Hazine’de Albayrak gölgesi

Son Güncellenme Tarihi: Aralık 2, 2021 / 07:16

Erdoğan’ın damadı, eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, istifasını güçlükle duyurduktan sonra Nureddin Nebati ile İstanbul Süleymaniye’de kuru fasulyecide görüşürken görüntülenmiş, “Geri mi dönüyor?” haberleri medyaya yansımıştı.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan kararda “Görevden affını isteyen ve görevden af talebi kabul edilen Lütfi Elvan’dan boşalan Hazine ve Maliye Bakanlığına Nureddin Nebati, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 104’üncü ve 106’ncı maddeleri gereği atanmıştır” denildi.

BAKANLIĞI 1 YIL 3 HAFTA SÜRDÜ
Elvan, yine ‘görevden affını isteyen’ Berat Albayrak’ın talebinin kabul edilmesinin ardından 10 Kasım 2020’de Hazine ve Maliye Bakanlığı’na atanmıştı. Elvan ile birlikte Naci Ağbal da Merkez Bankası Başkanlığı’na atanmış ancak Ağbal 4 ay sonra yine Erdoğan tarafından görevden alınmıştı. Elvan’ın Hazine Bakanlığı bir yıl 3 hafta sürdü.

SUSKUN BAKAN
Lütfi Elvan’ın haftalardır istifa etmek istediği ancak Erdoğan tarafından kabul edilmediği Ankara kulislerine yansıyordu.
İletişim Başkanı Fahrettin Altun, medyaya da yansıyan bu kulis bilgilerini şöyle yalanlamıştı:
“Hazine ve Maliye Bakanımız Lütfi Elvan görevinin başındadır. Hangi gerekçeyle olursa olsun böylesi mesnetsiz haberlerle sahte gündemler oluşturmaya çalışmak kötülüktür. Bu sözde habere konu ettiğiniz insanlara ve kamuoyuna özür borçlusunuz!”

Altun, bu kez sosyal medya üzerinden dün yaptığı paylaşımda Nureddin Nebati’yi tebrik etti. Lütfi Elvan’a da bugüne kadarki hizmetlerinden dolayı teşekkür etti.

Erdoğan’ın Türkiye’ye kriz üstüne kriz yaşatan “faiz sebep, enflasyon sonuç” deneyine Lütfi Elvan’ın inanmadığı biliniyor. Hazine Bakanı olarak suskunluğa bürünen Elvan, döviz kurları tarihi düzeyde yükselir, piyasalar aşırı dalgalanırken bile yorum yapmaktan kaçınmıştı.

ERDOĞAN BAKAN BULAMADI
İYİ Partili Durmuş Yılmaz, Twitter hesabından 19 Kasım’da bir açıklama yaparak, “Sizleri cuma dolayısıyla bu gece 12.00’den sonra teyakkuza davet ediyorum, Resmi Gazete’yi takip etmenizi tavsiye ediyorum” demişti. Yılmaz sonra “Söylediğim söz operasyonu engelledi ama ortadan kaldırmadı” paylaşımı yapmıştı.

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, partisinin pazartesi günkü “Yıkımdan çıkışın yol haritası” sunumunun yapıldığı basın toplantısında Erdoğan’ın iki isme Hazine Bakanlığı’nı teklif ettiği ancak bu isimlerin geri çevirdiği duyumunu aldığını belirterek “Erdoğan bakan bulamıyor” demişti. Kulislere bu isimlerden birinin eski bakanlardan Mehmet Şimşek olduğu yansımıştı.

ERDOĞAN, “BERABER YÜRÜMEM” DEMİŞTİ
Elvan, 16 Kasım’da Türkiye Sermaye Piyasaları Kongresi’nde yaptığı konuşmada, enflasyonda arzu edilen seviyelerde olunmadığını ifade etmiş, “Her bir kurumun, kendi görev alanı kapsamında üzerine düşeni yerine getirmesinin önemli olduğunu düşünüyorum” sözlerini dile getirmişti.

Elvan’ın bu sözlerinin, enflasyon hedeflemesi yerine cari açığı azaltma hedefine odaklanan Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu’na üstü kapalı eleştiri olduğu yorumları yapılmıştı.

Bu konuşmanın ertesi günü Erdoğan “Bu yolda faizi savunanlarla birlikte olamam” demiş, bu sözlerle hedef alınan Elvan’ın görevden alınacağı söylentileri yayılmıştı.

Elvan’ın sessiz kaldığı iki haftada Bakan Yardımcısı Nureddin Nebati, Türkiye’nin ekonomide yeni bir politikaya geçtiğini duyurmuştu.

Uzmanlığı ekonomi olmayan; TÜGVA, ENSAR üyesi Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati…

Hazine ve Maliye Bakanı olarak göreve atanan Nureddin Nebati, 1 Ocak 1964’te Şanlıurfa Viranşehir’de doğdu.Nebati, İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümünü bitirdikten sonra yüksek lisansını aynı üniversitenin Sosyal Bilimler Enstitüsünde Uluslararası İlişkiler alanında yaptı. Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi alanında Doktora unvanını aldı.

ENSAR, TÜGVA, İLİM YAYMA
Nebati, MÜSİAD Genel Merkez Yönetim Kurulu ve İstanbul Ticaret Odası (İTO) Disiplin Kurulu Üyeliğinde bulundu. Halen MÜSİAD Yüksek İstişare Heyeti Üyesidir. İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Mezunları Vakfı ve Derneği ile İlim Yayma Cemiyeti, Ensar, Tügva, Önder, Utesav Üyeliği devam etmektedir.

AK Parti 4. Olağan Kongresinde MKYK Üyesi olarak seçilen Nebati, MYK Üyesi olarak 2014-2015 yılları AK Parti Genel Merkez Mali ve İdari İşler Başkanı ve Genel Başkan Yardımcısı olarak görev yaptı.

Nebati, 24. Dönemde İstanbul, 25. Dönemde Şanlıurfa Milletvekili seçildi. Orta düzeyde İngilizce, az düzeyde Arapça bilen Nebati, evli ve 4 çocuk babasıdır.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top