Hasta baska vaka baska

Hasta baska vaka baska
Salgının başından bu yana devam eden koronavirüs veri bilmecesine, turkuaz tabloda yer alan ve dikkatlerden kaçan “Yeni hasta sayısı” başlığının ne anlama geldiği belirsizliğini koruyor. Bu ifade altında hastanede tedavi...

Salgının başından bu yana devam eden koronavirüs veri bilmecesine, turkuaz tabloda yer alan ve dikkatlerden kaçan “Yeni hasta sayısı” başlığının ne anlama geldiği belirsizliğini koruyor. Bu ifade altında hastanede tedavi görenlerin mi, testi pozitif çıkanların mı toplandığı sorusu yanıtlanmayı bekliyor. Yapılan testler içinden kaç vaka tespit edildiği de açıklanmıyor.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 29 Temmuz’da turkuaz tabloda değişikliğe gidildiğini açıkladı. Yapılan bu değişiklikle evde takibe alınan pozitif hastaların kamuoyuna açıklanmasından vazgeçildiği öne sürüldü. Bu iddiaya göre, her gün açıklanan ‘günlük hasta sayısı’, sadece hastaneye yatırılan vakaları ifade ediyor.
Ancak burada kafa karıştıran nokta, Sağlık Bakanlığının günlük olarak hastaneye yatırılan hastaların sayısını da açıklıyor olması. Bakanlıktan söz konusu iddiaya net bir yanıt ise henüz verilmedi.
Gözden kaçan bu değişiklik, Yeni Şafak yazarı Mehmet Acet’in yazdığı yazılarla ortaya çıktı. Geçen haftaki yazısında, günlük vaka sayısının kaldırıldığı yerine hasta sayısı ifadesinin eklendiğini aktaran Acet, bu değişikliğin hangi durumu kapsadığı konusuna dikkat çekti.
‘RAKAMLARIN KÜÇÜK GÖZÜKMESİNİN NEDENİ BU’
Acet, “Tablonun sağ tarafındaki değişiklikle, testi pozitif çıkanların sayısını yansıtan ‘vaka sayısı’ yerine, günlük hasta sayısını yansıtan ‘hasta sayısını’ görmeye başladık. Pozitif tanısı konup da tedavisi evde yapılanlar için artık ‘vaka’ yerine ‘taşıyıcı’ ifadesi kullanılıyor. Herkesin farkında olduğu gibi salgın yayılmasına rağmen rakamların küçük gözükmesinin nedeni bu” dedi.
‘EVDE TEDAVİYE ALINANLAR YANSITILMIYOR’
Acet, bu haftaki yazısında da konu hakkındaki detayları paylaşmayı sürdürdü. ‘Günlük hasta sayısı’ ifadesinin ne anlama geldiğine yanıt veren Acet, bu ifadenin “günlük olarak hastanede tedavi altına alınanların sayısını yansıttığını” belirtti, “29 Temmuz’dan beri testi pozitif çıkıp da tedavisi evde yapılanların sayısı ise açıklanmıyor, o veriler günlük korona verilerine yansıtılmıyor” ifadelerini kullandı. Acet, yazısında önümüzdeki hafta tabloda bir değişikliğin daha yapılacağı bilgisini paylaştı.
BAKANLIK TABLOSUNDA NE VAR?
Ancak Acet’in iddiasının aksine, Sağlık Bakanlığı’nın yayınladığı günlük raporlarda ‘günlük hasta sayısı’ ile ‘günlük hastaneye yatırılan hasta sayısı’ ayrı sütunlarda bildiriliyor. Güncel duruma göre günlük hasta sayısının yaklaşık 3’te 1’i kadar hasta hastaneye yatılıyor.

Acet’in yazısı hakkında konuşan Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, “Açıklanan vaka sayısının gerçek vaka sayısı olmadığını biliyoruz. Ben bunu Sağlık Bakanlığı’na da sordum. Bakanlık ‘Hocam, bu tam pozitif vaka sayısı değil. Ancak sadece hastaneye yatan sayısı da değil’ dediler. Bakan yardımcısına sordum ‘bir görüşelim sizinle’ dedi. Haftaya görüşeceğiz. Dolayısıyla bu günlük bize açıklanan rakamların ne olduğunu bilmiyoruz” dedi.

HASTA: BELİRTİSİ OLAN KİŞİ VAKA: TESTİ POZİTİF OLAN KİŞİ

Salgınla ilgili yaptığı açıklamada “Vatandaş bilmeli ki ‘hasta ile vaka’, ‘temaslı ile pozitif’ aynı şey değil” diyen İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, pozitif olan her kişinin hasta, hasta ya da vaka ile temas eden herkesin de pozitif sayılmadığını söyleyerek şöyle devam etti:
“Şunu ayırmamız lazım; hasta, kliniği (yani belirtileri) olan kişidir. Vaka ise (testi) pozitif çıkan, virüsü bulaştırma riski olan veya (belirti taşımasa da) ‘hastalanma’ riski yüksek olan insan demektir. Eğer semptomunuz olursa ‘hasta’ olursunuz. Biz, ‘vakaların’ izole edilmesine, ‘hastaların’ ise hastanede tedavisini yürütmeye çalışıyoruz” diye konuştu.