Hem 'Faizi düşürüyoruz' dedi hem 'Merkez Bankası bağımsız' dedi

Hem 'Faizi düşürüyoruz' dedi hem 'Merkez Bankası bağımsız' dedi
AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçim kampanyalarından alıştığımız bir tempoda boş gün bırakmadan konuşmaya devam ediyor. Erdoğan dün de devlet televizyonu ortak yayınındaydı. “Faiz sebep enflasyon sonuç”...

AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçim kampanyalarından alıştığımız bir tempoda boş gün bırakmadan konuşmaya devam ediyor. Erdoğan dün de devlet televizyonu ortak yayınındaydı. “Faiz sebep enflasyon sonuç” teorisini yineleyen Erdoğan’ın konuşması boyunca döviz kurları yeni rekorlara doğru uçuşa geçti. Dolar 14,95 TL’yi görürken CHP Sözcüsü Faik Öztark, “TRT tarihinin en pahalı prodüksiyonu oldu. Erdoğan ile yapılan müsamere dış borç yükümüzü sadece 2 saatte 192 milyar lira artırdı” dedi.

TRT ortak canlı yayınında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan’ın açıklamaları şöyle:
(Büyüme rakamları) Beklentimiz, 10’u bulacağız. Bizim tahminimiz asgari 10 ama üzerine de çıkabilir. Ekonomi 3. çeyrekte de büyüdü. Faizi düşürmek suretiyle biz yatırım, istihdam, üretim ve ihracat ile büyümeyi sağlayacağız. Hep söylüyorum ya. Faiz sebep, enflasyon neticedir. Enflasyonun düştüğünü hep beraber göreceğiz.

Biz şu anda 2 önemli destek paketi hazırladık. Bunlardan biri ilave istihdama destek paketidir, diğeri de imalata dayalı ithal ikamesi destek paketidir.

Zengini zengin yapan model faizciliktir. Türkiye ne zaman yüksek faiz kıskacından çıkmak için adım atmışsa, döviz kuru üzerinden manipülatif bir baskıyla hep karşı karşıya kalmıştır. Bu kur faiz spekülasyonu ile karşı karşıyayız. bu spekülasyonu ancak biz engelleriz. Yüksek faiz kazancı için kısa vadeli olarak ülkeye giren küresel fonlar var, bu sıcak para döviz kurunu geçici olarak düşürebilir. Ama bu ideal olan değildir. Yükselen kuru düşürmek için her seferinde daha yüksek faiz vermek gerekir. Sürekli tekrarlanan bu süreç ülkenin kaynaklarını küresel sermayeye aktaran ve ekonomiyi bağımlı hale getiren bir kısır döngüdür. Biz kur faiz -enflasyon sarmalında yaşamayacağız ve yatırımı, üretimi engellemelerine müsaade etmeyeceğiz, büyümeyi istikrarsız hale getirmelerine müsaade etmeyeceğiz. Bu tezgahın bozulmasını istemeyenler kur manipülasyonuyla bizi bu oyuna çekmek istiyorlar.

Türkiye’deki sermayenin temsilcisi konumunda olan STK’nın burada kalkıp da bize cevap yetiştirmeye kalkması çok manidar. Ben onlara diyorum ki ‘Kredi istiyorsanız kamu bankaları kredi vermeye hazır. Mevcut yatırımlarınızı daha da güçlendirin.’ Yeni ekonomi modeliyle yüksek faiz verecek sıcak para çekme politikasını elimizin tersiyle itiyoruz.

Düşük faizle yatırımı ve ihracatı destekleyeceğiz. Biz şu anda ihracatta çok çok iyi konumdayız. 215-220 milyar dolarlara çıktık. Bunlar Türkiye’nin ihracattaki rekoru. Biz şu anda ihracatta çok çok iyi konumdayız. 215-220 milyar dolarlara çıktık. Bunlar Türkiye’nin ihracattaki rekoru.

Benim de yakın çevremde birçok insan bunları geçmişte de savunmadılar. Biz 6 sıfırı atıyoruz dediğimizde, ‘Taksim Meydanı’nda anırırım’ diyenler vardı. En yakınımda olanlardan bile, şu anda o da siyasette, ‘kurmayacağım’ dedi halde parti de kurdu. Şimdi 6 sıfır attık diye övünmeye başladı. Benzer birçok ekonomik kararın altında benim imzam var. Sen benim bakanımsın. Artık cari açık verip bu açığı dış borçla finanse eden değil, döviz kazanıp cari fazla veren bir ekonomi olma hedefiyle hareket ediyoruz, bu hedefe çok yakınız. Şu anda yüksek faizle sıcak para çekerek döviz kurunu baskılayıp ithalatı ucuzlatmak enflasyonla mücadele değildir. Bize dayatılan yüksek faiz politikası yeni bir olay da değil. Yerli üretimi yok eden üretim maliyetlerini arttırarak yapısal enflasyonu kalıcı hale getiren bir modeldir.

Biz bu sarmala son veriyoruz. Bugün geldiğimiz noktada ihracatımızın, ithalatımızı karşılama oranı yüzde 90’lara ulaştı. Turizmde de hızla toparlanma sürecindeyiz. Şu mevsimde turizmde Rusya’dan ciddi bir turist akını var. Antalya şu anda hiçbir mevsimde görülmemiş Rus turist çekiyor. Bu konuda sayın Putin’le olan, Rusya’yla olan dayanışmamız bu tür turist akınını da sağlıyor. Yıllık cari açığımızı da aydan aya hızla azaltıyoruz

Stokçuluk bizim dinimizde de yeri olmayan bir konudur. Stokçuluk bir nevi hırsızlıktır. Bu sadece soğan, patates olayı değil, sanayicilikte de stokçuluk yapanlar var. Stokçulukla ilgili yasal düzenleme yapmamız lazım. Fiyatlama davranışını bozanlara kesinlikle göz açtırmayacağız.

ERDOĞAN’A TEPKİLER:

Ahmet Davutoğlu: Dolar; ülkeye güven vermesi gereken, vatandaşları sakinleştirmesi beklenen Sn. Cumhurbaşkanı’nın televizyona çıkacağı haberiyle 13’ü aştı. Konuşmayla birlikte ise 14 TL’ye kadar yükseldi! Bu konuşmalar TL’ye taammüden saldırı niteliği kazandı. Allah aşkına konuşma artık!

Selin Sayek-Böke: Tek adam rejimi sebep, değersiz Türk Lirası sonuç. Her gün yoksullaşmaya mahkum değiliz. Hep birlikte değiştireceğiz.

Faik Öztrak: TRT’nin bu gece Erdoğan ile sergilediği müsamere, TRT tarihinin en pahalı prodüksiyonu oldu. Erdoğan ile yapılan müsamere dış borç yükümüzü sadece 2 saatte 192 milyar lira artırdı.

Erhan Usta: Cumhurbaşkanının bu akşam konuşmasının maliyetiyle #EYT sorunu kökünden çözülürdü. TRT ortak yayınında, gazetecilerin soruları karşısında, Cumhurbaşkanının zaman zaman virgülüne kadar verilere hâkimiyeti, uzun cümleleri hiç duraksamadan kurması beni çok etkiledi. Bu esnada $’ın 50 krş artmasının dış borcumuzu 200 milyar liradan fazla artırmasının bir önemi yok.

Serkan Özcan: Dolar 14 TL !! Asgari ücretli ve emekli sadece bugün %8 fakirleşti, hangi babayiğitlik bu insanlara derman olacak?