Emre Özpeynirci

Emre Özpeynirci

Hazirandan sonra ATEŞiMiZ düşer!

OSD Başkanı Haydar Yenigün, 2021’in ilk yarısında mali disiplinin ve reformların sonucunda ekonomide ateşin yükseleceğini ama sonra kalıcı bir şekilde düşeceğini söyledi. Yenigün, “Haziran’dan sonra çok ciddi olumlu bir resim öngörüyoruz. Yani otomotivde yine 2020’de olduğu gibi toparlanacağını ve ilk yarıdaki olası eksikleri ikinci yarıda kapatacağımızı varsayıyoruz” dedi.

2020’de yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen otomotiv sektörü bir kez daha Türkiye ekonomisinin dinamosu olduğunu gösterdi. Otomotiv Sanayi Derneği (OSD) Başkanı Haydar Yenigün, 2020’de otomotivde dükkanların kapanmadığını, çarkların durmadığını, yeni yatırımların ciddi şekilde devam ettiğini belirterek, “Diğer sektörlerle mukayese ettiğiniz zaman otomotivde müthiş bir öne çıkma görüyorsunuz. Bu da zaten geleceğe olan inancımız ve güvencimiz ile açıklanabilir” dedi.
‘COVİD PASAPORTU’ RİSKİ
2021 yılının içeride ve dışarıda birçok riski ve fırsatı beraberinde getirdiğini de kaydeden Yenigün, “Bu risklerden bir tanesi var ki beni özellikle tedirgin ediyor; o da aşı konusu. Avrupa Birliği (AB) Covid pasaportu diye bir şey çıkardı. Yani aşı yaptırdıysanız o aşının seri numarası sizin bir nevi pasaport numaranız olacak. Dolayısıyla AB ülkeleri aşıları yaptırmayanları ülkelerine almayacaklar. Biz burada geride kalırsak, ticaret anlamında problemlerle karşılaşabiliriz. Kısa vadede en önemli risk olarak bunu görüyorum” değerlendirmesini yaptı.
FAİZ VE ENFLASYON ARTACAK
Yenigün, Türkiye’de ise açıklanan reformların gerçekleşmesini beklediklerini hatırlatarak şöyle konuştu: “Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal’ın uygulamaları Euro ve Doların düşmesine neden oldu. Açıkçası daha da düşeceğine inanıyoruz. Faiz ve enflasyonun bir miktar yükselmesi de beklediğimiz ve desteklediğimiz şeylerdi. Destekliyoruz çünkü önce sistemin yerine oturması gerekiyor. Örneğin bazen insanın nasıl iyileşmeden önce ateşi çıkabiliyor, bu süreci böyle görüyoruz. Mali disiplinin ve reformların sonucunda bu ateş bir miktar çıkacak sonra da kalıcı bir şekilde aşağıya inecektir. Ateşimiz yükselecek ama Haziran’dan sonra çok ciddi olumlu bir resim öngörüyoruz. Yani yine 2020’de olduğu gibi toparlanacağını ve bu ilk yarıdaki olası eksikleri ikinci yarıda kapatacağımızı varsayıyoruz. Çok benzer bir resim yurtdışı ve Avrupa için de var.”

Önceki ve Sonraki Yazılar
Emre Özpeynirci Arşivi