Hatay Valiliği’nden tiyatro oyununa ‘testis’ kelimesi yasağı

Hatay Valiliği’nden tiyatro oyununa ‘testis’ kelimesi yasağı
Tiyatrocu Sertaç Demir’in sahnelediği “Karahindiba” adlı oyun; müstehcen ve toplum ahlakına aykırı olduğu iddia edilerek yasaklandı. Yasaklanmasına gerekçe olarak oyunda geçen “testis” kelimesi gösterildi.Tebliğde yer...

Tiyatrocu Sertaç Demir’in sahnelediği “Karahindiba” adlı oyun; müstehcen ve toplum ahlakına aykırı olduğu iddia edilerek yasaklandı. Yasaklanmasına gerekçe olarak oyunda geçen “testis” kelimesi gösterildi.
Tebliğde yer almayan “testis” yasağı, Demir’in Hatay Vali Yardımcısı Yusuf İzci’yle yaptığı görüşmesinde aktarıldı.

Evrensel’e konuşan Sertaç Demir, “Medeniyetler Şehri Hatay’da, hiçbir hakaret, cinsellik veya küfür anlamı olmadan tamamen tıbbi anlamıyla kullanılan ‘testis’ kelimesinin ‘müstehcen, toplum ahlakına aykırı’ olduğu beyan edilerek oyuna birkaç saat kala iptal edilmiş olması başta tiyatro ve sanat camiası ve tiyatroseverler olmak üzere toplumda büyük bir hayal kırıklığı yaratmıştır” ifadelerini kullandı.

Sinan Sülün’ün gündelik hayattaki toplumsal ilişkileri, işsizliği ve trajikomik iş görüşmelerini konu alan kitabı “Karahindiba” Mask-Kara Tiyatrosu tarafından oyunlaştırılmış ve defalarca sahnelenmişti.