HDP’yi yok saymıyoruz

HDP’yi yok saymıyoruz
CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun daveti üzerine, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan...

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun daveti üzerine, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ve Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Çankaya Belediyesi’ne ait Ahlatlıbel Tesisleri’nde bir araya geldi. Liderlerin yaklaşık 5,5 saat süren görüşmesinin ardından ortak bir açıklama yapılarak, toplantının amaçları ve hedefleri, uzlaşma sağlanan konulara dikkat çekildi, “yarının Türkiye’sini inşa etmek için önemli bir adım atıldığı” vurgusu yapıldı.

Toplantının ana gündem maddesi beklendiği gibi “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasının kamuoyuna açıklanma takvimi olurken, ittifaklar, geçiş sürecinden, muhalefetin seçim öncesi ve sonrasına dönük yol haritası da konuşuldu.

BBC Türkçe’nin haberine göre; Fotoğraf düzenini CHP belirledi. Toplantı öncesinde 6 muhalefet liderinin ayakta ve yan yana görüntü vermesi CHP tarafından planlandı. Sıralamayı CHP belirledi ve bir gün önce diğer partilere iletildi. Gelen değerlendirmeler üzerinden küçük değişikliklerle liderler kameraların karşısına geçerek poz verdi.

İTTİFAK İÇİN SEÇİM YASASI DEĞİŞİKLİĞİ BEKLENECEK
Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, “Millet İttifakı’nın isminin ve şeklinin değiştirilmesi” önerisini liderler toplantısına da taşıdı.

Ancak seçim süreci ve geçiş sürecine ilişkin yol haritası netleşmeden şimdiden ittifakın konuşulmasının sıkıntı yaratabileceği ifade edildi. AKP ve MHP’nin hazırladığı “Seçim ve Siyasi Partiler Yasası” değişikliğinde ittifaklarla ilgili nasıl bir düzenleme yapılacağının netleşmesi gerektiği dile getirilerek, yeni düzenlemenin yasalaşmasından sonra seçim ittifakının konuşulması konusunda görüş birliğine varıldı.

ERBAKAN İÇİN ANMA PROGRAMI
Hükümet sistemine ilişkin deklarasyonun açıklanacağı 28 Şubat’tan bir gün önce ise eski başbakanlardan Necmettin Erbakan için İstanbul’da bir anma programı düzenlenecek.

İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenecek anma programına geçmiş yıllarda olduğu gibi tüm siyasi partilere davetiye gönderilmesi bekleniyor. Programları uygun olursa 6 lider ikinci kez bu anma etkinliğinde de bir araya gelecek.

HDP'Yİ YOK SAYMIYORUZ

Kılıçdaroğlu, 6 liderin buluşmasında HDP’nin neden temsil edilmediğine yönelik eleştirilere yanıt verdi.

Kılıçdaroğlu, “HDP’yi yok saymıyoruz. Hiçbir partiyi de yok sayamayız. Öyle yaparsak bu demokrasiye inanmadığımızı gösterir. Bu çalışma, Güçlendirilmiş Parlamenter Sistemi geçiş çalışmasını yürüten altı parti arasında yapıldı. Biliyorsunuz altı partinin genel başkan yardımcıları birlikte çalıştılar ve bir metin hazırladılar. Çok iyi çalışılmış, çok zengin bir metin. Metin üzerinde altı genel başkanın bir görüş ayrılığı yok. Bu süreçte biz her parti ile görüştük. Bu görüşmelerimiz sürecek. HDP’yle de görüşüyoruz. İhtiyaç olduğunda yine görüşeceğiz. Onlar görüşlerini paylaşmak isterlerse bize gelebilirler, ihtiyaç olduğunda biz gideriz. Görüşlerimizi paylaşırız. Kamuoyuyla da zaten paylaşıyoruz. Bir sorun yok.” dedi.

BİZİ TANIMAYANLARI BİZ HİÇ TANIMAYIZ

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, çalışma yemeğine ilişkin, “Bizi yok sayanları yeri, zamanı geldiğinde biz de yok saymasını iyi biliriz” dedi.

Buldan, “Bu toplantıdan sonra sosyal medyada kıyamet koptu. Niye bu 6’lının içinde HDP yok diye soranlar oldu. Sevgili halkımız, sizi tanımayanları biz hiç tanımıyoruz, bu da böyle bilinsin. Bizi yok sayanları zamanı geldiğinde yok saymasını iyi biliriz” diye konuştu.

Kendi yollarında yürümeye devam edeceklerini belirten Buldan, şunları söyledi:
“O altı siyasi partinin içerisinde bir tanesini ayırın, diğerlerinin oy toplamı HDP’nin yarısı bile etmez. İşte bunun için hiç oralı olmanıza gerek yok. Biz kendi yolumuzda yürümeye devam edeceğiz. Yolumuz üçüncü yoldur ve bu üçüncü yola bir gün herkes muhtaç olacak, bir gün herkes mecbur olacak, bir gün herkes bizimle görüşmek için yanımıza gelecekler, bizimle görüşmek için randevu isteyecekler, bundan hiç kimsenin kuşkusu ve şüphesi olmasın. Biz öyle kolay lokma değiliz. Biz, Selahattin Demirtaş’ın dediği gibi demirden leblebiyiz, ağzınıza alırsanız dişleriniz kırılır.”

Gelecek Partisi’nden Pervin Buldan çıkışı: ‘O da olur bir gün inşallah’


HDP’nin liderler zirvesine çağrılmamasına tepkiler gelirken, Gelecek Partisi Genel Sekreter’i Dr. Kani Torun, liderlerin bir araya geldiği fotoğrafı paylaşarak, “Fotoğrafı Pervin Buldan çekti herhalde” diyen kullanıcıya, “O da olur bir gün inşallah” yanıtını verdi.