‘Hakikatleri söylemeye devam edeceğim’

‘Hakikatleri söylemeye devam edeceğim’
Uludağ Üniversitesi, Türk Tabipleri Birliği (TTB) Kovid-19 İzleme Grubu Üyesi, Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Kayıhan Pala hakkında soruşturma açtı. Bursa Valiliği’nin ihbarının ardından açılan soruşturmada Pala, “halkı...

Uludağ Üniversitesi, Türk Tabipleri Birliği (TTB) Kovid-19 İzleme Grubu Üyesi, Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Kayıhan Pala hakkında soruşturma açtı. Bursa Valiliği’nin ihbarının ardından açılan soruşturmada Pala, “halkı yanlış bilgilendirmek” ve “paniğe yönlendirmek”le suçlandı. Daha önce savcılık dosyaya ilişkin “görevsizlik” kararı vererek dosyayı Uludağ Üniversitesine göndermişti. Soruşturmanın ardından Gazete Pencere’ye konuşan Pala, “Hem bir bilim insanı hem de bir halk sağlıkçı olarak topluma hakikatleri söylemeye devam edeceğim” dedi.
Prof. Dr. Kayıhan Pala’nın 21 Nisan 2020 tarihinde Kovid-19 salgınına ilişkin “enBursa.com” adlı haber sitesine verdiği röportajın ardından Bursa Valiliği İl İdare Kurulu Müdürlüğü, Pala’yı ihbar etti. Pala’nın “halkı yanlış bilgilendirdiği” ve “paniğe yönlendirici açıklamalar yaptığı” iddialarını içeren ihbarı değerlendiren Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturmanın sonunda “görevsizlik” kararı verdi. Savcılığın soruşturma dosyasını Uludağ Üniversitesi'ne göndermesi üzerine, üniversite yönetimi Pala hakkında soruşturma başlattı.
Pala suçlamaya konu olan söyleşisinde, “Türkiye’de henüz salgının tepe noktasını görmediğimizi düşünüyoruz. Ben 2-3 hafta kadar önce tepe noktasının 20-27 Nisan arasında gözlenebileceğini, ondan sonra bir azalma olacağını ve Haziran’ın 2. haftasına kadar da sönümleneceğini tahmin ettiğimi yazmıştım. Bu tahminin ne kadar geçerli olacağını bu hafta hep birlikte göreceğiz” ifadelerini kullanmıştı. Kayıhan Pala, Sağlık Bakanlığı‘nın gerekli verileri açıklamamasını da eleştirmiş şeffaflık çağrısı yapmıştı.

‘GERÇEKLERDEN RAHATSIZ OLANLAR VAR’

TTB adına 1999 Marmara depreminde, Gölcük’de görevli olarak çalıştığını söyleyen Pala, “Gölcük’de kurulan TTB kampının sorumlusu olarak görev yaptım. Orada bir hafta çalıştıktan sonra Bursa’ya döndüm ve Bursa Tabip Odası’nın düzenlediği bir basın toplantısına katılarak gözlemlerimi anlattım. Basın toplantısından sonra zamanın valisi hakkımızda suç duyurusunda bulundu, dava açıldı ve sonrasında beraat ettik. Bilim insanı kimliğiyle halka doğruları söylememizden 20 sene önce de rahatsız olanlar vardı, bugün de bir rahatsızlık olduğu anlaşılıyor. Hem bir bilim insanı hem de bir halk sağlıkçı olarak topluma hakikatleri söylemeye devam edeceğim” dedi.

TTB: PALA’NIN YANINDAYIZ

Açılan soruşturmaya tepki gösteren TTB Başkanı Sinan Adıyaman da bir açıklama yaparak, TTB Merkez Konseyi ve tüm tabip odalarının Pala’nın yanında olduğunu söyledi. Açıklamada, “Bundan sonra da bağımsız ve özgür olarak Kovid-19 ve toplum sağlığını ilgilendiren tüm konularda TTB ve kurulları açıklama yapmaya devam edecektir” denildi.