Hazine yardımının blokajı kalktı

Son Güncellenme Tarihi: Mart 10, 2023 / 08:45

Anayasa Mahkemesi (AYM), HDP hakkındaki kapatma davasında, 14 Mart olarak açıklanan sözlü savunma tarihini 11 Nisan’a erteledi. HDP, depremler nedeniyle sözlü savunmanın 3 ay ertelenmesini talep etmişti. AYM, HDP’nin Hazine yardımı hesabına tedbiren bloke konulması kararını da 7’ye karşı 8 oyla kaldırdı. Yüksek Mahkeme, 5 Ocak’ta HDP’ye yapılacak Hazine yardımına geçici olarak bloke konulması kararı vermişti. Karar nedeniyle HDP, 10 Ocak’ta siyasi partilere yapılan Hazine yardımından payına düşen yaklaşık 180 milyon lirayı alamamıştı. AYM’nin blokajı kaldırmasıyla bu miktar partiye iade edilecek.

OLUÇ: SEÇİMLERE MÜDAHALE
BBC Türkçe’den Ayşe Sayın’ın haberine göre HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç savunmanın sadece bir ay ertelenmesini “seçimlere müdahale” olarak yorumladı. Oluç “AYM bize demiş oluyor ki ‘Ben seçimlere kadar her şeyi yapabilirim’. Yani Demokles’in kılıcı olarak kapatma davası ve siyasi yasaklar bizim tepemizde durmaya devam edecek” diye konuştu. Oluç, AYM’nin blokeyi kaldırma kararınınsa kapatma davasının sonucuna ilişkin bir işaret olmadığını söyledi.

B VE C PLANLARI NELER?
AYM, HDP’nin sözlü savunmasını yapacağı 11 Nisan’da bir karar vermeyecek ancak sürecin hızlandırılması halinde kararın seçimin yapılması planlanan 14 Mayıs’tan önce sonuçlandırılması mümkün. HDP de bu olasılığı dikkate alarak “B ve C planlarını” devreye sokmaya hazırlanıyor. Bu çerçevede HDP olarak seçime girilmemesi dahil bütün seçenekler değerlendiriliyor. Parti kulislerinden yansıyan bilgilere göre, partinin ilk seçeneği HDP listeleri ile seçime girmek. Ancak aday listelerinin teslim edilmesinden sonra, partinin kapatılması kararı verilmesi olasılığına karşı, “yedek parti” listelerinden seçim planlanıyor. Seçime 6 partiyle birlikte “Emek ve Özgürlük İttifakı” altında girecek olan HDP, adaylarını seçime girme yeterliliği taşıyan TİP ve EMEP listelerinden gösterebilir.

YEŞİLLER VE SOL GELECEK PARTİSİ
Ancak partinin kapatılması halinde HDP’nin ilk tercihi, adaylarını, seçime girme yeterliliği taşıdığı belirtilen Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi listelerinden göstermek. Ancak Yüksek Seçim Kurulu, henüz seçime girme yeterliliği taşıyan partileri ilan etmedi. HDP kaynakları, “Eğer seçime girme hakkımız engellenirse, iktidara kaybettirmek için seçmenimizi seçime giren bir partiye yönlendiririz,” görüşünü dile getiriyorlar.

Can’a göre tartışma seçimden sonraya kaldı
Anayasa Hukukçusu ve eski Anayasa Mahkemesi raportörü Osman Can, Halk Tv’de HDP’nin savunmasının 11 Nisan’a ertelenmesini değerlendi. Seçim tarihine işaret eden Can şu değerlendirmeyi yaptı: “Normal prosedür içerisinde bir ayda bütün esaslarıyla raporun hazırlanması çok mümkün değildir. 11 Nisan’a ertelenmesi, eğer 14 Mayıs’ta seçim yapılacaksa, zaten partiye ilişkin bir karar alınmasını imkansızlaştırır. Ben kapatma tartışmasının artık seçimden sonraya kaldığı şeklinde yorumluyorum. Yargının, kapatma tartışmasıyla seçim sürecini gölgelemek istememesi gibi algılanabileceğini söyleyebilirim.”

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top