Halkbank’tan ABD Anayasa Mahkemesi’ne itiraz: Uluslararası infiale ve diplomatik kâbusa yol açar

Son Güncellenme Tarihi: Kasım 27, 2022 / 00:12

Halkbank’ın temyiz duruşmasının ABD Anayasa Mahkemesi’nde 17 Ocak’ta yapılacağı açıklandı.  Halkbank’ın ABD’deki temyiz duruşmasının avukatlarınca Anayasa Mahkemesi’ne sunulan 47 sayfalık ana başvuru ve beş farklı ek dilekçede, bankanın ABD’de yargılanmasının ‘uluslararası infiale ve uluslararası toplumda diplomatik bir kabusun yaşanmasına’ yol açabileceği öne sürüldü. Sunulan dilekçelerde, Halkbank’ın hisselerinin yüzde 87’sinin Türkiye Cumhuriyeti Varlık Fonu’na ait olduğu belirtilerek, bankanın yargı dokunulmazlığı olduğu iddia edildi.

Halkbank’ın avukatları aracılığıyla Anayasa Mahkemesi’ne sunulan dilekçelerde Azerbaycan, Katar ve Pakistan’ın Türkiye Cumhuriyeti’ne ait bir kamu bankasının ABD’de yargılanamayacağıyla ilgili görüşlerini ortaya koydukları resmi başvuru dilekçeleri de yer aldı.

Halkbank’ın temyiz avukatları Anayasa Mahkemesi’ne sundukları dilekçelerde, Türkiye Bankalar Birliği (TBB), Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Türk Kızılay’ın görüşlerine de yer verdi.

VOA Türkçe’nin haberine göre dilekçelerde, devlet ve kamu kuruluşları dışında, ABD ve Avrupa’dan çeşitli hukukçu akademisyenlerin bankanın ABD’de yargılanamayacağı görüşleri paylaşıldı.

HALKBANK NE İLE SUÇLANIYOR?

 ABD’de savcılar Halkbank’ı, petrol gelirlerini altına ve ardından nakit paraya çevirerek İran’ın çıkarına olacak şekilde kullanılmasına yol açmakla ve bunu yaparken de kazancı meşru göstermek için sahte gıda ticareti belgeleri oluşturmakla suçluyor.

Halkbank’ın İran’a yasaklı fonlardan gizlice 20 milyar dolar transfer etmesi için yardımcı olduğu; bu paranın en az 1 milyar dolarının ABD’nin mali sisteminde aklandığı iddia ediliyor.

Yasa dışı olarak, İran’a yaptırımların etrafından dolanmakla suçlanan Reza Zarrab suçlamaları kabul etmiş ve 2017’de ABD’de gözaltına alınan dönemin Halkbank Genel Müdürü Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla aleyhinde ifade vermişti.

Hakan Atilla, İran’a yönelik yaptırımların delinmesi sürecinde rol oynadığı gerekçesiyle yargılanıp 28 ay tutuklu kaldıktan sonra 2019 yılında Türkiye’ye dönmüş, dönmesinin ardından Borsa İstanbul’a genel müdür olarak atanmıştı. Atilla, bu görevinden Mart 2021’de istifa etmişti

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top