Helikopter düştü 1’i korgeneral 11 şehit

Helikopter düştü 1’i korgeneral 11 şehit
Milli Savunma Bakanlığı, Bitlis Tatvan’da dün saat 15 sıralarında askeri helikopterin düştüğünü açıkladı. Bakanlık, 9 askerin şehit olduğunu 4 askerin de yaralandığını belirtti. Bakanlık daha sonra şehit sayısının...

Milli Savunma Bakanlığı, Bitlis Tatvan’da dün saat 15 sıralarında askeri helikopterin düştüğünü açıkladı. Bakanlık, 9 askerin şehit olduğunu 4 askerin de yaralandığını belirtti. Bakanlık daha sonra şehit sayısının 11’a yükseldiğini duyurdu.
Milli Savunma Bakanlığı’nın yaptığı açıklama şöyle:
“Bingöl’den Tatvan’a gitmek üzere bugün (dün) saat 13.55’te kalkış yapan Kara Kuvvetleri Komutanlığımıza ait Cougar tipi bir helikopter ile saat 14.25’te irtibat kesilmiştir. Arama çalışmaları sonucunda helikopterin kaza kırıma uğradığı tespit edilmiştir. Söz konusu elim kaza neticesinde; helikopterde bulunan kahraman silah arkadaşlarımızdan 9’unun şehit olduğu, 4 kahraman silah arkadaşımızın ise yaralandığı belirlenmiştir.”
KORGENERAL ŞEHİT OLDU
Kazada Elazığ 8. Kolordu Komutanı Korgeneral Osman Erbaş da şehitler arasındaydı. Korgeneral Erbaş, 2017’de Genelkurmay İstihbarat Daire Başkanlığı görevini yürütmüştü.
Korgeneral Erbaş’ın, 15 Temmuz darbe girişiminde, darbecilere direnen komutanlardan biri olduğu ifade edildi.
GÖRGÜ TANIĞI: CEKETİMİ ÇIKARDIM
Olay yerine ilk ulaşan Davut Bikeç, “Ceketimi çıkararak üşümemesi için üzerine serdim. Kolu sıkışmıştı. Onu bulunduğu yerden çıkardık. Sonra sağlık ekipleri geldi. İki yaralıyı kendi çabalarımızla kurtardık” dedi.
‘OLAY TEKNİK ARIZA KAYNAKLI’
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar “İlk bilgiler ve görgü tanıkları ifadelerine göre kazanın ani değişim gösteren olumsuz hava şartları nedeniyle meydana geldiği değerlendiriliyor” açıklamasında bulundu.
Altınbaş Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Eray Güçlüer ise kazanın arıza kaynaklı olduğunu ifade etti. Güçlüer şu değerlendirmeyi yaptı: “Pilot bu arızayı anladı ve iniş yapmaya çalışırken normale göre iyi bir iniş yaptığını görüyoruz. Ama insanlar için bu iniş olumsuz. 2 yaralı askerin kurtarılmasının nedeni iniş hızının yere yaklaşırken düşmüş olması. Bu da tabii olayın tamamen teknik bir arıza nedeniyle göstermesinden kaynaklı.”

Şırnak’ta askeri araç devrildi

Şırnak-Cizre kara yolunun 25. kilometresinde yolun yağışlı ve kaygan olması nedeniyle askeri araç şarampole devrildi. Araçta bulunan 11 asker, ambulanslarla Şırnak ve Cizre devlet hastanelerine kaldırıldı. Askerlerin sağlık durumlarının iyi olduğu öğrenildi.

Kimliği açıklanan şehitler

Kazada Elazığ 8. Kolordu Komutanı Korgeneral Osman Erbaş, İstihbarat Kurmay Albay Şentürk Aydınyer, Kurmay Pilot Yüzbaşı Tayfun Kureş, Yüzbaşı Salih Sarıoğlu, Teknisyen Kıdemli Çavuş Şükrü Karadirek, Piyade Uzman Çavuş Hakan Gül ve 5 asker şehit oldu.
Şehitlerden Piyade Uzman Çavuş Hakan Gül’ün Amasya nüfusuna kayıtlı olduğu öğrenildi. Evli olan Gül’ün acı haberi, ailesine ulaştı.
Kazada şehit olan Teknisyen Kıdemli Çavuş Şükrü Karadirek’in acı haberi Afyonkarahisar’da yaşayan ailesine ulaştı. Şükrü ve Elif Karadirek çiftinin 3 aylık İbrahim Aras adında erkek çocukları olduğu öğrenildi.
Şehitlerden Kurmay Pilot Yüzbaşı Tayfun Kureş, Trabzon’un Of ilçesi nüfusuna kayıtlıydı. Evli ve 1 erkek çocuk babası olan Kureş’in acı haberi memleketi Trabzon’u hüzne boğdu.
İstihbarat Kurmay Albay Şentürk Aydınyer’in acı haberi, Ankara’nın Çankaya ilçesindeki baba evine ulaştı. Şehit Aydınyer ve eşi Semra Aydınyer’in 20 ve 16 yaşlarında iki kızının olduğu öğrenildi.

SABIKALI HELİKOPTER

Kara Kuvvetleri’nde 1996’dan bu yana görev yapan Fransız-Alman ortak tasarımı AS532 Cougar helikopterlerinin ülkemizde daha önce karıştığı 3 kazada 28 asker şehit olmuştu. Dünkü kazayla birlikte bu sayı 37’e yükseldi.