Hastanelerin yoğun bakımları ciddi yük altında

Hastanelerin yoğun bakımları ciddi yük altında
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından pozitif vaka sayısının 1,5 milyonu aştığını açıkladı. Koca, “Ülkemizde bundan önceki zirve olan nisan ayına göre günlük vaka 5 kattan fazla, vefatlarda...

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından pozitif vaka sayısının 1,5 milyonu aştığını açıkladı. Koca, “Ülkemizde bundan önceki zirve olan nisan ayına göre günlük vaka 5 kattan fazla, vefatlarda yüzde 55 artış bulunmaktadır” dedi.
Koca, Çin aşısını kastederek, birkaç gün içinde aşı teslimatının yapılmasının planlandığını dile getirerek, “Kademeli olarak şimdilik 50 milyon doz gelecektir. Aşı 14-21 gün arayla iki doz halinde uygulanacak” ifadelerini kullandı.
Kısıtlamalarla ilgili de açıklama yapan Sağlık Bakanı, gün sayısının artıp artmama durumunun salgının seyrine bağlı olduğunu söyledi. Koca’nın açıklamasından öne çıkanlar şöyle:
“Hatay, Adana, Samsun, Antalya, Mersin ve Ordu’da vaka sayılarımız artmaya devam ediyor. İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Kocaeli, Konya, Sivas, Kahramanmaraş ve Gaziantep’te vaka artışı düşmeye başladı.
AŞI ÜCRETSİZ OLACAK
Aşı bedelsiz verilecek, başta aile sağlığı merkezleri olmak üzere sağlık kuruluşlarımızda yapılacak. Yarından itibaren (bugün) geçmişe dönük, 29 Temmuz’dan bugüne kadar olan vaka sayılarını da tabloda toplu bir şekilde vereceğiz.
(İnaktif aşı) Ucuz olduğu için değil, güvenilir olduğu için, geleneksel, doğal, bilinen aşı yöntemi olduğu için tercih ettik. Pfizer’dan nisan dahil olmak üzere ne kadar aşı verebilirlerse, talepte bulunduk. Aşının zorunlu olmasını şimdilik düşünmüyoruz, ikna ederek aşılamayı yapmak niyetindeyiz. Aşı, yapılan kişinin HES koduna işlenmiş olacak.
KISITLAMALAR SONUÇ VERİYOR
Kısıtlamaların yer yer sonuç verdiğini görüyoruz. Tam değerlendirmeyi gelecek hafta söylemek mümkün. Seyrine göre yeni öneriler olabilir. İstanbul vaka sayısının azaldığı ama yoğun bakım yükünün devam ettiği şehirlerden.”

Can kaybında tüm zamanların en yüksek seviyesi
Son 24 saatlik verileri de açıklayan Bakan Koca, 217 yurttaşın daha yaşamını yitirdiğini, 31 bin 712 kişinin, 6 bin 213 kişinin hasta olarak tespit edildiğini bildirdi.

216 sağlık
çalışanı vefat etti
Sağlık çalışanları içinde vaka sayısı 120 bini geçti. Toplam sağlık çalışanları içinde yüzde 10. Testi pozitif hayatını kaybeden sağlık çalışanı sayısı 216 oldu.