Havuz problemine döndü

Havuz problemine döndü
İçişleri Bakanlığı toplu taşıma araçlarında ayakta yolcu alınmasının yasaklandığını 81 ile gönderdiği genelgeyle duyurdu. Önceki gün de Cumhurbaşkanı Erdoğan toplu taşımada ayakta yolcu yasağının başlayacağını...

İçişleri Bakanlığı toplu taşıma araçlarında ayakta yolcu alınmasının yasaklandığını 81 ile gönderdiği genelgeyle duyurdu. Önceki gün de Cumhurbaşkanı Erdoğan toplu taşımada ayakta yolcu yasağının başlayacağını söylemişti. Karar alındı ancak ne toplu taşıma hizmetini sürdüren belediyelere danışıldı, ne de yoğunluğun oluştuğu mesai saatlerine ilişkin bir düzenleme yapıldı. Yani İçişleri Bakanlığı genelgesiyle kalabalıklar otobüslerden duraklara taştı.
‘OLUŞTURULMAK İSTENEN MANZARA BUYDU’
Yaklaşık 6 bin otobüsün hizmet verdiği İstanbul’da günde 4 milyon kişi otobüsle ulaşımını sağlıyor. Yani otobüslerin 3/4’ü ayakta yolcuya göre planlanmış durumda. Belli saatlerde otobüs kullanımının kısıtlanması ya da mesai saatlerinin esnetilmesi gibi bir düzenleme yapılmadan alınan karardan sonra özellikle iktidara yakın medya kuruluşlarının “İstanbul’da otobüslerde korkutan manzara” haberleri sosyal medya kullanıcılarının tepkisini çekti. “Oluşturulmak istenen manzara buydu” yorumları yapıldı.
UYGULANMASI MÜMKÜN DEĞİL
İBB Meclis Üyesi Tarık Balyalı’ya göre, bu kararın uygulanması mümkün değil. Çünkü İstanbul’da toplam 6 bin adet otobüs var. Oturan yolcu kapasitesi 180 bin. İstanbul’da günlük seyahat eden yolcu sayısı 4 milyon. Bu yolcuların sabah ve akşam saatlerinde 1 milyon 200 bini yolculuk yapıyor. Ayakta yolcu alınmaması içinse İstanbul’da ek 14 bin yeni otobüse ihtiyaç var. Ve bugün sipariş verilse bile otobüsler 2 sene sonra İstanbul’da olur. Aynı durum metrolar için de geçerli.
‘AYAKTA KALAMAYIZ’
Alınan yeni kararların altının doldurulmadığını söyleyen minibüs ve otobüs esnaf odaları yaptıkları açıklamalarda, zaten pandemi döneminde yolcu sayısının azaldığını söyleyerek hükümetten herhangi bir destek alamadıklarını belirtti. Bu kararla masrafların artacağına dikkat çeken esnaflar, “Tamamen kendi çabalarımızla ayakta durmaya çalışıyoruz” dedi.
ESNEK MESAİ ÖNERİSİ
Kararın ardından İzmir’de de durum aynı. İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı ve DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı ise kararın uygulanabilmesi için mesailerin kademelendirilmesini ve çalışma saatlerinin esnetilmesini önerdi. Çamlı ayrıca otobüs şoförlerine düzenli test yapılmasını ve otobüslerde maske dağıtılması gerektiğini vurguladı.

‘ÇÖZÜM FİLYASYON VERİLERİNİN AÇIKLANMASI’

Toplu taşımada ayakta yolcu alınmama kararının “gerçekçi ve uygulanabilir” olmadığını söyleyen Halk Sağlığı Uzmanı Kayıhan Pala, dünyada bulaşın en yoğun olduğu yerlerin ev, işyeri ve ulaşım araçları olduğunu söyledi. Pala, karar uygulansa bile bunun çözüm olmadığını Sağlık Bakanlığı’nın filyasyon verilerini paylaşması gerektiğini ancak bu yolla bulaşın önüne geçilebileceğini söyledi.