Hayal Gücü Çağı

Son Güncellenme Tarihi: Mart 19, 2023 / 06:24

OpenAI GPT4’ün anonsunu bu hafta yaptı. GPT3 metin işleme konusunda gelinen en son noktayken, GPT4 sadece metin işleme ile kalmıyor, girdi olarak resim bile alabiliyor. Mesela mutfağınızda bulunan ürünlerin resimlerini çekip, bu ürünlerle ne yemek yapılır diyorsunuz, GPT4 size sıralıyor. Basit ve belki biraz da anlamsız gibi görünen bu örnek, teknik adamların kafasında öyle çiçekler açtırıyor ki inanamazsınız. Tabii bu aynı zamanda, teknik adamlar üzerinde bir baskı da oluşturuyor. Hele Google’da çalışıyorsanız. Bu yarışta geride kaldığını hisseden Google, gelişmeleri yakalamak için, neredeyse yapılacaklar listesini, biz bunları gelecek ay bitiririz diye basın açıklaması yaptı. Yıllardır Google geride kalıyor diye yazıp çiziyoruz, artık bunun etkilerini kendileri de görmeye başladılar.
Yapay zeka cephesinde, sadece üreticiler kaynamıyor, yapay zeka kullanıcıları da kaynıyor. Wired dergisi, yapay zeka kullanımı hakkında bir açıklama yapma gereği duymuş. Kısaca, biz yapay zekayı editör olarak kullanırız ama size yazılacak yazıyı biz kendimiz yazarız diyor. Bunu çok bağnaz bir yaklaşım olarak görüyorum. Son dönemin dikkat çeken yapay zeka yaklaşımı “generative ai” yani üretici bir yapay zeka. Buna üretim yaptırmak yerine editoryal yaklaşımı yüklemek, hesap makinesine problem yazdırmaya çalışmaktan çok da farklı değil. Ya da LEBLEBİ yazdırmak 🙂.
Aslında yapay zeka, yeni dünyada elimiz kolumuz olacak. Yani yapacaklarımızı daha hızlı yapmamızı sağlayacak. Benim tabi asıl merakım bu çağda çok uyaran var diyen psikolog ve kişisel gelişim koçlarının bu duruma nasıl bakacağı yolunda. Zira yapay zeka ile bir kitabı yazmak 15-20 dakika, saatler süren çekim, montaj çalışmaları alan videoların oluşturulması dakikalarla oluyor. Üstelik daha kuantum bilgisayarların rüzgarı yapay zekanın arkasına alınmamışken. Onlarla birlikte generative ai, milyonlarca içeriği göz açıp kapayıncaya kadar üretebilir olacak. Daha kalitesi çok yüksek değil belki ama o konuda Moore yasası geçerliliğini koruyor.
O kadar ki; şu bizim her lafa giren, her konuda son derece başarısız olan Siri’yi bile akıllandırmayı başarmışlar. Apple shortcut’lar ile, Siri’ye gelen sorular ChatGPT tarafından işlenerek, tarihinde ilk defa bu beceriksiz asistan bile işe yarar sonuçlar verebiliyor.
Hani reklam da diyor ya: “herşeyi bulaşık makinesi yaptı bize de eğlenmek kaldı” diye, artık herşeyi yapay zeka üretecek bize de hayal etmek kalacak. Bu sayede artık Einstein’ın daha önemli bulduğu bir işle hayal gücü ile uğraşacağız.


Einstein ne demişti?
Imagination is more important than knowledge. For knowledge is limited to all we know and understand, while imagination embraces the entire world, and all there ever will be to know and understand.
Gerçi buradaki imagination’ın simüle etmek olduğunu da tartışırım ama o da başka bir haftaya…

Dünyanın en iyi 10 yapay zeka servisi

GPT4, Google, Microsoft Bing derken bu hafta sizin için bir de yapay zeka servisleri araştırması yaptım. Daha önce ki araştırmalarımı okuduysanız bilirsiniz, önceliğim müşteri sorunlarını dinleyen anlayan, nezaketli müşteri ilişkileri. Bu, ekibin kalitesini ortaya koyan alanlardan biri. Servisinizi test etmek istiyorum dediğinizde bin dereden bin su getiriyorsa bilinki ürün kalitesi kötüdür. Eğer aç bir hesap bak oraya deneme sistemi koyduk diyorsa, müşteri ilişkileri işine konsantre değildir. Bir de sizin bu konuda çalışma yaptığınızı duyduk, bizi de değerlendirir misiniz? diyenler oluyor.İşte orada harika bir pazarlama müdürü vardır. Tabii benim birincil önceliğim ürünün kalitesi bu konular ondan sonra geliyor. Bu listeyi oluştururken yaklaşık 300-350 yapay zeka servisini inceledim. Aralarından ürünü başarılı olanlara mesajlar attım, gelenleri toplayıp sizinle paylaşıyorum. Bu listede sadece bir şirketle bağlantıya geçmeden yayınlıyorum. O da Adobe. Medyascope.tv’deki ekip her hafta ses sorunlarını öne sürüyor, onlara bu işin nasıl kolay halledildiğini anlatmak için bu ürünü listeme aldım. Tabii mesleği ile ilgili yapay zekaları araştırmayı herkese salık veririm.
İşte en iyi yapay zeka servisleri


· Logoai.com: Kurumsal kimlik oluşturmak için yapay zeka kullanan bir servis. Siz şirketinizin ismini ve sektörünü söylüyorsunuz, o size bir kurumsal kimlik kitabı bir de her yerde kullanılmak için logoları üretiyor. Öyle bir çeşit logo da değil onlarca çeşidini. Gerçekten çok başarılı. On üzerinden on..


· Imglarger.com: Elinizde düşük çözünürlüklü bir resim varsa, imglarger bu resmi alıp yüksek çözünürlüklü versiyonunu yapay zeka ile oluşturuyor. Evdeki dedenize ait resmi büyütmek için harika bir servis.


· Hints.so: Bu harika bir servis zira whatsapp üzerinden çalışıyor. Ulaşması, yönetmesi çok kolay. Notion, Hubspot, ClickUp, Google Calendar, Trello, Pipedrive, Obsidian, Jira gibi yazılımlardan birini veya hepsini kullanıyorsanız, hints.so bu yazılımlara ulaşıp anlık isteklerini onlar üzerinde yapmanızı sağlıyor.
· podcast.adobe.com/enchance: Size program yapımcısının binbir zorluklarla hazırlayıp, gününü denk getireceği içerikler için saatlerce düşündüğü videoları “aaa sesi kötüymüş” diye bahaneler üreterek çöpe atmamanız için geliştirilmiş harika bir servis. Bu tip servisler sayesinde tembel editörlerin çalışması sağlanabiliyor.


· Pixelforge.art: Bir youtube videosunun adresini veriyorsunuz. Servis videonun metnini deşifre ediyor. Sonra istediğiniz yerlerinden keserek size bir yeni video hazırlıyor. Servis yapay zekayı montaj esnasında kullanıyor.


· Glasp.co: Bu harika hizmet, servisi gerçekleştirirken değil, analiz ederken yapay zekayı kullanıyor.Reddit’in en ciddi rakibi olabilir. Glasp.co’ya parasız üye olduktan sonra, web üzerinde gezerken highlight (altını çizdiğiniz) yazıları, size ait yeni bir sayfada depoluyor. Aman dikkat bu yazılar herkese açık şekilde yayınlanıyor. Yani sistem her gün içeriğini genişletiyor. Dikkatimi en çok çeken konu, Chrome eklentisinin haricinde Safari eklentisine, Apple cihazlar için yazılımına kadar birçok uygulamayı geliştirmiş. Uygulama sizin paylaşımlarınızdan yapay zeka aracılığı ile öğreniyor. Bu arada youtube üzerindeki videolardan bile not alabiliyor.


· Sonix.ai: Harika uygulamalardan biri daha. Temizliği ,tasarımı ve müşteri ilişkileri harika. Uygulama video dosyanızı metne çeviriyor. Yani deşifre ediyor. Bütün önceki uygulamalar gibi bu servis de Türkçe çıktı verebiliyor. Ayrıca özellikle birden fazla kişinin olduğu videolarda konuşmacıları birbirinden ayırabiliyor.


· Bertha.ai: İçerik üreticileri için harika bir uygulama. Yalnız kullanmak için mutlaka wordpress’i iyi biliyor olmalısınız. Uygulama istediğiniz konuda hızlı içerik üretiyor. Türkçe desteği olsaydı eminim Türkiye’deki webmaster’ların en kısa zamanda favorisi olurdu. Ancak Bertha içerik üretiminde çığır açacak bir ürün gibi görünüyor.


· Fliki.ai: Metinleri videolara çeviren servis, bunu neredeyse otomatik, metni anlayıp, ona uygun görseller bularak gerçekleştiriyor. Bir de avatar desteği olsaydı şu son dönemlerin en popüler servisi olabilirdi.


· Kaleido.ai: Bu şirket üç farklı alan altında farklı hizmetler veriyor. Removebg benim internet üzerinde bildiğim en eski ve en bilindik resim arkası silici servisi. Özellikle e-ticaret yapıyorsanız bu işin en önemli kısımlarından birinin bu olduğunu mutlaka farketmişsinizdir. İşte bu işi hızlı ve sorunsuz yapmanın yolu. Unscreen ise videoların arkasındaki görüntüyü siliyor. Son hizmet ise designify. Sisteme yüklediğiniz bir resmin çeşitli versiyonlarını çıkarıyor.
Bu uygulamalar her gün kendilerini yeniliyor ve gelişiyorlar. Eminim bu geliştiriciler hayal gücü çağında çok kısa zamanda çok daha yeni ve renkli uygulamalar da ortaya koyacaklar.

Atıf Ünaldı

23 Aralık 1973 tarihinde Malatya’da doğdu. Boğaziçi Üniversitesinde Fizik Bölümü’nde eğitim aldığı yıllarda Türkiye’de ilk kez iki bilgisayarı telefon hatları üzerinden konuşturan BBS sistemini kurarak, Türkiye’deki ilk internet ağını oluşturmuştur. Bir çok radyo ve televizyonda program yapımcılığı ve sunuculuğunu, bir çok teknoloji dergisinde köşe yazarlığı, bilişim editörlüğü ve genel yayın yönetmenliği yaptı. Türkiye’deki ilk internet servis sağlayıcısının genel müdürlüğünü üstlendi. Bir çok organizasyon ve kuruluşta internet süpervizörlüğü , webmaster’lığı , IT direktörlüğü ve dijital projeler koordinaörlüğü görevlerinde bulundu. Farklı üniversitelerin farklı fakültelerinde öğretim görevlisi olarak bulunmuş olan Ünaldı; şu an teknoloji ve pazarlama konuları başta olmak üzere birçok alanda hizmet veren Unaldi Consultancy’nin kurucusu. IPTV Derneği başkanı’da olan Atıf ÜNALDI Bloomberg Businessweek’te her hafta köşesinden teknoloji yorumları yapıyor.

Scroll to Top