacakları çalışmalarla daha sonra bu işi yumuşatıp daha korumacı bir anlayış içerisinde bir süreci geliştirelim’ dediler. Mutabık kaldık. Temenni ederim ki, sayın Merkel benden sonra Miçotakis’le de bir görüşme yaptı, bu görüşmede Miçotakis’i bize söylediği çizgiye inşallah getirmiş olur.” diye konuştu.
Erdoğan Yunanistan’ın Batı Trakya’daki askeri tatbikatını da eleştirdi, , “Kaldı ki Batı Trakya’da soydaşlarımızın mezarlarını taradılar. Biz soydaşlarımızın ölüsünü de dirisini de yalnız bırakmayız. Vakti saati geldiğinde gereğini yaparız” dedi.
MISIR HALKI İLE YUNAN
HALKI AYNI DEĞİL
Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında Yunanistan ile Mısır arasında yapılan deniz yetki anlaşmasını da eleştirdi, Mısır ile istihbarat örgütleri üzerinden diyaloğun devam ettiğini söyledi. Erdoğan, “Mısır’ı anlamakta zorlanıyoruz. Mısır bir taraftan benim istihbarat örgütüme, burada yanlış anlaşılmalar var bunları düzeltelim diyor. Şu anda istihbarat örgütlerimiz görüşmelerini devam ettiriyor. Mısır halkına karşı Türk halkının bakışı farklı. Bu iki halkın birbirine bakışının, Yunan halkıyla aynı olması mümkün değil. Bunu Mısır yöneticilerinin farkında olması gerekir” diye konuştu.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da İsviçreli mevkidaşıyla yaptığı görüşmenin ardından Akdeniz’deki yüksek tansiyonu değerlendirdi, “Gerilimin sorumlusu Türkiye değil Yunanistan’dır” dedi, Atina yönetimine ‘aklı selim’ çağrısı yaptı, “Kabadayılıkla bir yere varamazlar” ifadelerini kullandı. Çavuşoğlu “Tüm ülkelerle oturup Doğu Akdeniz’i konuşmaya ve oturup hakça paylaşıma biz varız. Yunanistan, kuralları ben belirlerim diyorsa bu böyle işlemez” diye konuştu.
Çavuşoğlu krize ilişkin Fransa’nın yaklaşımını da eleştirdi, “Gerginliği artırıcı adımlardan kaçınması gerekiyor. AB’nin güvenilir bir örgüt olarak diyaloğu desteklemesi gerekiyor” dedi.