“Hastalar ölüme terk edildi”

“Hastalar ölüme terk edildi”
Depremden günler sonra, Hatay Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tedavi gören hastaların ölüme terk edildiğine ilişkin iddialar gündeme geldi.Halk TV yazarı İsmail Saymaz, Sağlık Bakanlığı’na bağlı UMKE ekipleri ile bölgeye...

Depremden günler sonra, Hatay Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tedavi gören hastaların ölüme terk edildiğine ilişkin iddialar gündeme geldi.

Halk TV yazarı İsmail Saymaz, Sağlık Bakanlığı’na bağlı UMKE ekipleri ile bölgeye giden M.Ş.’nin anlattıklarını köşesine taşıdı, 2013 yılında inşa edilen hastanenin depremde ağır hasar gördüğünü, elektrik kesintisi nedeniyle çok sayıda entübe hasta ve çocuğun ölüme terk edildiğini yazdı.

Saymaz, özetle şunları aktardı:
“İstanbul’da bir kamu hastanesinde sağlık teknisyeni olan M.Ş., Sağlık Bakanlığına bağlı UMKE ekiplerine katılarak, depremin birinci günü Hatay’a gittiğini söylüyor. Saat 19 gibi hastane avlusunda çadır kurduklarını ve saat 24’te tıbbi malzemelerinin bittiğini anlatıyor. M.Ş. anlatıyor:
‘M.Ş., cesaret gösteren iki sağlık görevlisiyle acil servise girdi. İçeride dehşete kapıldı. M.Ş.: ‘Acilin kapısından girdik, içerisi hasta dolu. Bırakıp gitmişler. Soğuktan ölenler… Yaralılar var. Ayakları kırık-kesik… Sordum. ‘Bırakıp gittiler’ dediler. Soğuktan ölenleri çıkardık. Yaşayanları sedyelere ikişer ikişer atıp o fırtınada götürdük. Adamlar hipotermiye (vücut ısısının düşmesi) girmişti…

Yeni doğan ünitesinde kuvezde çocuklar vardı, hepsi soğuktan ölmüştü. Yoğun bakımdaki entübe hastalar ölmüştü. Jeneratörü çalışmadığı için, oksijende elektrik desteği olmadığı için hastalar ex olmuştu. (Ölmüştü). Üç arkadaş beşinci kata kadar malzeme toplayıp sahra çadırına yetiştiriyorduk. Hastaları sırtlayıp acil servisin kapısına getirip sedyelerle götürüyorduk. O gece 70 tane yaşayan hasta çıkardık.’”

BAKANLIK SORUŞTURMA BAŞLATTI
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Sağlık Bakanı Koca, Samandağ Sahra Hastanesi önünde yaptığı açıklamada, “Antakya’daki bir özel hastane ile ilgili iddialar hepinizin malumu. Depremin sağlık camiamıza yaşattığı üzüntüleri bir kat daha artırmıştır. Bu ve benzeri iddialar ile ilgili gerekli soruşturmaları başlatmış bulunuyoruz,” dedi.