Hamaney, 16. günde sessizliğini bozdu: Kalbimiz kırıldı ama bu yabancı komplosu

Hamaney, 16. günde sessizliğini bozdu: Kalbimiz kırıldı ama bu yabancı komplosu
İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin öldürülmesi sonrasında başlayan protestoların 16. gününde sessizliğini bozdu. Gösterilerin, ABD ve İsrail tarağından planlandığını savunan Hamaney,...

İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin öldürülmesi sonrasında başlayan protestoların 16. gününde sessizliğini bozdu. Gösterilerin, ABD ve İsrail tarağından planlandığını savunan Hamaney, Amini’nin ölümünü de “Kalbimizi kıran üzücü bir olay” olarak tanımladı.

Hamaney, kalplerinin kırıldığını söylese de yetkililerin daha önceki ifadelerini tekrarlayarak protestoları “İran’ı istikrarsızlaştırmaya yönelik yabancı komplo olarak” nitelendirdi ve sert bir şekilde kınadığını dile getirdi. 

Euronews’in haberine göre, Tahran’da polis okulu öğrencilerinden oluşan bir gruba hitap eden Hamaney, “Bu ayaklanma planlıydı. Açıkça söylüyorum ki bu isyanlar ve güvensizlikler Amerika, Siyonist rejim ve onların çalışanları tarafından planlandı” ifadelerini kullandı. 

Hamaney, açıklamasını, “Bu tür eylemler normal değil, doğal değil” sözleri ile tamamladı. 

Sayıları milyonları bulan göstericiler, 1979 İslam devrimi sonrası şeriatla yönetilen ülkedeki din adamlarının yönetiminin sona ermesi çağrısında bulunuyor. 

İranlı öğrenciler, önceki gün de birçok üniversitede protesto gösterileri düzenledi.  Aralarında Tehran, Yezd, Kirmanşah, Sanandaj, Şiraz ve Meşhed gibi birçok kentte gösteriler organize edildi. Eylemciler, “bağımsızlık”, “özgürlük” ve dini lidere atıfla “Hamaney’e ölüm” sloganları attılar.