Hemşireler insani çalışma koşulları istiyor

Hemşireler insani çalışma koşulları istiyor
Genel Sağlık-İş Genel Başkanı Dr. Derya Uğur, Uluslararası Hemşireler Günü dolayısıyla yazılı bir açıklama yaparak, sağlık sektörünün olmazsa olmazları hemşirelerin yaşadıkları sorunları, taleplerini ve çözüm önerilerini...

Genel Sağlık-İş Genel Başkanı Dr. Derya Uğur, Uluslararası Hemşireler Günü dolayısıyla yazılı bir açıklama yaparak, sağlık sektörünün olmazsa olmazları hemşirelerin yaşadıkları sorunları, taleplerini ve çözüm önerilerini anlattı.

Ülkemizde büyük risk altında hizmet veren hemşireler, dünyadaki meslektaşlarından çok daha zor koşullarda, çok daha fazla çalışırken daha az kazanmaktadır. Hemşire insan gücünün planlanamaması nedeniyle sağlık kurum ve kuruluşlarında yetersiz sayıda hemşire istihdam edilmekte; ağır iş yükü ve uzun çalışma sürelerine de maruz kalan hemşireler, görev dışı işlerde ve istekleri dışında uzun saatler çalıştırılmaktadır.

2019 yılında 306 olan 100.000 kişiye düşen hemşire ve ebe sayısı %11,8 artış göstererek 2020 yılında 342’ye ulaşmıştır ancak 2018 yılına ait verilere göre; OECD ülkelerinde 100.000 kişiye düşen hemşire ve ebe sayısı 938’dir.

ÇOK UZUN MESAİ SAATLERİ
Salgınla beraber hemşireler, 12 ya da 24 saat kesintisiz çalışarak uzun mesai saatleri hizmet verirken yeterli düzeyde dinlendirilmemektedir. 8 saatten fazla çalışmanın önlenmesi için yeter sayıda hemşire istihdamı sağlanmalı, sağlıklı beslenmeleri için gerekli öğünler düzenlenmeli, dinlenebilmeleri için gerekli önlemler alınmalıdır.

Salgın süresince tükenmişlik ve stresin milyonlarca hemşirenin mesleği bırakmayı düşünmesine yol açtığını kaydeden Uluslararası Hemşireler Konseyi, mevcut personeli devam etmeye teşvik etmek için daha iyi ücret çağrısında bulunmuştur.


GEREKEN DEĞER VERİLMİYOR
Mesleklerine gereken değerin verilmesini isteyen hemşireler, daha insani koşullarda çalışacakları ve ekonomik olarak daha yüksek standartlarda yaşayacakları ülkelere gitmeye başlamıştır. Hekimler gibi hemşireler de şiddet, mesleğinin değersizleştirilmesi ve ekonomik koşullarının iyileştirilmemesi gibi sebeplerle, başta Almanya, Kanada, Amerika ve İngiltere olmak üzere başka ülkelerde gelecek aramaktadır. Daha eğitim aşamasında geleceğini yurt dışında sürdürmek için yabancı dil kursuna başlamaktadır.

HEMŞİRELER NE İSTİYOR?
• Covid-19’un tüm sağlık çalışanlarına iş kazası meslek hastalığı kapsamında haklar veren özel bir düzenleme acilen yapılmalıdır.
• Sağlık hizmetleri sektöründe nitelikli hizmet verebilmek için yeterli sayı ve nitelikte hemşire istihdam edilmesi son derece önemlidir. Bir an önce yeterli sayıda kadrolu ve güvenceli olarak hemşire istihdam edilmelidir.
• Hiçbir plan program yapılmadan çok sayıda hemşirelik okulu açılmasına son verilmeli ve hemşirelik eğitiminin iyileştirilmesi sağlanmalıdır. Binlerce hemşire atama beklerken, ülkemiz hemşire sayısında halen OECD ülkeleri arasında son sıralarda yer almaktadır.
• Yoğun iş yükünün ve uzun çalışma saatlerinin tükenmişliği artırdığı bilinmektedir. Hemşirelerin ağır ve kötü çalışma koşulları düzeltilmelidir.
• Yetersiz dinlenme alanları uygun şekilde düzenlenmelidir.
• 7/24 hizmet veren kreşler yaygınlaştırılmalıdır.
• Servis hizmeti 24 saat esasına göre sağlanmalıdır.
• Tüm ek ödemeler emekliliğe yansıtılmalıdır.
• “Sözleşmeli”, “ücretli”, “vekil” gibi kamuda güvencesiz çalışma biçimleri kaldırılmalı, var olanlar 4/A kadroya alınmalıdır.

YIPRANMA HAKKI VERİLMELİ
• Yıpranma payı hakkı, yıl başına 90 gün olacak, tüm sağlık çalışanlarını kapsayacak ve geçmişe etkili olacak şekilde genişletilmelidir.
• Hemşireler için verilen 3600 ek gösterge sözü halen yerine getirilmemiştir. Tüm kamu çalışanları için ek göstergeler kademeli olarak yükseltilmelidir.
• Yoksulluk sınırının üzerinde insan onuruna yaraşır ücret ve emeklilik koşulları sağlanmalıdır.

ŞİDDETE KARŞI GÜVENLİKLİ ORTAM SAĞLANMALI
• Sağlıkta şiddete en çok maruz kalan meslek gruplarından biri de hemşirelerdir. Hemşireler için güvenli çalışma koşulları sağlanmalıdır. Sağlık emekçilerine şiddete son verecek düzenlemeler hayata geçirilmelidir.

Genel Sağlık-İş olarak; sağlık emekçilerinin insan onuruna yaraşır bir yaşam ve çalışma koşullarına kavuştuğu günleri birlikte yaratmak umudu ile; 12 Mayıs Dünya Hemşireler Günü’nü kutluyoruz.

'HEMŞİRELERİN SORUNLARINI BİLİYORUZ, BİZ ÇÖZECEĞİZ'

CHP İzmir Milletvekili ve TBMM Başkanlık Divanı Katip Üyesi Av. Sevda Erdan Kılıç, Uluslararası Hemşireler Günü dolayısıyla yazılı açıklama yaptı.

Pandeminin, hemşirelik mesleği ve bakımını ön plana çıkarttığını, hemşirelerin yaşadıkları tüm güçlüklere rağmen Covid-19 tanılı veya hastalık şüphesi bulunan vatandaşlara büyük bir özveri ile sağlık hizmeti sunduğunu vurgulayan CHP’li Av. Sevda Erdan Kılıç, “Pandeminin patlamasıyla beraber bütün dünya hemşirelerin önemini gördü. Pandemi sürecinde 42 hemşire koronavirüsten hayatını kaybetti, çok sayıda hemşire enfekte oldu ancak dünyada sağlığın yükünü, hekimler ve diğer sağlık çalışanları ile birlikte hemşireler omuzladı. Fedakarlıkları asla unutulmayacaktır” dedi.


TBMM Divan Üyesi Av. Sevda Erdan Kılıç, Türk Hemşireler Derneği’nin, hemşirelik mesleğine yönelik, başta özlük hakları olmak üzere bütün sorun ve çözüm önerilerini Sağlık Bakanlığı’na ve ilgili kamu kurumlarına iletmelerine rağmen bu taleplerinin görmezden gelindiğini ve bugüne kadar sonuç alamadıklarını ifade etti.

Hemşirelerin; “ücret ve özlük hakları, çalışma koşulları, şiddet, üniversite hastanesinden ayrılan hemşirelerin KPSS ile yerleştikleri Sağlık Bakanlığı hastanelerine atamalarının yapılmaması, başka mesleklerin hemşirelik yapmasına imkan tanınması, birinci basamak sağlık hizmetlerinde yer alması ve birinci basamak hizmetlerin güçlendirilmesi” gibi sorunları olduğunu aktaran Av. Sevda Erdan Kılıç, Hemşirelik Daire Başkanlığı ve Türk Hemşireler Birliği kurulması gerektiğini kaydetti.

CHP İzmir Milletvekili Av. Kılıç, diğer kamu emekçileri gibi hemşirelerin de aldıkları maaşların, onları yoksulluk sınırının altında yaşamaya mahkum ettiğini, insanca yaşamalarını engellediğini belirterek, “Hükümete ve AK Parti iktidarına, kamu ve özel sektör ayırımı yapmaksızın, bir an önce hemşirelerin ücret ve özlük haklarını, insanca yaşayabilecekleri bir seviyeye getirme çağrısında bulunuyorum” dedi.

Av. Sevda Erdan Kılıç, hemşirelerin, “özlük haklarının 3600 ek göstergeye göre düzenlenmesi, performansa dayalı ücretlendirme başta olmak üzere sağlık çalışanları arasında adaletsizliğe yol açan her türlü ek ödemeden vazgeçilmesi, bütün ek ödeme ücretlerinin maaş olarak tek kalemde verilmesi ve emekliliğe yansıması, maaş ve özlük hakları ile ilgili yapılan iyileştirmelerin, özel sektörde veya Aile Sağlığı Merkezlerinde çalışan, hemşireleri de kapsayacak şekilde düzenlenmesi ve toplu sözleşmeye dahil edilmesi, çalışma koşulları ve nöbetler nedeniyle aile bütünlüğünü korumakta zorlanan tüm sağlık çalışanlarına 7/24 kreş imkanı veya çocuk bakım ücreti verilmesi, Covid-19’un meslek hastalığı olarak sayılması, özlük hakları ve ücret politikalarının bu doğrultuda tekrar güncellenmesi” talepleri olduğunu dile getirdi.

Hemşirelik eğitiminin önemine işaret eden Av. Sevda Erdan Kılıç, hemşirelik fakültelerine hemşire olmayan öğretim üyeleri atanmasının kabul edilemeyeceğini belirtti.

100 bin hemşire atama bekliyor
CHP Milletvekili Av. Kılıç, Türkiye’de hemşire sayısındaki sıkıntının atama bekleyen hemşirelerin istihdam edilmemesinden kaynaklandığını vurgulayarak, “En az 100 bin hemşire atama bekliyor” dedi.

TBMM Başkanlık Divanı Üyesi Av. Kılıç, “Sağlık sektörünün en önemli neferlerinden olan, pandemide hayati tehlikeleri olmasına rağmen canla başla çalışan hemşirelerin bütün yaşadıkları sorunların farkındayız ve bu sorunları biliyoruz. Keşke bu sorunlarına yönelik müjdeler, 12 Mayıs Hemşireler Günü’nde sağlık sektörünün bu neferlerine verilebilseydi. Ama hemşireler merak etmesinler; Cumhuriyet Halk Partisi iktidarında bütün bu sorunlarını biz çözeceğiz” diyerek hemşirelere söz verdi.