Hazine, Euroclear Bank ile anlaştığını açıkladı

Hazine, Euroclear Bank ile anlaştığını açıkladı
Hazine ve Maliye Bakanlığı, devlet içi borçlanma senetlerine takas ve saklama hizmeti verilmesi konusunda yabancı merkezi saklama kuruluşu Euroclear Bank ile mutabakata vardı.Hazine ve Maliye Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada,...

Hazine ve Maliye Bakanlığı, devlet içi borçlanma senetlerine takas ve saklama hizmeti verilmesi konusunda yabancı merkezi saklama kuruluşu Euroclear Bank ile mutabakata vardı.
Hazine ve Maliye Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, devlet iç borçlanma senetlerine (DİBS) takas ve saklama hizmeti verilmesi hususunda yabancı merkezi saklama kuruluşu Euroclear Bank ile mutabakata varıldığı belirtildi.
Açıklamada şöyle denildi: “Euroclear Bank saklama özelliğiyle yurt dışı yerleşiklerin Türk lirası, dolar, euro ve altın cinsi Türk tahvillerine erişim sağlayabilme kabiliyetleri artacaktır.”
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, mutabaktla ilgili açıklama yaptı. Albayrak şu ifadeleri kullandı: “İstanbul Finans Merkezi hedefleri kapsamında sermaye piyasalarının uluslararası standartlara uyumuna yönelik adımlarımız sürüyor. Euroclear ile yaptığımız iş birliği sayesinde yabancı yatırımcılar TL, döviz ve altın cinsinden tahvillerimize daha kolay erişebilecek. Hayırlı olsun.”
Euroclear Sermaye Piyasaları Genel Müdürü Stephan Pouyat, konuyla ilgili Financial Times’a yaptığı açıklamada “Anlaşma, Türkiye’nin borçlanma senetlerini temkinli yatırımcıya açacak” dedi.

Turhan: Anlaşma sevindirici ama…

şlatan ve sürecin yönetilmesinde önemli isimlerden biri olan İbrahim Turhan, Euroclear ile süreci başlatan kişi olarak bugün açıklanan anlaşmanın sevindirici bir haber olduğunu vurguladı. Turhan, son dönemde sermaye piyasalarını direkt etkileyen kararları da eleştirerek “Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu? Bir taraftan siz finansal sektörle ilgili bir sürü kısıtlayıcı, zorlaştırıcı karar açıklıyorsunuz, diğer taraftan TL cinsinden varlıkların Euroclear’da teminata kabul edilmesini, işlem görmesini sağlıyorsunuz” dedi. Turhan Independent Türkçe’ye şu açıklamayı yaptı: “Dışa açık, küresel piyasalarla entegre şekilde çalışan, sermaye hareketlerinin serbest olduğu, öngörülebilirliğin olduğu, uluslararası standartların burada da geçerli olduğu bir ortam gerekiyor. Bu olmadan bunu yapmak, beklenen faydayı sağlayacak mı bilemiyorum doğrusu.”