Mutlu Hesapçı

Mutlu Hesapçı

HAYALLERİMİN GERÇEKLEŞMESİ İÇİN ÇOK MÜCADELE ETTİM!

ŞİMDİ HAYALLERİMİ YAŞIYORUM  

Yıllar önce çok sevdiğim arkadaşım Oya Doğan ‘Ayta’nın yanında olmam lazım bu gece onu dinlemeye gideceğim sende gel’ diyerek beni o gece onun sahnesine götürdü. Ayta ile yıllar önce böyle bir gecede tanıştım. Gözlerinin ışıltısını çok uzaktan bile görebildiğim, sesinin duygusunda kaybolduğum bir akşam yaşamıştım. O gece biz kadınlar onun şarkıları eşliğinde kah efkarlandık kah güldük. Tüm zorluklara rağmen hayatını yeniden inşa eden ve kendi hayatını kuran özel bir insanın hikayesine tanıklık ettiğim farklı bir gece olmuştu. Ayta Sözeri şarkıcılıktan oyunculuğa uzanan bir yolculukta hayaller kurmaya devam ediyor. Anılarımızı sorguladığımız hatta böylesi bir pandemi sürecinde anılarımıza sarıldığımız bir dönemde şarkısıyla ‘Anılarımıza Yazık’ diyor. Efkarlanarak şarkısını dinliyorum ve onu dinlediğim gecenin de ne güzel bir anı olduğunu düşünüyorum. Ayta Sözeri ile yeni şarkısından yola çıkara işlerden hayattan biraz konuştuk. Güzel anılar biriktirmeniz dileğimizle, iyi pazarlar herkese.

Sezen Aksu imzalı yeni tekliniz ‘Anılarıma Yazık’ hayırlı olsun. Sizin bu şarkı ile buluşmanız nasıl oldu ve neler hissettiniz söylerken?

Şarkımız çıkalı bir ay kadar oldu çok heyecanlıyım tabii ki. Bir şey üretmek ve seni sevenler ile paylaşmak çok değerli. Sezen Aksu’yu özlediğim ve onu görme ihtiyacı duyduğum bir günde kendisini ziyarete gittim. Gittiğim gün Yıldız Tilbe’de oradaydı birlikte seneler sonra bir şarkı çıkaracaklar ve çok heyecanlılar. Birbirilerine şarkı dinletiyorlardı sonra bir şarkı için Yıldız beni göstererek ‘bunu o okur’ dedi. Meğer Sezen bu şarkıyı Ayta okur diye hayal ederek düşünüp bestelemiş ama Hülya Avşar bir şarkı isteyince önce ona gönderilmiş şarkı epey bir zaman geçmiş okumamış. Şarkıyı bana dinletti ve ben dinler dinlemez aşık oldum şarkıya. İlk dinlediğin anda bir şarkı seni çok etkiliyorsa ve seni alıp içinde bir yerlere götürebiliyorsa, kendi hayatınla alakalı bir yerlerde gezdirebiliyorsa birde bu şarkı anılarıma yazık olursa böyle oluyor.

Hayatımın birçok noktasında Sezen Aksu var

Sezen Aksu olunca işin içinde aklımdan geçen her şarkıda onun imzası var diyorum, Sezen Aksu hayatınızda nasıl bir şans oldu?

Şans oldu mu tabii ki oldu çünkü hayatımın birçok noktasında Sezen Aksu var. Çok ağladığımda gülümse diyen, nasıl güçlü durabileceğini, bu evrenin ve dünyanın sana vermiş olduğu enerjileri nasıl yönetebileceğini öğreten bir Sezen Aksu var. Sezen Aksu’yu sadece dinlemiş olmak bile büyük bir şansken ben tanışma ve arkadaş olma şansına eriştim bu da tabii ki benim hayatımda bir şans. Sezen Aksu ile tanışmak, oturup sohbet etmek hayatında bir şeyleri değiştiriyor. Zaten herkesin hayatının bir yerinde, bir noktasında, bir şekilde Sezen Aksu hep var.

Anılarımı çok seviyorum

‘Anılarıma Yazık’ dediğiniz bir dönem var mı, anılarınızın hayatınızdaki önemi nedir?

Benim de anılarıma yazık dediğim dönemlerim var ama belki insanlardan biraz farklı söylüyorum. Çünkü ben gerçekten anılarımı çok seviyorum ve anı olmalarının sebebi geçmişte kalmaları bu yüzden geçmişte kaldığı için anılarıma yazık diyorum. Aslında yaşadığım her anımı, her zorluğu, her mutluluğu hepsini hatırlıyor ve hepsinden ayrı ayrı güç alıyorum. Hepsini kullanabileceğim yerler var o yüzden yaşadığım hiçbir şey için yazık, keşke bunu yaşamasaydım demiyorum. Ama hep birlikte yaşadığımız ve hep birlikte kaybettiğimiz kötü zamanlar var işte bu durumda anılarımıza yazık diyebilirim sadece.  

Yaptığım işi benim için en önemli şeymiş gibi yapmayı seviyorum

O kadar duygulu söylüyorsunuz ki bir şarkıyı efkârlanmamak mümkün değil şarkı söylemek sizin için ne ifade ediyor, hayatınızın anlamı mı?

Teşekkür ederim eğer söylediğim şarkının duygusunu geçirebiliyorsam bu en büyük iltifatlardan bir tanesi bu. Şarkı söylüyorsam eğer evet şarkı söylemek hayatımın anlamı oluyor. Ama eğer görevim oyunculuk yapmak ise oyunculuk hayatımın anlamı oluyor. Evde oturup bir şeyler yazıyorsam o an yazmak hayatımın anlamı. Aslında yaptığım işi o anda benim için en önemli şeymiş gibi yapmayı seviyorum ve bu da biraz artı kazandırıyor herhalde bana.

Her gün bence bir dönüm noktası insanın hayatında

Hayatınızın dönüm noktası nedir tam ben bittim artık dediğiniz noktada ne oldu da hayatınız değişti?

Kendi hayatımı düşündüğüm zaman hayatımda bir dönüm noktası olduğunu bulamıyorum. Belki benim için çok normal olan bir şey başkası için bir dönüm noktası olabilir ve ben bunu normal karşılıyor olabilirim. Bu benim dönüm noktamdı demiyor olabilirim ama eğer ki hayat içerisinde illa insanı motive eden ve güç veren bir dönüm noktası arıyorsak hayatın her anı öyle zaten. Her gün bir dönüm noktası olarak uyanıyorsunuz çünkü her uyandığınızda mücadele edeceğiniz bir dünya ve başarılı olabilmek için yapmanız gereken şeyler var. O yüzden her gün bence bir dönüm noktası insanın hayatında. Hayatımın dönüm noktasını bekleyeceğim diye yaşamamalı insanlar. Her gün bir dönüm noktasıymış gibi uyanmalı ve o günü dönüm noktasıymış gibi yaşamalı.

Hayalimdi ve yaşıyorum

Şarkıcı olmak hatta oyuncu olmak hayaliniz miydi?

Tabii ki hayalimdi, bu konuda da şanslı insanlardan biriyim. Birçok insan hayali olan mesleği veya hayatı yaşayamıyor diye düşünüyorum. Ben hayallerimin gerçekleşmesi için çok mücadele ettim ve hayallerimi yaşadığım için de bana verilmiş en büyük ödül diye düşünüyorum. Hayalimdi ve yaşıyorum.

Bütün hayatta kabul görmeye çalışıyorsun

Türkiye’nin ilk trans oyuncusu olmak, oyunculuk sektöründe kabul görmek üstelik ödül kazanmak nasıl bir duygu ve başarı?

Türkiye’nin ilk trans oyuncusu olmak gibi bir iddiam yok zaten Türkiye’nin ilk trans oyuncusu değilim. Benden önce Emel Aydan, Bülent Ersoy var ama ben ana akım medya içerisinde bir dizide ana cast içerisinde oynamış ilk trans oyuncuyum. Oyunculuk sektöründe kabul görmek mi bütün hayatta kabul görmeye çalışıyorsun yani oyunculuk sektörü hayattan başka bir şey değil ki. Bütün gün herhangi bir yerde karşılaştığın insanlar o sektörün içerisinde demeyelim ona başka bir sektör bul, başka bir isim bulman gerekiyor bence. Belki biraz daha açık fikirli insanların çoğunlukta olduğu bir sektör bu ve bu yüzden biraz daha fazla rahat mücadele edebiliyorsunuz. Ama tabii sektörün de elini kolunu bağlayan bazı şeyler var o yüzden her istedikleri zaman size rol veremeyebiliyorlar. Bu konuda bana rol yazıp oynatan insanlardan başlayarak ışıkçısından kamera asistanına kadar herkes dahil buna yol açan herkes ile birlikte birazcık daha yol aldık gibi hissediyorum. Oyuncu olmak isteyen bir sürü trans arkadaşım var ilerleyen zamanlarda onlar benden daha iyi işler de yapacaklardır. 

Cesaret ne biliyor musun kendi hayatın

Kendini sorgulayan ama bu köklü değişimi hayatında yapamayan çok sayıda insan var. Aslında kendi hayatını yaşayamayan çok sayıda insan var diyebilirim. Kendi hayatınızı sil baştan yeniden yazma cesareti nasıl buldunuz kendinizde?

Zaten cevabı sorunun içerisinde gizli kendi hayatım, benim hayatım. Herkes bu hayatta kendinin değerli olduğunu bilsin. Kendinin değerli olduğunu bilip de, başkalarının hayatının değersiz olmadığını da düşünmesin. Benim hayatım önemli diyerek diğerlerinin hayatını önemsiz olarak görmesin. Bir bütün olarak birlikte nasıl yaşayabiliriz ve ben de aynı zamanda kendi hayatımı nasıl yaşayabilirim diye düşünsün. Kendi hayatın için mücadele edeceksen ve bunun için bir yerden cesaret almana gerek yok çünkü kendi hayatını yaşamak istiyorsun. Aslında sorunun cevabı; cesaret ne biliyor musun kendi hayatın.

İnanılmaz güzel bir duygu oyunculuk

Oyuncu olarak sizi her projenizde izledim. Oynadığınız karakterlerinizi çok sevdim ve hepsinde de iz bıraktınız. Oynamak nasıl bir duygu?

Çok heyecanlı bir duygu. Düşünsenize bir gün biri karşınıza çıkıyor ve size yazdığı karakteri okuyor, o insanın nasıl bir insan olduğunu anlatıyor ve sizin de onu canlandırmanızı istiyor. Yani bambaşka bir insanın belki de bu dünyada herhangi bir yerde var olmuş ama asıl sizin hiç tanımadığınız bir insanı oynuyorsunuz, belki de hiç yok hayali bir karakter. Yazarın hayalindeki bir insanı oynuyorsunuz ve başka bir insan haline geliyorsunuz. O insanın yaşadığı ve hissettiği şeyleri hissetmeye başlıyorsunuz. Çok zengin ve çok eğlenceli bir şey, o yüzden inanılmaz güzel bir duygu oyunculuk.

Çağan Irmak ile çok çalışmak istiyordum ve en sonunda hayallerimden biri daha gerçekleşiyor

Çağan Irmak’ın yeni projesinde rol alıyorsunuz. Nasıl bir proje ve rolünüzden bahseder misiniz?

Çağan Hoca ile çok çalışmak istiyordum ve en sonunda hayallerimden biri daha gerçekleşiyor. Dizinin adı ‘Yeşilçam’ adından anlaşılacağı gibi bir Yeşilçam hikayesi. 60’lı yıllardaki bir film yapımcısının çevresinde geçen bir dönemi yansıtıyor. Ben kendi rolüm ile ilgili çok şey anlatamam çünkü rolün tamamını anlatmak gerekiyor sadece Kuvvet Samsa diye bir karakteri oynuyorum, bunu bilseniz yeterli. Zaten çok da beklemeyeceksiniz muhtemelen Nisan ayında BluTv’de izleyeceksiniz.

Kadın arkadaşlarınız tarafından başarılı bulunmak inanılmaz değerli

Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali’nde Bilge Olgaç Başarı Ödülleri kapsamında ödüllendirildiniz. Ödül almak nasıl bir his ve bu ödülün anlamı nedir?

Ödül almak dünyanın en güzel şeyi çünkü ben ödülü bir iltifat olarak kabul ediyorum. ‘Marifet de iltifata tabidir sözünü’ büyük bir hocadan duymuştum. O yüzden de her ödül aldığımda iltifat edilmiş olarak görüyorum ve daha marifetli olmak için elimden geleni yapıyorum. Festival çok anlamlı bir festival bu senenin teması da çok güzel  ‘Araftan Çıkmak’. Uçan Süpürge Kadın Filmleri Festivali’nde kadın arkadaşlarınız tarafından başarılı bulunmak inanılmaz değerli, kadının gücünü, kadınların ne kadar güçlü olduğunu gösteriyor. İşte o yüzden bu ödülün bambaşka önemi var benim için. Başarımın kadın arkadaşlarım tarafından takdir edilmesi ve ödül verilmesi bu başka bir anlam getirecek hayatıma. Bu ödülü iltifat olarak kabul edip daha marifetli olacağıma söz veriyorum. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Mutlu Hesapçı Arşivi