HDP ŞOKTA

HDP ŞOKTA
Bir kadına cinsel saldırıda bulunmakla suçlanan HDP Mardin Milletvekili Tuma Çelik, hakkında yürütülen soruşturma nedeniyle HDP’den istifa etmesinin ardından Kadın Meclis’leri de sürece dair bir açıklamada bulundu.Halkların...

Bir kadına cinsel saldırıda bulunmakla suçlanan HDP Mardin Milletvekili Tuma Çelik, hakkında yürütülen soruşturma nedeniyle HDP’den istifa etmesinin ardından Kadın Meclis’leri de sürece dair bir açıklamada bulundu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mardin Milletvekili Tuma Çelik, hakkında yürütülen cinsel saldırı suçlaması nedeniyle istifa ettiğini açıkladı. Çelik, bu kararı partisinin zarar görmemesi için aldığını belirtti. Çelik, istifa mektubunda cinsel saldırı suçlamasına, “TBMM bünyesinde ve halk içerisinde yaptığım çalışmalar bazı çevreleri rahatsız etmiş olacak ki, değişik biçimde ve farklı boyutta kişiliğime karşı iftiralar, suçlamalar ve tehditler geliştirildi” sözleriyle yanıt verdi.
Cinsel saldırı suçlamasının ardından savcılık Çelik hakkında fezleke düzenleyerek Meclise sundu. İlgili komisyon fezlekeyi 22 Temmuz günü görüşecek.
‘TECAVÜZ BEYANI OLMAMIŞTIR’
Soruşturmanın bir kadının Çelik tarafından cinsel saldırıya maruz bırakılmasını belirtmesinin ardından başlatıldığı ortaya çıktı. HDP Kadın Meclisi’nden yapılan açıklamada “Kadın Meclisimiz, süreçten pandemi başlamadan önce haberdar olmuştur. İddialarda bahsi geçen kadınla “kadının beyanı esastır” ilkemizle yaptığımız görüşmelerimizde ısrarla sormamıza rağmen taciz veya tecavüze ilişkin herhangi bir beyanı olmamıştır. Haziran ayı sonunda Meclise gelen fezlekede ise taciz ve tecavüz iddiaları yer almıştır. Bu nedenle derhal disiplin süreci başlatılmıştır” denildi. Edinilen bilgiye göre Çelik istifa etmemesi durumunda Pazartesi günü partisinden ihraç edilecekti.
Cinsel saldırı iddiasıyla savcılığa başvuran kadın, ifadesinde, olayın bir tanıdıklarının evinde yaşandığını söyledi. Çelik’in kendisini kahve içmeye davet ettiğini söyleyen kadın, olaydan sonra hayatının çok kötü etkilendiğini ve eşiyle boşanma aşamasına geldiğini belirtti.
Geçen hafta HDP Muş Milletvekili Mensur Işık’ın eşine şiddet uyguladığı iddia edilmişti. HDP Kadın Meclisi, eşine şiddet uyguladığı iddia edilen Işık hakkında ‘kesin ihraç talebiyle’ soruşturma başlatıldığını duyurmuştu.

‘Gerçek bir iftira’

HDP’li Çelik hakkındaki cinsel saldırı suçlamasının ardından Hüda Kaya’nın cinsel saldırıya uğrayan kadını ‘şikayetçi olmaması için’ ikna etmeye çalıştığı ileri sürüldü. Konuya ilişkin açıklama yapan Kaya, “Söz konusu kadını arayıp şikayetinden vazgeçmesi için görüştüğüm iddiası gerçek bir iftiradır” ifadelerini kullandı.