Hayvan Hakları

Son Güncellenme Tarihi: Mayıs 22, 2021 / 21:19

“Hayvanlar için doğru soru ‘akıl yürütebilirler mi?’ ya da ‘konuşabilirler mi?’ değil, ‘acı çekebilirler mi?’ olmalıdır.” (Jeremy Bentham)

Günümüzde giderek farkındalık kazandığımız Hayvan Hakları hareketini, insanlık tarihinden ayırt etmek mümkün değil. Bununla beraber hayvan haklarının toplumsal değişim, politika, kültür ve ekonomi gibi geniş çevresel etkilerle doğrudan bağlantılı olması hayatımızdaki önemini de ortaya koymaktadır.

Tanım olarak bakacak olursak “Hayvan hakları, insan harici hayvanların tümünün ya da bir kısmının kendilerine ait bir özerkliğe sahip oldukları ve acıdan kaçınma gibi temel çıkarlarının tıpkı insanların temel çıkarlarının korunduğu gibi korunması gerektiğini savunan fikirdir. Hayvan hakları kavramı, insan harici hayvanların insan amaçlarına uygun düştüğü biçimde kullanılabilecek birer eşya olmadığı, kendi arzuları ve ihtiyaçları olan bireyler olarak muamele görmeleri gerektiği anlamına gelir.” Bu tanıma göre hayvan hakları, hayvanların çıkar amaçlı işler için deneylerde kullanılmasına, acı çektirilmesine, eti ve ya derisi için öldürülmesine karşı çıkmakla beraber, hayvanlarında refah içinde yaşaması gerektiğini savunur.

Dünya tarihinde hayvan hakları daha eski olmasına karşın Evrensel Hayvan Refahı Bildirgesi (Universal Declaration on Animal Welfare), 15 Ekim 1978 tarihinde Paris’teki Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Merkezi’nde düzenlenen bir törende okunmuştur. Bildirge, hayvanların duyarlı olduğunu kabul etmek, zulmü önlemek, acıyı azaltmak ve çiftlik hayvanlarının, evcil hayvanların, bilimsel araştırmalarda kullanılan hayvanların, yük amaçlı kullanılan hayvanların, rekreasyondaki hayvanların ve yaban hayvanları gibi refahına ilişkin standartları teşvik etmek için önerilen, ancak yaptırımı olmayan bir hükümetler arası taslak anlaşma niteliğindedir.

Save Ralph 🐇

Geçtiğimiz ay hepimiz tavşan Ralph’in paylaşılan videosuna herhangi bir sosyal mecrada denk gelmişizdir. Video, konu ile ilgili farkındalık arttırmak açısından güzel sonuçlar doğurmakla beraber, birtakım bilgi karışıklıklarını da açığa kavuşturmayı gerekli kılıyor. Biz de bu haftaki yazımızda son günlerde sıklıkla bahsini duyduğumuz Cruelty Free(CF) ne demek, açıklamak istedik. Cruelty Free Nedir? Türkçe karşılığını “zulümsüz — hayvan deneyi yapmayan” olarak tanımlayabileceğimiz CF kavramını, özellikle hayvanların en çok deneye maruz kaldığı kişisel bakım, kozmetik ve temizlik ürünleri üzerinden konuşmak mümkün.  

Cruelty Free Logosuna Sahip Olmak

Birçok ülkede devlet kurumlarının, CF standartlarını belirlememiş ve terim anlamı oluşturmamış olmasının yarattığı belirsizlik, kavramın standartlarının tanınmasını da bireysel şirketlere ya da topluluklara bırakmaktadır. Bu durum ise, ürünler konusunda tüketicinin güvenini zedelemekte, alışveriş davranışlarında CF ürünleri seçmeyi zorlaştırmaktadır. Ancak güvenilir birçok hayvan hakları aktivisti organizasyon ve dernekler kendi standartlarını belirleyerek, bu koşulları sağlayan üreticilere logolarını kullanma hakkı tanımaktadırlar.

Bir markanın CF olduğunu anlamak için aşağıda sıralayacağımız maddelere dikkat edilmesi gerekir:   – Ürünlerin üretim sürecinde hayvanlar üzerinde deney yapılmamış olması Burada dikkat edilmesi gereken temel nokta, tüm üretim süreçlerinde hayvanlar üzerinde deney yapılmamış olmasıdır. Firmalar CF ya da “hayvanlar üzerinde test edilmedi” beyanında bulunabilirler ama bu sadece bitmiş ürünün hayvanlar üzerinde test yapılmadığını belirtir. Aynı şekilde birçok marka deney için başka şirketlerle anlaşarak marka adı altında olmadan zulme devam edebilir. Bu tür ifadeler genellikle tüketiciler için kafa karıştırıcı ve yanıltıcıdır.  

– Markanın ham maddelerini satın aldığı şirketlerin de hayvanlar üzerinde deney yapmıyor olması Bazı markalar ise, kullanılan ham maddeleri hayvanlar üzerinde deney yapan yerlerden satın alarak üretim aşamasında deney yapılmadığını belirtmektedir. Bu konuda, tedarikçi şeffaflığı talep etmek önemlidir.  

– Çin’de satışının yapılmıyor olması Avrupa Birliği’nin hayvan deneyi yasaklarıyla birlikte, Avrupa’da satılmakta olan ürünlerin CF olduğu düşünülebilir. Ancak bir ürünün CF olarak adlandırılması için aynı zamanda kozmetik ürünlerini; ülkesinde satılabilmesi için hayvan deneyine zorlayan Çin’de de satışının olmaması gerekir. Birçok marka ise, büyük Çin pazarında yer alabilmek için, üretimi olan ülkelerde test yapmadığını beyan etmesine rağmen, Çin Hükümeti’nin zorunlu tuttuğu testleri yaptırmakta ve bu deneylerin masrafını da üstlenmektedir.  

GÜNDEM Marmara Denizi‘nde kıyı şeridini kaplayan ve müsilaj olarak da bilinen ‘deniz salyası‘ ile ilgili inceleme yapılmaya başlandı. İstanbul Üniversitesi Plankton Çalışma Grubu tarafından başlatılan çalışmada Marmara Denizi’nin birçok noktasından örnekler toplandı. Çalışmanın projesi de TÜBİTAK‘a sunuldu. Çalışma grubunda yer alan Doç Dr. Muharrem Balcı, yaptığı açıklamada dibe çöken bu alglerin özellikle Gemlik ve İzmit Körfezi için deniz tabanında yaşamı tehdit ettiğini belirtti.  

EKİPTEN ÖNERİLER   Bugün ekipten öneriler köşemizde Tema Vakfı’nın oluşturulmuş olduğu Sıfır Atık Eğitim Portalı var. “Sıfır Atık Eğitim Projesi” çocukların doğal varlıkların korunması, doğa dostu tüketim alışkanlıkları, atık yönetimi gibi konularda farkındalık geliştirmeleri ve “sıfır atık” yaklaşımını tanımaları amacıyla hazırlanmıştır. Sıfır Atık Eğitim Portalı‘na üye olarak siz de eğitici ve eğlenceli materyallerle sıfır atık etkinliklerini uygulayabilirsiniz.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top