Hastaneler doldu

Hastaneler doldu
Türkiye’de son 24 saatte 88 kişi hayatını kaybetti, 2 bin 841 semptomu olan ve testi pozitif çıkan hasta hastaneye yatırıldı. Kaç vaka tespit edildi bilinmiyor. Ancak hastanelere başvuran hasta ve dolan yatak sayısının arttığı...

Türkiye’de son 24 saatte 88 kişi hayatını kaybetti, 2 bin 841 semptomu olan ve testi pozitif çıkan hasta hastaneye yatırıldı. Kaç vaka tespit edildi bilinmiyor. Ancak hastanelere başvuran hasta ve dolan yatak sayısının arttığı uzmanlarca belirtiliyor.

Yazın bitmesi, turistlerin ülkelerine dönmesiyle birlikte korona salgını tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de tırmanışa geçti. Örneğin, salgının artış gösterdiği illerden Tekirdağ’da, HES uygulamasındaki koronavirüs yoğunluk haritası kırmızıya büründü. Tekirdağ, Ağustos ayında en az vaka görülen iller arasında yer alıyordu.
Tekirdağ’da olduğu gibi birçok ilde salgın korkutucu boyutlara ulaştı. Özel hastaneler de korona hastalarını kabul etmeye başladı ancak buna rağmen yoğun bakımlar dolu.
Bir yanda test yaptırmak için hastaneye gidip saatlerce sırada bekleyenler, diğer yanda durumu ağırlaşmasına rağmen yoğun bakımda yer bulamayanlar isyanlarını dile getiriyor. Sağlık müdürlükleri ise doluluk oranının arttığını ancak hasta alabilecek durumda olduklarını belirtiyor.
‘YAKINDA SOKAKLARDA ÖLECEKSİNİZ’
Gelinen noktaya dikkat çekmek isteyen gazeteci Fatih Altaylı, yazısında devlet, şehir ve özel hastanelerinin tümünün ‘gırtlağa’ kadar dolduğunu belirterek, “Her yer fulle yaklaşmış. Yakında sokaklarda öleceksiniz” görüşünü savundu.
‘14 GÜN SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI UYGULANMALI’
Son 3 ayda ağır hasta ve ölüm sayılarında 6 kat artış olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Kayıhan Pala ise 14 gün sokağa çıkma yasağı uygulanması gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Necmettin Ünal da, “Mart- nisan ayında görülmeyen pikler var. Demek ki bu önlemlerle bu salgının yayılmasına engel olunamıyor” dedi.
‘AĞIR HASTA SAYILARI TSUNAMİ GİBİ’
Sosyal medya hesabından yoğun bakım hasta sayılarının arttığını verilerle açıklayan Prof. Dr. Fatih Tank, Kasım ayının ilk 8 gününde ağır hasta sayısının yüzde 26 arttığını belirtti. Tank, artışın Kasım ayının 10.gününde yüzde 38’e, 11.gününde yüzde 46’ya yükseldiğini aktardı. Tank’ın paylaştığı verileri değerlendiren Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bengi Başer, “Ağır hasta sayıları tsunami gibi katlanarak artıyor” ifadelerini kullandı.Yavuz Oğhan’ın ‘Bidebunuizle’ yayınında konuşan ve ağır vakaların ölümlere yansımasının vakit alacağını belirten Başer, Covid ve yoğun bakım servislerinin artırıldığını ancak bununla doğru orantıda servislerin dolduğunu söyledi.
‘9 GÜNDE 14 SAĞLIKÇININ ÖLMESİ NE DEMEK’
Hastanelere başvuran Covid dışı rahatsızlığı bulunan birçok hasta olduğuna dikkat çeken Başer, “Diğer hastalar da sağlığa ulaşmak zorunda. Covid uçsuz bucaksız bir kuyu gibi. Kurtarabileceğimiz hastaları da kurtaramaz hale geldik. Sağlıkçılar bize bir şey olursa ne olacak diye konuşmaya başladı. 9 günde 14 sağlıkçının ölmesi ne demek. Bütün dünyada yapılan şey kapanma. Kapanma şart” diye konuştu.
Sağlık çalışanlarını ‘bir tümen askere’ benzeten Başer, “Çapraz ateşin içine salınan askerler gibi sağlıkçılar. Arkada destek yok. Ne yaparsa yapsın deniliyor” diyerek sağlıkçıların salgın sürecinde yalnız bırakıldığını vurguladı.

‘SİGARA YASAĞI YANLIŞ DEĞİL AMA TEK BAŞINA ANLAMI YOK’

Sokak ve caddelerde sigara içmenin yasaklanmasını da değerlendiren Başer, “Maskenin indirileceği her şeyin yasaklanması lazım. Önce restoran ve kafelere yasak gelmesi gerekir. Alınan karar yanlış değil ancak tek başına bir anlamı yok. Yapılanlar tutarlı olmalı” ifadelerini kullandı.