Halkbank savcısı istifa etti

Halkbank savcısı  istifa etti
ABD Başkanı Donald Trump tarafından görevden alındığı açıklanan Halkbank davasının savcısı Geoffrey Berman istifa etti. İstifa kararının Berman’ın görevine devam edeceğini açıklamasından bir gün sonra gelmesi dikkat...

ABD Başkanı Donald Trump tarafından görevden alındığı açıklanan Halkbank davasının savcısı Geoffrey Berman istifa etti. İstifa kararının Berman’ın görevine devam edeceğini açıklamasından bir gün sonra gelmesi dikkat çekti.

ABD’de başkan Trump’a yakın isimleri soruşturan ve aynı zamanda Halkbank davasına bakan savcı Geoffrey Berman görevinden istifa etti. Berman’nın istifa kararının ABD Adalet Bakanı William Barr’ın önce görevinden ayrılmasını istediği, sonrasında yerine başka birisinin getirileceğini söylemesinden sonra gelmesi dikkat çekti.
Trump yönetimi ile gerginlik yaşayan Berman’a Adalet Bakanı William Barr, Trump’ın kendisini görevden aldığını bildiren bir mektup gönderdi. Mektupta şu ifadeler yer aldı:
“Maalesef yaptığınız açıklamayla, halka gösteriş yapmayı kamu hizmetine tercih etmiş oldunuz. Siz istifa etmeye niyetniz olmadığını açıklayınca ben de Başkan Trump'a sizi görevden almasını söyledim. O da bunu yaptı.
Açıklamanız aynı zamanda şu an ofisinizde yürütülmekte olan soruşturmaların düzgün bir şekilde devam etmesi için sizin görevde kalmanız gerektiği gibi yanlış bir yönlendirmede de bulunuyor. Açıkçası bu çok yanlış. Ben de tamamen ofisin tüm vakaları normal akışında devam ettirmesini umuyorum."
Berman istifasına ilişkin yaptığı yazılı açıklamada göreve yardımcısının getirilmesi konusunda uzlaştıklarını ve krize son vermek için görevden ayrılacağını belirtti. Barr’ın kendisine gönderdiği mektuba atıfta bulunan Berman, “Adalet Bakanı Barr'ın hukukun normal işleyişine saygı gösterme ve yerime vekaleten Başsavcı Yardımcısı Audrey Strauss'i atama kararı ışığında şu andan itibaren New York Güney Bölge Başsavcılığı görevimden ayrılmış bulunuyorum” dedi.
Berman, Strauss için "oldukça zeki, disiplinli ve etkili bir hukukçu" ifadelerini kullanırken, kendisiyle çalışmaktan onur duyduğunu söyledi.