Harkov’a misket bombası yağdı

Harkov’a misket bombası yağdı
Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International), Rusya’nın Ukrayna işgali ile ilgili yeni bir rapor hazırladı. Raporda Rusya, Ukrayna’nın kuzeydoğusundaki Harkov kentinde “ayrım gözetmeden yaptığı bombardımanlarla” yüzlerce...

Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International), Rusya’nın Ukrayna işgali ile ilgili yeni bir rapor hazırladı. Raporda Rusya, Ukrayna’nın kuzeydoğusundaki Harkov kentinde “ayrım gözetmeden yaptığı bombardımanlarla” yüzlerce sivili öldürmek ve büyük oranda yasaklı olan misket bombalarını kullanmakla suçlandı.

BBC Türkçe’nin haberine göre, Uluslararası Af Örgütü, Rus güçlerin defalarca 9N210/9N235 tipi misket bombaları ve “parça tesirli mühimmat” kullandığına dair kanıtlar bulunduğunu belirtti. İçinde birçok küçük mayın bulunduran ve belirli aralıklarla patlayan bombalar, parça tesirli mühimmat kapsamına giriyor.

Amnesty sahada 2 haftadan uzun süren incelemelerinde, en az 62 sivilin öldüğü, 196’sının yaralandığı 41 patlamayı mercek altına aldı. Araştırmada, Rusya’nın sivilleri alışveriş yaptıkları sırada, yemek yardımı beklerken ya da sadece sokakta yürürken, misket bombaları ve hedef gözetmeksizin yapılan saldırılarda öldürdüğü sonucuna varıldı.

BBC de kentte 5 ayrı yerleşim bölgesinde yaptığı incelemelerde misket bombalarının neden olduğu simetrik patlama izlerine tanık oldu. BBC’nin gösterdiği görüntüleri inceleyen üç silah uzmanı da görüntülerin tartışmalı silahlarla bağlantılı olduğunu doğruladı.

Harkov’un Industrialnyi bölgesinde, bir yerleşim yerinde çocuk parkı çevresinde misket bombasına ait görüntüleri görmek mümkün.

Ivan Litvinyenko’nun eşi de buradaki saldırıda ağır şekilde yaralanıp, daha sonra hayatını kaybetti. BBC’ye konuşan Litvinyenko, eşi ve 5 yaşındaki kızlarıyla birlikte oyun parkının içinde yürürlerken bombanın patladığını söyledi. Litvinyenko, “Birden bir ışık gördüm ve ilk patlamayı duydum. Kızımı kucaklayıp onu bir ağaca dayadım. Eşim yaklaşık 5 metre ötedeydi ve yere düştü. Durmadan, art arda patlamalar oluyordu” dedi.

Harkov merkez hastanesindeki doktorlar da saldırı sonrası getirilen yaralıların vücutlarında 9N210/9N235 tipi misket bombalarında bulunan parçalara rastladıklarını söyledi.