HDP iddianamesi iade

HDP iddianamesi iade
Anayasa Mahkemesi, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın HDP’nin kapatılması istemiyle hazırladığı iddianame üzerindeki incelemesini yaptı. AYM Genel Kurulu, iddianameyi Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na iade etti....

Anayasa Mahkemesi, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın HDP’nin kapatılması istemiyle hazırladığı iddianame üzerindeki incelemesini yaptı. AYM Genel Kurulu, iddianameyi Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na iade etti. İade kararı, “evrak ve usul eksikleri” gerekçesine dayandırıldı.
‘Odak olma’ bağlantısı kurulmamış
T24’ten Gökçer Tahincioğlu’nun haberine göre, AYM Genel Kurulu, “partinin yetkili organlarına atfedilen eylemler” ile Anayasa ve Siyasi Partiler Yasası’nda yer alan, “Partinin kapatılması için bölücü faaliyetlerin odağı haline gelmesi” kuralı arasında ilişkilendirme yapılmadığına hükmetti.
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin’in, bu aşamadan sonra öne sürdüğü kanıtları, odak olma iddiasıyla tek tek ilişkilendirerek, iddianameyi yeniden sunması gerekecek.

HDP: İddianame, MHP Kongresi’ne yetiştirilen siyasi bir metin

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, AYM kararını “bidebunuizle” yayınında değerlendirdi.
Beştaş, “Ortada bir iddianame yok. Ortada MHP’nin kongresine yetiştirilmek üzere alelacele hazırlanan bir siyasi metin var. Bahçeli’nin sözleri, çağrıları birebir yer almış. Anayasa Mahkemesi de bunu gördü. Bu nedenle bu iade gerçekleşti” dedi. Beştaş, “Yargıtay’ın da gerekli mesajı alacağını, kapatmak için bir neden olmadığına ulaşacağını” umduğunu dile getirdi.
AYM’nin iade gerekçesi ile ilgili olarak da “Partimizin kapatılması için zaten ortada bir gerekçe yok. Buna rağmen iddianame hazırlandı. Ortada bir odak olma mesnedi yok” ifadelerini kullandı.
Beştaş, Bahçeli’nin Anayasa Mahkemesi’nin kapatılması çağrısı ile ilgili olarak da “Kapatma tehdidi altında bir mahkemeye bir partiyi kapatın diyorlar. Hâkim ve savcılar özgür değil artık. Bırakın bağımsız ve tarafsız olmayı. Bunun için önce özgür olmak lazım. En üst düzeydeki mahkeme, bugün iktidarın küçük ortağı tarafından tehdit ediliyor. Yargının ne halde olduğunun en çarpıcı örneği” diye konuştu.

AK Parti’den Bahçeli’ye eleştiri ‘Hukuk sistemini yok saymaktır’

Bahçeli’nin, Anayasa Mahkemesi’nin kapatılması yönündeki talebine yanıt veren AKP Genel Merkez Seçim İşleri Başkan Yardımcısı Samir Altunkaynak, “Anayasa Mahkemesi’ne her karar sonrası hukuki olmayan yaklaşımlarla saldırmak, en başka bu ülkenin hukuk sistemini yok saymaktır” dedi.
İddianameyi ret gerekçelerini hukukçuların eleştirebileceğine işaret eden Altunkaynak, “Hukuk güvenliği bu ülkenin birliğinin ve varlığının en esaslı teminatıdır. Aksi halde istemediği kararları verdi diye Diyarbakır 123. İcra Hakimliği veya herhangi bir yerin Asliye Ceza Mahkemesi’nin kapatılmasını talep edebilir” değerlendirmesini yaptı. Altunkaynak, “bu yaklaşımların hukuka, devlete ve millete bir faydasının olmadığının aşikâr olduğunu” belirtti. İddianame iade gerekçelerinin Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yerine getirileceğini, Anayasa Mahkemesi’nin de dosyayı esastan inceleyeceğini belirten Altunkaynak, “Bilinmeli ki devletimiz hukuk devletidir” dedi.
Davutoğlu: Nereye gidiyoruz
Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ise Bahçeli’nin talebini “Demokrasinin en temel kurumu olan AYM’ye dönük olarak kullanılan bu ifadeler haklı olarak milletimizi kaygılandırmış, hem hepimize şu soruyu sorma ihtiyacı hissettirmiştir: Nereye gidiyoruz?” sözleri ile değerlendirdi.
Davutoğlu, “Demokrasinin ana kurumlarından olan AYM’nin, beğenmediği bir kararı nedeniyle kapanması gerektiğini ilan etmek demokrasiye vurulabilecek en büyük darbedir. Bütün siyasi parti liderlerine çağrım; bir an önce ortak bir tavır sergilemeleri, bütün sivil toplum kuruluşlarına çağrım ise demokratik hukuk kurumlarına sahip çıkmalarıdır” ifadelerini kullandı.