HAVAİ FİŞEK FABRİKASI PATLADI

HAVAİ FİŞEK FABRİKASI PATLADI
Sakarya’nın Hendek ilçesi Yukarı Çalıca mevkiinde bulunan havai fişek fabrikasında, dün, saat 11.10 sıralarında büyük bir gürültüyle patlama meydana geldi. Sakarya’nın yanı sıra komşu il Düzce’den de duyulan patlamayla...

Sakarya’nın Hendek ilçesi Yukarı Çalıca mevkiinde bulunan havai fişek fabrikasında, dün, saat 11.10 sıralarında büyük bir gürültüyle patlama meydana geldi. Sakarya’nın yanı sıra komşu il Düzce’den de duyulan patlamayla birlikte gökyüzüne dumanlar yükseldi. Patlamada 4 işçi hayatını kaybetti, 97 işçi yaralandı, 3 işçi kayıp.


Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, havai fişek fabrikasındaki patlamaya ilişkin, hastaneye kaldırılan 108 kişiden 48’inin taburcu edildiğini, 60 yaralının tedavisinin sürdüğünü bildirdi.


Koca, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ile patlamanın meydana geldiği havai fişek fabrikasındaki incelemenin ardından yaptığı açıklamada, 84 ambulans, 2 helikopter ambulans, 16 UMKE timi, AFAD ve 112 Acil Servis ekiplerinin sağlık hizmetini erken dönemde hızla vermeye başladığını söyledi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sakarya’daki patlamayla ilgili tüm bakanlıkların, kurumların, valiliğin, büyükşehir belediyesinin yoğun bir çalışma içinde olduğunu belirterek, “Şu anda kontrol altına alınmıştır. Can kaybının daha fazla artmamasını umuyoruz. Bu vesileyle Sakarya halkına geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum” diye konuştu.


CHP Genel Başkan Yardımcısı Tuncay Özkan, bazı milletvekilleri ve partililerle patlamanın yaşandığı Hendek ilçesine gelen CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, “Bütün hastanelerde gerekli tedavi çalışmaları yapılıyor. Devletin bütün imkanları burada” ifadesini kullandı.

ZEHİRLİ GAZ UYARISI

Sakarya’da meydana gelen büyük patlamanın ardından ortaya çıkan zehirli gaza bulutuna dikkat çeken Bakan Koca ve Kızılay Başkanı Kerem Kınık uyarılarda bulundu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Sakarya Hendek’te, havai fişek fabrikasındaki patlamaya yakın bölgelerde, havaya karışan zehirli gazlara karşı tedbirli olmalıyız. En az 12 saat dolana kadar dışarı çıkılmamasını, kapı ve pencerelerin kapalı tutulmasını, klimaların çalıştırılmamasını öneriyoruz” dedi.

Patladıkça ismi değişen fabrikanın sicili

Havai fişek fabrikası bugüne kadar sık sık benzeri olaylarla gündeme geldi. İSİG’in raporlarına göre, fabrikanın sicili ise hayli kabarık… 2007’den bu yana aralıklarla patlamanın olduğu fabrika sürekli isim değiştirdi: Coşkunlar, Büyük Coşkunlar, Venüs Coşkunlar.
11 Şubat 2011: Büyük Coşkunlar Havai Fişek Fabrikası’nın kız kaçıran imalatının yapıldığı bölümde meydana gelen ve Hediye Hallaç’ın  hayatını kaybettiği patlamada 14 kişinin yaralandığı bildirildi.
29 Eylül 2009: Coşkunlar Havai Fişek Fabrikası’nda meydana gelen patlamada 1 işçi öldü, 1 işçi yaralandı. Yangına maytap fitillerinin kurumadan kesilmesi sebep oldu.
17 Ağustos 2009: Coşkunlar Havai Fişek Fabrikası’nda Ramazan topları için patlayıcı üretilen laboratuar bölümünde patlama meydana geldi. Patlamada fabrikadaki binalardan biri yıkıldı, diğerlerinde de büyük hasar oluştu. Üretim tesisindeki binaları yerle bir eden patlamada 1 işçi hayatını kaybetti, 33 işçi yaralandı.
21 Mayıs 2009: Coşkunlar Havai Fişek Fabrikası’nın maytap imalathanesi bölümünde patlama meydana geldi. Üzeri açık tente ile çevrili olduğu belirtilen imalathanedeki patlamada 3 işçi yaralandı.
1 Eylül 2007: Venüs Coşkunlar Havai Fişek Fabrikası’nın barut üretiminde kullanılmak üzere kömür öğütülen bölümde kıvılcımdan kaynaklanan bir patlama oldu. Patlamada 1 işçi yaralandı.

‘SENELİK RUTİN DENETİMLERİMİZ VAR’

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Selçuk da patlama haberini alır almaz Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla bölgeye intikal ettiklerini aktardı.
“Bizdeki SGK kayıtlarına göre 186 çalışanımız bulunuyor” diyen Bakan Selçuk, içeride ziyaretçilerin de olabileceğini kaydetti.
Bakan Selçuk, bir gazetecinin “Patlamanın meydana geldiği fabrikada en son denetim ne zaman yapıldı?” sorusuna da “Senelik rutin denetimlerimiz var” yanıtını verdi.