HAKEMLER YİNE SINIFTA KALDI

Not defterimi açmadan, performans değerlendirilmesinin nasıl olduğunu anlatalım… Her hangi bir hakem, her hangi bir maçtaki “başlangıç” notu 8,4’tür. Hakem, verdiği doğru ya da yanlış kararlarla notunu arttırır veya düşürür. Bu sayfada da, her hakem için başlangıç puanı, 8,4 olacak.

13 yıl boyunca amatör- profesyonel birçok maça çıktım. Kurallar çerçevesinde gördüğümü, inandığım kararlar verdim… Bu satırları yazarken de, yine aynı mantıkla, kurallar çerçevesinde gördüğümü inandığımı yazacağım ve puanlama yapacağım.“Uğur Hoca’nın Not Defterine” hoş geldiniz…

TRABZONSPOR (4) – İSTANBULSPOR (0)
Hakem: Arda KARDEŞLER (8.0)
Birinci (kıdemli) Yardımcı Hakem: Hakan YEMİŞKEN (8.5)
İkinci Yardımcı Hakem: Mustafa SARVANLAR (8.5)
Dördüncü Hakem: Ayberk DEMİRBAŞ (8.4)
VAR: Özgür YANKAYA (8.1) AVAR: Mustafa ÖĞRETMENOĞLU (8.4)
AVAR: Volkan Ahmet NARİNÇ(8.4)

Üç haftadır hata üstüne hata yapan Arda Kardeşler’i ben yazmaktan bıktım, MHK (pardon, yapay zekâ) maç vermekten bıkmadı. Süt liman maçta da hatası var… Hata yapma konusunda, istikrarını koruyor. Bu da bir başarı…

Yusuf Yazıcı’nın, Muammer’in aşil tendonuna basması NET KIRMIZI… Yusuf bile ‘eyvah’ derken, Arda Hocam, önündeki pozisyona sarı kart verdi… Vallahi ilginç… Hadi Arda Kardeşler atladı bunu, VAR Hakemi Özgür Yankaya ne iş yapıyor, Riva’da ekran başında?

55. Dakikada, Jetmir Topalli’yi, Gomez formasından çekerek düşürüyor. Pozisyonun olduğu yer, Trabzonspor ceza alanı yayının içi. Direkt serbest vuruş kararı verilmesi ve Gomez’e sarı kart gösterilmesi gerekirdi. Arda Kardeşler yine gördüğünü çalamadı.

Trabzonspor’un, ofsayt gerekçesiyle, iptal edilen iki golü var. İki pozisyonda da yardımcı hakemler, Mustafa Sarvanlar ve Hakan Yemişken, bekle- gör prensibini uygulayarak doğru karar verdiler.

ADANA DEMİRSPOR (1) – GİRESUNSPOR (1)
Hakem: Yasin KOL (8.0)
Birinci (kıdemli) Yardımcı Hakem: Aleks TAŞÇIOĞLU (8.2)
İkinci Yardımcı Hakem:
Serkan ÇİMEN (8.0)
Dördüncü Hakem:
Feridun DALDAŞ (8.2)
VAR: Erkan ENGİN (8.0)
AVAR: Mustafa ÖĞRETMENOĞLU (8.2)

Haftanın açılış maçı, düşündüğüm gibi, mücadeleli ve sert bir maç oldu. Trabzon Bölgesi hakemi Yasin Kol, hakemlik açısından bir eşiğe gelmiş. O eşiği geçebilmesi için çok çalışması lazım.

Giresunspor’un penaltısında, VAR’a gitme sebebini anlayamadım. Görüş açısı gayet net, vücut diliyle de penaltıyı işaret ediyor ama düdüğü çalmıyor. Yardımcı hakem, Aleks Taşçıoğlu’nun da de kendisine yardımcı olması gerekirdi.

Alexıs’e gösterilen kırmızı kart, tam bir fiyasko. Yusuf Sarı, pozisyonu –hem hakeme, hem yardımcı hakeme, hem de VAR Hakemine - bir güzel yedirmiş. Afiyet olsun. Alexıs’in, Yusuf’a ne ayakla ne de el ile bir müdahalesi yok. Pozisyona çok uzak olan Yasin Kol’un bu pozisyonu, çok geride kaldığı için, çözebilmesinin ihtimali yok. VAR müdahalesi gerekirdi. Yusuf’un aldatmadan kart görmesi gerekirdi.

78. Dakikada, Rodrıgues’in Sergio’ya yaptığı hareket NET PENALTI. Kontrolsüz bir müdahale var, Giresunlu oyuncunun bileği kırılabilecek kadar esnemiş. Maçtan kopan hakem Kol’a, VAR hakeminin yardımcı olması gerekirdi.

Adana Demirspor’un golünde, aut kararı olmalı ancak bu pozisyonu hakem ve yardımcı hakem çözememiş. Korner kullanılmadan önce (işaret vermiyor ve top da oyuna girmiyor.) Giresunlu oyuncu, bir başka topu sahaya atıyor. Top oyuna girmediği için kornerin tekrarı doğru. Eğer top oyuna girmiş olsaydı, endirekt serbest vuruş kullanması gerekirdi Adana Demirspor’un. Karar ve oyunun başlangıcı doğru. Tek eksik, oyunun tekrardan başlangıcını geciktiren Giresunlu oyuncunun sarı kart görmemesi olmuş.

Yusuf Sarı’nın ikinci, sarı karttan, ihraç edilmesi ise tam bir facia. Yusuf, topsuz alanda şiddetli müdahalede bulunuyor rakibine. Direkt kırmızı kart olmalıydı.

KASIMPAŞA (1) –BAŞAKŞEHİR (3)
Hakem: Turgut DOMAN (8.5)
Birinci (kıdemli) Yardımcı Hakem: Kerem ERSOY (8.6)
İkinci Yardımcı Hakem: Abdullah Bora ÖZKARA (8.4)
Dördüncü Hakem: Direnç TONUSLUOĞLU (8.4)
VAR: Mustafa İlker ÇOŞKUN (8.5)
AVAR: Mustafa ÖĞRETMENOĞLU(8.5) AVAR: İbrahim Çağlar UYARCAN (8.5)

Eskişehir bölgesi hakemi Turgut Doman’ı bu maçta çok beğendim. Oyun stili tatlı sert. Her pozisyona düdük çalmıyor. Umarım maç içinde dengeyi iyi sağlar ve bu tarzı kendisine sıkıntı yaratmaz.

Maçta, bence tek hatası var. 84. Dakikada, Başakşehir ceza sahası içinde, Başakşehir’li Deniz, Kasımpaşalı Sadık’ı hem formasından çekiyor hem sarılıyor. Penaltı olmalıydı.

90+4’de hakem ekibini ve VAR’ı yıldızlaştıran bir çok doğru bir uygulama yaşandı. Başakşehir’in kazandığı penaltı öncesinde, Başakşehirli Serdar Gürler ile Kasımpaşalı Sadık Çiftpınar mücadelesinde devam kararı doğru. Oyunun doğal akışı içerisine, Sadık oyun alanının dışında kalıyor, (bilerek dışarıya çıkmıyor, çıksa pozisyon OFSAYT olarak değerlendirilmezdi.) ve Serdar topu, aut çizgisi üzerinden arkadaşına çıkarıyor. Başakşehirli oyuncu kafa ile topu Kasımpaşa kalesine göndermeye çalışırken Serdar Gürler OFSAYT POZİSYONUNDAN gelerek topa vuruyor ve golü atıyor. ( Serdar, pozisyonun başlangıcında, oyunun doğal akışı gereği oyunu sınırlayan çizgiler dışında kalmıştı. Çizgi dışından gelerek müdahaleyi yaptı). Ancak, top Serdar’a gelirken , Kasımpaşalı oyuncunun el ile müdahalesi var. Yardımcı hakem Kerem Ersoy’un ofsayt tespiti doğru, golün iptali doğru, VAR kararı ile verilen penaltı doğru. Sahadaki ve VAR’daki tüm hakem ekibini tebrik ederim.

GALATASARAY (2) – ANTALYASPOR (1)
Hakem: Ali ŞANSALAN (8.3)
Birinci (kıdemli) Yardımcı Hakem: Serkan OLGUNCAN (8.2)
İkinci Yardımcı Hakem: Mehmet Emin TUĞRAL (8.4)
Dördüncü Hakem: Tugay Kaan NUMANOĞLU (8.4)
VAR: Koray GENÇERLER (8.4) AVAR: Alper ULUSOY (8.2) AVAR: Mehmet KISAL (8.2)

Ali Şansalan, stresli maçtan en az hata ile çıktı. 14. Dakikada Güray’ın sarı kartı doğru. 38. Dakikada sarı Kartı olan Güray, ceza alanına girmekte olan Boey’e kayarak müdahalede bulunuyor. Umut vaat eden bir atak olduğu için, ikinci sarı karttan ihracı gerekirdi.

50. Dakikada, Galatasaray’ın kazandığı gol öncesinde, Abdülkerim- Nakajima mücadelesinde devam kararı doğru.

55. dakikada, Antalyaspor’un beraberlik golü öncesi Nakajima, pasif ofsaytta. Ancak defans oyuncusunun,(Boey) yolunu tıkayarak pozisyona etki ediyor ve aktif oluyor. VAR kontrolü ile iptal kararı doğru olurdu.

71. Dakikada, Galatasaray’ın kazanılan penaltısının ( Ömer Toprak’ın eli açıktı, penaltı kararı doğru.) öncesinde İcardi, Floranus’un ayağına basarak yükselmesini engelliyor. VAR müdahalesi ve penaltı iptali doğru.

90+10’da Abdülkerim, Luiz Adriano’yu çekiyor, Luiz Adriano’da dirsek ile vuruyor. Adriaona’ya kırmızı kart, Abdülkerim’e de sarı kart çıkması doğru. Ali Şansalan’ın bu pozisyonda, faul ilk oluşumunda tespit edip, önleyici hakemlik yapması gerekirdi.

GAZİANTEP (1) – SİVASSPOR (2)
Hakem: Cihan AYDIN (8.4)
Birinci (kıdemli) Yardımcı Hakem: Serkan OK(8.4)
İkinci Yardımcı Hakem: Candaş ELBİL (8.3)
Dördüncü Hakem: Yunus DURSUN(8.4)
VAR: Onur ÖZÜTOPRAK (8.4) AVAR: Serkan TOKAT (8.4)
Merkez Hakem Kurulu’nun, Ocak ayı başında, terfi ettirip ilk defa Süper Lig maçı verdiği hakemlerden birisiydi Cihan Hoca. Sakin geçen bir maçtı. Biraz daha pişmesi lazım, Süper Lig için.

53. Dakikada Djilobodji’nin, hava topu mücadelesinde dizi ile Yatabare’nin kaba etine bir darbesi var. Geçen hafta da aynı hareketi yapmıştı, bu futbolcu. Net kırmızı kart. Cihan Hoca biraz daha dikkat etmeli. Çıkacağı maçın oyuncularının özelliklerini bilmeli…

Sivasspor ikinci golü öncesi, topun kornere çıkıp çıkmadığı tartışması var. Ekrandan gördüğüm kadarıyla çıkmış. Bu pozisyonu en iyi görecek olan yardımcı hakemdir. (Candaş Elbil.) O da yerinde değildi. Afaki ama doğru verilmiş bir karar.

ALANYASPOR (2) – KARAGÜMRÜK (2)
Hakem: Burak PAKKAN (8.4)
Birinci (kıdemli) Yardımcı Hakem: Mustafa SÖNMEZ(8.4)
İkinci Yardımcı Hakem: Özgür ERTEM (8.4)
Dördüncü Hakem: Raşit YORGANCILAR (8.4)
VAR: Emre MALOK (8.4) AVAR: Alper ÇETİN (8.4)
Burak Pakkan, Süper Lig’de ilk maçı olmasına rağmen, sırıtmadı. Daha sert maçlarda da seyretmek gerekir, net bir fikir oluşması için.

56. Dakikada Ozdoev’in penaltı beklediği pozisyonda, devam kararı doğruydu.

59. Dakikada Karagümrük’ün golü öncesi, Borini’nin topu omuzu ile düzeltmesini ve Diagne’nin defans oyuncusunun perdelemediğini çok doğru bir şekilde gördü. Bu pozisyonda, ofsayt da yok. Yardımcı hakemi de tebrik etmek gerekir.

90+3’de Burak Kapacak, ayakkabısı çıktığı için faul bekliyor. Hakemin devam kararını protesto için de, ayakkabısını fırlatıyor. Sarı kart doğru karar.

KAYSERİSPOR (0) – BEŞİKTAŞ (2)
Hakem: Mete KALKAVAN (8.2)
Birinci (kıdemli) Yardımcı Hakem: Mustafa Emre EYİSOY (8.4)
İkinci Yardımcı Hakem: Cevdet KÖMÜRCÜOĞLU (8.4)
Dördüncü Hakem: Zorbay KÜÇÜK (8.4)
VAR: Alper ULUSOY (8.2) AVAR: Mustafa İlker ÇOŞKUN (8.4) AVAR: İbrahim BOZBEY (8.4)

Mete Kalkavan tecrübesiyle bu maçı yönetti.

Gösterdiği tüm sarı kartlar doğru. 39’da Kemen’e ( Gedson’a yaptığı hareket sonrası) ve 49’da da Salih’e de (Mensah’a yaptığı hareket sonrası) sarı kart göstermeliydi.

Maçın en çok tartışılan iki kararı var:
İlkinde, Beşiktaş’ın Salih ile bulduğu gol öncesi, faul yok. Salih topa vurmak için hamle yaptığı anda Mane, Salih’in ayağına takılıyor. Gol kararı doğru.

İkincisinde ise, Rosier’in kırmızı kartı doğru. Ancak öncesinde Mete, Rosier’in yüzüne vuruyor. Hakem Mete Kalkavan, bunu kaçırmış. Bu mücadele,topsuz alanda yapıldığı için cezası ihraç olur. Hakem Kalkavan’ın maçtaki tek (ve büyük) hatası bu …

KONYASPOR (0) - ANKARAGÜCÜ (1)
Hakem: Murat ERDOĞAN (8.4)
Birinci (kıdemli) Yardımcı Hakem: Murat Ergin GÖZÜTOK (8.4)
İkinci Yardımcı Hakem: Kamil ÇETİN (8.4)
Dördüncü Hakem: Oğuzhan ÇAKIR (8.4)
VAR: Emre MALOK (8.3) AVAR: Alper ULUSOY (8.4)

Murat Erdoğan hocamızın Süper Lig’deki ilk maçıydı. Kontrollü bir maç yönetmeye çalıştı. 44. Dakikada, Konyaspor kalecisi, pozisyon gereği kalesini terk edip topa müdahalede bulunmak istiyor. Ancak topa dokunamıyor, rakibini bozuyor ve düşürüyor. Bu pozisyon penaltı olmalıydı. VAR, bu pozisyona müdahalede bulunmalıydı.

ÜMRANİYESPOR (1) – FENERBAHÇE (2)
Hakem: Abdülkadir BİTİGEN (8.2)
Birinci (kıdemli) Yardımcı Hakem: Ceyhun SESİGÜZEL (8.5)
İkinci Yardımcı Hakem: Murat Tuğberk CURBAY (8.0)
Dördüncü Hakem: Bahattin ŞİMŞEK (8.2)
VAR: Mustafa ÖĞRETMENOĞLU (8.5) AVAR: Mustafa İlker ÇOŞKUN (8.5) AVAR: Samet ÇAVUŞ (8.5)

Merkez Hakem Kurulu ya da Yapay Zekâ’nın hakeme atama ölçütünü merak ediyorum açıkçası. Geçtiğimiz hafta Çarşamba günü oynanan Ümraniye –Trabzonspor maçının hakeminin bu maça dördüncü hakem, VAR hakeminin de, hakem olarak atanmasını – elde başka hiç hakem kalmamış gibi- anlayabilmek mümkün değil. Anlayan varsa beri gelsin…

Abdülkadir Bitigen, bu maçta faul standardını yüksek tutmaya çalıştı. Sarı kartlarını doğru kullanmaya çalıştı. Ancak kart çıkartması gerekirken, çıkartmadığı pozisyonlar da oldu. Maçtaki tek ve en büyük hatası, Ümraniyespor’un iptal edilen golü öncesi faulü görmemek oldu…

24.Dakikada Allyson –Crespo mücadelesinde, Allyson’un müdahalesi topaydı. Doğru gördü.

Fenerbahçe’nin Valencia ile bulduğu gol öncesi, Valencia ofsayt pozisyonundaydı. Yardımcı Hakem Ceyhun Sesigüzel’in tespiti ve uygulaması doğruydu.

45+3’de Umut Nayir’in penaltı beklediği pozisyonda, devam kararı doğruydu.

50. Dakikada Fenerbahçeli Samet’in, Umut Nayir’a yapmış olduğu hareket, sportmenliğe aykırı. Faulü verdi ama sarı kartı atladı.

89. Dakikada Fenerbahçe’nin ikinci golü öncesi, Samet’in Geraldo’ya yapmış olduğu müdahale, faul değil. Devamında da Fenerbahçe’nin bulduğu gol, ofsayt değil. Hem Glumac hem de Sackey, ofsaytı bozan oyuncular. Yardımcı hakem, Murat Tuğberk Curbay’ın ofsayt tespitini neye göre yaptı anlamak mümkün değil. VAR’ın müdahalesi ve gol kararı doğru.

90+8’de Ümraniyespor’un iptal edilen gol kararı, doğru. Glumac, Batshuayi’nin formasına asılıyor. Net bir faul… Hakem Bitigen’in maç içindeki en büyük hatası bu pozisyona, faul vermemek oldu. VAR müdahalesi ile golün iptali, doğru karar.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Uğur Temel Arşivi

Cemre

26 Şubat 2024 Pazartesi 07:00