Hava gergin

Hava gergin
ABD Dışişleri Bakanlığı Türkiye’ye, tutukluluğu bin100 günü aşan iş insanı Osman Kavala’yı serbest bırakma çağrısını yineledi. Türkiye ise çağrıya tepki gösterdi. Dışişleri Bakanlığı, “Türkiye bir hukuk...

ABD Dışişleri Bakanlığı Türkiye’ye, tutukluluğu bin100 günü aşan iş insanı Osman Kavala’yı serbest bırakma çağrısını yineledi. Türkiye ise çağrıya tepki gösterdi. Dışişleri Bakanlığı, “Türkiye bir hukuk devletidir. Hiçbir devlet veya hiç kimse Türk mahkemelerine yargı süreçleri hakkında emir veremez” açıklamasını yaptı.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price imzalı çağrıda, Kavala’ya yöneltilen suçlamalar, Kavala’nın devam eden tutukluluğu, davasının görülmesindeki gecikmeler ve hakkındaki davaların birleştirilmesinin, hukukun üstünlüğü ile demokrasiye zarar verdiği vurgulandı.
ADİL, ŞEFFAF VE
HIZLI ÇÖZÜM
Açıklamada, “Türkiye’ye, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin verdiği karara uyması, iç hukuku ve uluslararası hukukun yüklediği sorumluluk dahilinde davaya adil, şeffaf ve hızlı bir çözüm bulunması konusunda ısrar ediyoruz” ifadesi kullanıldı. ABD vatandaşı Henri Barkey hakkındaki suçlamaların da ‘dayanaksız’ olduğu vurgulanarak, Barkey hakkındaki davanın da hızlı bir şekilde sonuca ulaştırılması gerektiği belirtildi.
DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: TUTARSIZ BİR YAKLAŞIM
Türkiye Dışişleri Bakanlığı’nın internet sitesinde ise şu açıklama yer aldı:
“Çağrıya yanıtımızı 28 Temmuz 2020 tarihinde vermiştik. Aynı içerikteki ikinci açıklamanın da hukuk devleti ilkesiyle bağdaşmadığını tekrar hatırlatmak isteriz. Kavala hakkında bağımsız mahkemelerce yürütülen yargı süreçleri devam etmektedir. Herkes bu süreçlere saygı duymak zorundadır. Türk demokrasisine darbe girişiminde bulunan FETÖ elebaşının ülkemize iadesi konusunda hukuki süreçleri bahane gösteren bir ülkenin, Türkiye’de devam eden bir hukuki sürece müdahale etme gayreti ilkesiz ve tutarsız bir yaklaşımdır.”

21 gün içinde birçok çağrı yapıldı

ABD Dışişleri Bakanlığı geçen yıl yaptığı yazılı açıklamada da Kavala’nın serbest bırakılması çağrısı yapmıştı. Ayrıca son zamanlarda ABD’den Türkiye’ye LGBTİ haklarına saygı duyulması, S-400’lere ilişkin fikir değişikliği olmadığı, Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin serbest bırakılması, demokrasi ve hukuka saygı duyulması çağrıları yapıldı.