HAZİNEDEN SONRA ŞİRKETLERE UYARI

Son Güncellenme Tarihi: Ağustos 24, 2022 / 07:27

ABD’deki Biden yönetiminin, Türk şirketlerine Batı yaptırımlarına maruz kalan Rus kişi ve şirketlerle iş yapmamaları konusunda uyarıda bulunduğu belirtildi.

New York merkezli finans gazetesi Wall Street Journal (WSJ), 22 Ağustos’ta ABD Hazine Bakanı Yardımcısı Wally Adeyemo’nun Amerikan Ticaret Odası’na, Türk şirketlerinin Rus şirketlerle yapabileceği potansiyel işbirliklerine karşı uyarılarda bulunan bir mektup yolladığını belirtti. Haberde, Türk şirketlerinin yaptırımlara maruz kalan Ruslarla iş yapmasının ABD’nin kendilerine yaptırım uygulanmasıyla sonuçlanacağının vurgulandığı aktarıldı.

WSJ’ye konuşan bir kanyak, aynı mektubun Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği’ne de gönderildiğini bildirdi.

RUSYA MI, ABD Mİ?
Habere göre Adeyemo’nun mektubunda, “ABD’nin yaptırım listesine aldığı kişi veya kuruluşlara materyal destekte bulunanlar ABD yaptırımı riskiyle karşı karşıyadır” ifadeleri yer aldı. Mektupta ayrıca, “Türk bankaları yaptırım uygulanan Rus bankaları ile karşılıklı temas halinde olup ABD bankalarıyla aynı ilişkileri koruyamaz” denildi.

YAPTIRIM RİSKİ VAR
Adeyemo, “Lütfen, yaptırım uygulanan Ruslarla ilişki kurulmasının Türk finans kurumlarını ve şirketlerini yaptırım riskiyle karşı karşıya bıraktığı bilinsin” çağrısı yaptı.

WSJ, Adeyemo’nun 19 Ağustos’ta Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Yunus Elitaş’la yaptığı görüşmenin içeriği hakkında da bilgi verdi. Adeyemo, bu görüşmede “Rusya’nın Batı yaptırımlarından kaçmak için Türkiye’yi kullandığını” söyledi. Türk tarafı ise yaptırımların ihlaline izin vermediklerini söyledi.

ERDOĞAN-PUTİN YAKINLAŞMASI
Geçen haftalarda AKP lideri Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin bir araya gelmiş ve bir dizi ekonomik işbirliği hamlesi yapılmıştı. Bunlardan en büyüğü Türkiye’nin doğalgaz ödemelerinin bir bölümünü ruble ile yapmayı kabul etmesiydi. Batı medyasında Türkiye ile Rusya’nın savaş döneminde yakınlaşıyor olmasının endişe yarattığı ile ilgili analizler yer almıştı.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top