Hekimler isyan etmesin de kim etsin?

Hekimler isyan etmesin de kim etsin?
Türk Tabipler Birliği’nin (TTB) başlattığı ve sağlık meslek örgütlerinin desteklediği eylemler çerçevesinde, sağlık çalışanları bugün tüm Türkiye’de bir günlük Beyaz G(ö)reve gidiyor. Hekimler ve sağlık çalışanları,...

Türk Tabipler Birliği’nin (TTB) başlattığı ve sağlık meslek örgütlerinin desteklediği eylemler çerçevesinde, sağlık çalışanları bugün tüm Türkiye’de bir günlük Beyaz G(ö)reve gidiyor. Hekimler ve sağlık çalışanları, hak ettikleri ücretler ve çalışma koşullarına, sağlıkta şiddete karşın etkin yasanın kabulü ve salgının meslek hastalığı olarak kabul edilmesi başta olmak sorunlarının çözümüne dikkat çekmeyi amaçlıyor.

“Hakkımız Olanı Alana Kadar Mücadeleye Devam” sloganı ile bir açıklama yapan TTB, “Yapacağımız G(ö)REV etkinliği emeğimize, geleceğimize, halkın sağlık hakkına sahip çıktığımızı gösteren bir uyarı G(ö)REV’idir” dedi. TTB’nin aktardığına göre aşağıda belirtilenler dışındaki tüm sağlık hizmetleri duracak:

“HASTALAR TIBBİ ZARAR GÖRMEYECEK”

· Covid-19 veya Covid-19 şüphesi ile başvuranların poliklinik ve klinik tedavilerine devam edilecek; diğer hastalarımıza nöbet düzeninde sağlık hizmeti verilecek.

· Sağlık hizmeti sunulan tüm birimlerde, acil tanı ve tedavi endikasyonu olan hastaların bakımı aksatılmayacak.

· Yoğun bakım hastalarının -eylem nedeniyle- tedavilerinde hiçbir aksamaya yol açılmaması için her zamanki duyarlılıkla hizmetin sürdürülmesine dikkat edilecek.

· Acil ve riskli gebelere, diyaliz hastalarına ve kanser hastalarına sağlık hizmeti sunulmaya devam edilecek.

RANDEVU ALMAYIN ÇAĞRISI
Türk Tabipleri Birliği ve tabip odaları, bugün yapacakları “G(ö)REV” öncesi bir açıklama yaparak, topluma, “8 Şubat’ta randevu almayın. Bu G(ö)REV hepimiz için” diye seslendi.

SES’TEN DESTEK, AHEF DE İŞ BIRAKACAK
Sağlık Emekçileri Sendikası’ndan (SES) yapılan yazılı açıklamada da greve katılım çağrısı yapıldı. Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) da 17-18 Şubat’ta iş bırakacağını açıkladı.

KİMLER DESTEKLİYOR?
TTB’nin grevine aralarında Türk Diş Hekimleri Birliği, Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği, Psikologlar Derneği, Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası, Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası, Genel Sağlık-İş, Dev Sağlık-İş, Aile Sağlığı Çalışanları Ebe ve Hemşire Dernekleri Federasyonu’nun da yer aldığı 20’ye yakın örgütün katılacağı aktarıldı.

TTB’NİN TALEPLERİ NELER?

Peki doktorların talepleri neler? Hekimler, toplum sağlığının korunması için birinci basamak sağlık hizmetlerinin güçlendirilmesini, Covid-19’un meslek hastalığı sayılmasını, sağlıkta şiddet yasasının çıkarılmasını, sağlık çalışanlarının ücretlerinde en az yüzde 150’lik bir iyileştirme yapılmasını talep ediyorlar. Bunların yanında ek göstergelerin yükseltilmesi, angarya çalışmanın kaldırılması, sağlık hizmetlerinde reçete ücretinin iptal edilmesi, liyakatsiz atamaların durdurulması, özel sağlık kuruluşlarında güvencesiz çalışmaya son verilmesi gibi talepler yer alıyor.

TTB Merkez Konseyi üyesi Dr. Çiğdem Arslan, hekimlerin maaşlarıyla ilgili son durumu ve taleplerini ise şöyle açıklıyor:

HASTA BAŞINA DÜŞEN HEKİM SAYISINDA SONDAN ÜÇÜNCÜ
“Bugün, BAĞ-KUR ve SSK emeklisi hekimlerin aylığı 2 bin 300-4 bin TL arasındadır; pratisyen hekimin yalın maaşı yaklaşık 4 bin 900 TL; 30 yıllık uzman hekimin yalın maaşı 5 bin 800 TL. Türkiye, 2020 verilerine göre uzman hekim maaşları sıralamasında OECD üye ülkeleri içinde sondan altıncı sırada; pratisyen hekim maaşlarında ise 17 ülke arasında 14’üncü sırada bulunmaktadır. Türkiye’de sağlık emekçileri yoksulluk sınırının altında yaşamaya mahkûm edilmiştir. OECD ülkeleri arasında 2020 yılında Türkiye hasta başına düşen hekim sayısında 37 ülke içinde 34. sıradayken KHK, arşiv taraması gibi bahanelerle genç hekimler halen atanmıyor.”

BİR AYDA 197 DOKTOR YURT DIŞINA GİTTİ
Yurtdışına göç eden hekim sayısını da açıklayan TTB, son 10 yılda göç eden sayısının 24 kat arttığını, yalnızca bir ayda 197 hekimin Türk Tabipleri Birliği’ne yurtdışında çalışma belgesi için başvurduğunu belirtiyor. Bu sayı 2012 yılının toplamında yapılan başvurunun üç katı.

DÜZENLEME MECLİS’TEN GEÇTİ, SONRA GERİ ÇEKİLDİ

Hekimleri protestolar düzenlemeye ve grev yapmaya itenler arasında ücret yetersizliği, sağlıkta şiddet gibi nedenler bulunuyor ancak grev sürecinde Aralık 2021’de önemli bir gelişme yaşandı. Bu tarihte hekimlerin haklarında iyileştirme yapan bir düzenleme TBMM’de bütün partilerin oylarıyla kabul edildi fakat daha sonra geri çekildi. TTB, 15 Aralık’ta bu durumu protesto etmek için “G(ö)REV” adını verdiği iş bırakma eylemini yaptı; düzenleme yapılmadığı takdirde yeniden iş bırakacağını duyurdu.

ANKARA’DA BEYAZ NÖBET İLE DEVAM EDİLDİ
Aradan geçen sürede somut bir gelişme yaşanmadı ve TTB, 20 Ocak’ta yeni eylem planını duyurdu. Bu plan kapsamında 26 Ocak ve 4 Şubat tarihleri arasında TTB’nin Ankara’daki genel merkezinde “Beyaz Nöbet” tutuldu. Akademisyen hekimler, iş yeri hekimleri, asistan hekimler alanlarındaki sıkıntıları anlattı. “Beyaz Nöbet”in son günü 4 Şubat’ta ise TBMM Çankaya kapısında milletvekillerinin de katılımıyla bir basın açıklaması yapıldı.

HEKİMLER EYLEMDE, VEKİLLER TATİLDE
Meclis önünde bir açıklama yapan hekimler, Meclis’e getirilen yasa tasarısının neden geri çekildiğini sordu. Basın açıklamasını okuyan TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı, “‘Daha iyisini getireceğiz’ dediniz ama iki ayı geçti neden hekimlere/sağlık çalışanlarına bir açıklama yapmıyorsunuz?” sorusunu yöneltti. Hekimler yasayı beklerken, 20 Ocak’ta okullardaki yarıyıl tatili ile birlikte çalışmalarına ara veren ve 1 Şubat’ta mesaiye başlayan Meclis, bu kez Covid-19 molası verdi. Zorunlu mola 15 Şubat’a kadar sürecek.