Hapisteki vekiller siyasi tutuklu

Hapisteki vekiller siyasi tutuklu
Avrupa Konseyi, hapisteki milletvekili ve yerel yöneticileri “siyasi tutuklu” kategorisinde değerlendirmeye başladı. Üyeleri arasında Türkiye’nin de bulunduğu Avrupa Konseyi’nin Parlamenter Meclisi, açıklamaları nedeniyle...

Avrupa Konseyi, hapisteki milletvekili ve yerel yöneticileri “siyasi tutuklu” kategorisinde değerlendirmeye başladı. Üyeleri arasında Türkiye’nin de bulunduğu Avrupa Konseyi’nin Parlamenter Meclisi, açıklamaları nedeniyle hapiste olan seçilmiş milletvekillerini “siyasi tutuklu” kategorisinde gören bir kararı oyladı.
Fransa’nın Strasbourg kentinde devam eden Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) genel kurul oturumu sonunda oylanan kararda, Türkiye ve İspanya’da görevleri sürerken yaptıkları konuşmalar nedeniyle hapiste olan vekillerin dosyalarının gözden geçirilip serbest bırakılmaları da istendi.
AKPM’DE TÜRK OYLARI
“Sosyalistler-Demokratlar ve Yeşiller Grubu” üyesi Letonyalı parlamenter Boriss Cilevics tarafından hazırlanan “Politikacılar hakkında görevleri boyunca yaptıkları beyanlardan ötürü kovuşturma başlatılmalı mı?” başlıklı karar metni, 28’e karşı 70 oyla kabul edildi. Oylamada 12 parlamenter çekimser kaldı. Oylamaya katılan CHP ve HDP’li üyeler karar lehinde oy kullanırken, AKP, MHP ve İP’li üyeler aleyhte oy kullandı.
HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜ SORUNU
Hıristiyan Demokrat Grup adına konuşan Yunan parlamenter Dora Bakoyannis, raportörün bu tespitine katılmadığını belirtip, Türkiye ve İspanya’nın kıyaslanamayacağını, Türkiye’nin İspanya’ya nazaran “Hukukun üstünlüğü problemi yaşadığını” ifade etti.
AKP’Lİ VEKİL: HİÇ DUYMADIM
AKPM Türk heyeti başkanı AKP milletvekili Ahmet Yıldız, karar metninde “Türkiye’de siyasilerin Güneydoğu’da yaşayanları sadece Kürt olarak tanımladıkları için suçlandığı” şeklindeki ifadeye tepki gösterdi. Kendisinin “Hiçbir zaman böyle bir şey duymadığını” söyledi.
CHP’Lİ ÇEVİKÖZ, DENİZ’İ ANLATTI
AKPM’nin CHP’li üyelerinden Ünal Çeviköz ise Türkiye’de siyasi iktidarın HDP ve CHP’yi “terör örgütleriyle işbirliği yapar göstermeye çalışmasını” eleştirdi ve HDP İzmir İl binasındaki Deniz Poyraz cinayetini gündeme taşıdı.
KARARDA NELER VAR?
Kararda AKPM’nin “siyasi tutuklu” tanımı hakkında 2012 yılında aldığı bir diğer karar hatırlatılıyor. Bu karar gereği, ifade özgürlüğü konusunda Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nde belirtilen kısıtlamalar çerçevesinde, söylem veya beyanlarından ötürü hapiste olan her seçilmiş siyasinin “siyasi tutuklu” kapsamına girdiği ve derhal serbest bırakılması gerektiği belirtiliyor.
PKK terörü kınanmakla birlikte, terörle mücadeleye ilişkin Türk yasal mevzuatının “çok geniş yorumlandığı” not ediliyor.
Türk hükümetinden; AİHM kararı ve bu kararın uygulanmasının denetleyicisi olan Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin çağrısı kapsamında Selahattin Demirtaş’ı ivedilikle serbest bırakması isteniyor.
İspanyol hükümeti AKPM kararının tartışıldığı sırada, yaklaşık 3,5 yıldır tutuklu olan 9 ayrılıkçı Katalan siyasi için af kararı çıkarmaya hazırlandığını duyurdu. (Kaynak: DWTürkçe)