Hamd olsun gündeme gelmedi

Hamd olsun gündeme gelmedi
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, NATO Zirvesi’nden bir gün önce ABD Başkanı Joe Biden ile yapacağı görüşmede 24 Nisan’ı soykırım olarak tanımlaması konusunu gündeme getireceği mesajını verdi. Dün görüşmeden sonra ise...

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, NATO Zirvesi’nden bir gün önce ABD Başkanı Joe Biden ile yapacağı görüşmede 24 Nisan’ı soykırım olarak tanımlaması konusunu gündeme getireceği mesajını verdi. Dün görüşmeden sonra ise Erdoğan, “Hamdolsun bu konu gündeme gelmedi” açıklamasını yaptı. Erdoğan dün Biden için ““Uzun yıllara yakın dostum” dedi.
ABD Başkanı Biden ise görüşmeye ilişkin, “Kısa süre önce Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüştüm. Pozitif ve üretken bir görüşme oldu. Birçok konuda nasıl ilerleyeceğimiz konusunda anlaştık. İki ülkenin geniş gündemleri var. Ekiplerimiz konuşmaya devam edecek. Türkiye ile gerçekten ilerleme kaydedeceğimize eminim” dedi.
ÇÖZÜMLENEMEYEN KONULAR
Türkiye ve ABD arasındaki en kilit sorunlar arasında S-400 savunma sistemleri, ABD’nin YPG/PYD’ye desteği, FETÖ elabaşı Fetullah Gülen’in iadesi ile F-35 uçaklarının teslim edilmemesi ve Türkiye’nin programdan çıkarılması önde geliyordu. Ancak her iki liderin açıklamasında da bu sorunların çözüme kavuşturulmasına ilişkin somut bir bilgi yer almadı.
TÜRKİYE’DEKİ MESAJI
Erdoğan, önceki gün Brüksel’e gitmeden Atatürk havaalanında yaptığı açıklamada, “24 Nisan bizler için çok çok olumsuz bir süreç oldu. Bunu gündeme getirmeden geçmeyi doğru bulmamız mümkün değil. Türkiye rastgele bir ülke değil. Türkiye Amerika ile NATO’ da müttefik bir ülke. NATO ile yakından uzaktan alakası olmayan Ermeniler konusunda böyle bir yaklaşım içine girmesi bizi üzmüştür. Bunu hatırlatmadan geçmek mümkün değil’’ demişti.
HAMDOLSUN GÜNDEME GELMEDİ
Görüşme sonrasında yaptığı açıklamada ise Erdoğan, soykırımın tanınması konusunda farklı bir mesaj verdi. Biden’ı Türkiye›ye davet ettiğini söyleyen Erdoğan, Biden’ın 1915 olayları ile ilgili ‘soykırım’ kelimesini kullanmasının görüşmede gündeme gelip gelmediği sorusuna ise “Hamdolsun hiç gündeme gelmedi” yanıtını verdi.
ÇÖZÜLEMEYECEK MESELEMİZ YOK
Erdoğan, ABD lideri ile yaptığı görüşme sonrası düzenlediği basın toplantısında, görüşmenin, “samimi ve yapıcı” geçtiğini bildirdi. Erdoğan, “İki müttefik ve stratejik ortağa yakışacak şekilde doğrudan iletişim kanallarını kullanmakta mutabık kaldık” ifadesini kullandı. Erdoğan, “Önümüzdeki dönemde işbirliğimizi artıracağız, çözülemeyecek hiçbir mesele olmadığını, tam tersi işbirliği alanlarının daha zengin bir görünüm sergilediğini düşünüyoruz” dedi.
AFGANİSTAN MESAJI
Görüşmeden Afganistan’a ilişkin bir karar alınıp alınmadığına ilişkin soruya yanıt veren Erdoğan, “Eğer çıkmamız istenmiyorsa, özellikle orada belli bir desteğin verilmesi isteniyorsa, diplomatik, lojistik, bunun yanında mali konularda Amerika’nın bize vereceği destek büyük önem arz ediyor” ifadesini kullandı. Şu an için bir mutabakatın söz konusu olduğunu belirten Erdoğan, mutabakata ilişkin ise bilgi vermedi.
S-400 VE F-35’İ BAKANLAR GÖRÜŞECEK
S-400 savunma sisteminin konuşulup konuşulmadığına dair bir gazetecinin sorusu üzerine ise Erdoğan, “S-400 konusunda bizim daha önceki görüşümüz neyse onu ifade ettim, F-35 ile ilgili görüşümüz neyse onu da ifade ettim. Savunma sanayii ile ilgili olarak müşterek yapabileceğimiz adımlar nedir, onları ifade ettim. Bundan sonraki süreçte de dışişleri bakanlarımız, savunma bakanlarımız muhataplarıyla görüşmek suretiyle bu işi sağlama bağlayacaktır” dedi.

İLK KARŞILAŞMA, İLK YÜZ YÜZE GÖRÜŞME

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ocak ayında göreve gelen ABD Başkanı Joe Biden ile ilk yüz yüze görüşmesini NATO zirvesinde yaptı. İki lider, toplantı öncesi aile fotoğrafı çekilirken ve zirve salonunda karşılaştı. Erdoğan, toplantı başlamadan hemen önce Biden’la bir süre sohbet etti.
Erdoğan ve Biden’ın ikili görüşmesi 45 dakika sürdü, ardından heyetler arası görüşmeye geçildi. Erdoğan ve Biden’ın başkanlık ettikleri heyetler arası görüşme 40 dakika sürdü. Görüşmeye ilişkin paylaşılan fotoğraflarda, Erdoğan’ın masaya, İletişim Başkanlığı tarafından 2019 yılında yayına alınan “Turkey’s Fight Against Terrorism” (Türkiye’nin terörizme karşı mücadelesi) isimli kitabı koyduğu görüldü.

Erdoğan liderlerle buluştu

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, dün Fransa Cumhurbaşkanı Macron ile yapan Erdoğan, daha sonra İngiltere Başbakanı Johnson ve Almanya Başbakanı Merkel, Yunanistan Başakanı Miçotakis, İspanya Başbakanı Sanchez ve Hollanda Başbakanı Rutte ile ikili görüşmeler yaptı.
BEYİN ÖLÜMÜ TARTIŞMASI VE MACRON
Türkiye ve ABD’yi eleştirerek “NATO’da beyin ölümü yaşandığını” söyleyen Fransa Cumhurbaşkanı Macron iplerin gerildiği dönemde Erdoğan, “Sen öne kendi beyin ölümünü bir kontrol ettir” tepkisini göstermişti.
Erdoğan, dün Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile görüşmesine değinirken, “İslam karşıtı anlaşılmaların kendisi açısından yanlış olduğunu, ‘İslam’a karşı olmasının mümkün olmadığını’, bunu bana ısrarla söyledi. Dedim ki böyle olduğuna göre bundan sonraki süreçte de bunları taziye edecek açıklamalar olursa çok çok isabetli olur” açıklamasını yaptı.
Erdoğan, basın toplantısında, Miçotakis ile görüşmelerinde yeniden canlandırdıkları diyalog mekanizmalarının sürdürülmesini kararlaştırdıklarını söyledi. Erdoğan, “Sayın Başbakan’la ülkelerimiz arasında pozitif gündemi destekleyecek adımların karşılıklı olarak atılması hususlarında da fikir birliğine vardık. Hatta biz görüşmelerimizi ikili olarak yapalım ve daha da ilerisi biz görüşmelerimizi gerekirse özel hattan yapmak suretiyle araya birilerini sokmamızın anlamı yok kararına vardık” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, diğer liderlerle görüşmeleri için de “Bu görüşmelerde de ikili ve bölgesel konularla Avrupa Birliği’ndeki gelişmeleri ele aldık. Kendileriyle diyaloğumuzu sürdürme hususunda mutabık kaldık” açıklamasını yaptı.
GERİLİM TEKRARLANMASIN
Reuters’in haberine göre, Erdoğan ile Yunanistan Başbakanı  Miçotakis’in i ikili görüşmesinin ardından Yunanistan hükûmetinden bir yetkili, liderlerin iki ülke arasında 2020›de yaşanan gerilimin tekrarlanmaması yönünde anlaşmaya vardığını söyledi. 

Erdoğan’dan sitemli mesaj 

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi’ndeki “İstikrara Katkı” başlıklı oturumunda video mesaj yoluyla konuştu. Erdoğan, “İstikrarın tesisinin önündeki en büyük engellerden biri terördür. Türkiye, NATO ve ilgili tüm uluslararası platformlarda terörle mücadelede ilk safta yer almaktadır. PKK/PYD’den DEAŞ ve FETÖ’ye kadar birçok terör örgütüyle sınırlarımız içinde ve dışında yoğun bir mücadelenin içindeyiz. DEAŞ’la göğüs göğüse çarpışan ve gencecik evlatlarını şehit veren tek NATO müttefikiyiz. Sınır ötesi operasyonlarda 4 bine yakın DEAŞ’lı teröristi etkisiz hale getirdik. Terörün her türlüsüne karşı yürüttüğümüz mücadelede maalesef müttefik ve ortaklarımızdan beklediğimiz destek ve dayanışmayı göremedik” ifadesini kullandı.